joi, 3 iulie 2014

Teoria si practica

Referitor la articolul Pandhorei înscris ieri la Miercurea fara Cuvinte si intitulat "Cladiri ciudate", doresc sa completez comentariul pe care l-am lasat la ea pe blog cu imagini si cateva explicatii ☺
Cladirile ciudate, interesante, iesite din comun, nu aduc întotdeauna un avantaj orasului - spuneam în comentariu. De multe ori ele sunt o povara din punct de vedere financiar si un motiv de a deveni subiect de ras. Spre exemplu, în orasul Freiburg, noua biblioteca a Universitatii a fost construita în stil futurist si a costat ceva mai mult de 49 milioane de Euro! Proiectul a fost câstigat printr-un concurs de arhitectura organizat în anul 2006 si  macheta promitea ca împrejurimile noii cladiri se vor reflecta deosebit de frumos, deoarece pilonii de oțel și panourile de sticlă formeaza cinsprezece fatete cu înclinatii diferite. În realitate... se întampla ca nu doar motivul urban se oglindeste frumos în peretii cladirii ci si cerul, norii si soarele. S-a omis faptul ca aceasta bijuterie arhitectonica se afla in una din cele mai insorite localitati ale Germaniei si ca este amplasata intr-una din cele mai importante intersectii ale orasului.

Îmbracata fiind complet în oglinzi, cladirea face ca reflexiile soarelui sa pericliteze circulatia rutiera în zona. Tot mai multi soferi si biciclisti reclama ca sunt orbiti de lumina puternica. Ba mai mult, daca ai ghinion si parchezi într-un loc pe care se focalizeaza reflexia la ora amiezii, caldura produsa este atât de puternica încat se topesc garniturile din plastic ale autoturismului :))
S-au întamplat atâtea ciudatenii din cauza cladirii încât autoritatile au hotarat ca primavara si toamna - când razele soarelui au înclinatii joase, sa acopere cladirea cu o husa :))) Husa a costat deasemenea înca 40 de mii de Euro si în plus, arata monstruos! Asa ca, de cel putin doua ori pe an, câte trei-patru saptamâni, peste oglinzi se lasa o învelitoare de material plastic. (fotos: 1, 2, 3, 4)

12 comentarii:

  1. :))) Hai ca m-am amuzat! :))) Nu cladirea a fost motivul, refexiile cu atat mai putin si nici husa (si toate trei m-au amuzat) :))), ci... m-am gandit: sigur cei care au facut proiectul sau cei care l-au aprobat nu-s români?!
    E un banc, despre cum se construiesc podurile. American, japonez, român sunt intrebati cum fac ei. Americanul si japonezul spun ca doua echipe incep cate un cap de pod si fac studii de impact, fac N calcule si alte masuratori si etc ingineresti si se intalnesc la mijloc. Românul zice ca si ei au doua echipe care incep de la cele doua capete si se intalnesc la mijloc, dar ei nu fac calcule. - Si ce faceti daca nu va intalniti la mijloc?! - Cum ce facem?! Avem doua poduri!
    Lasand gluma: reflexia aceea e fantastica, desi e periculoasa.
    Seara frumoasa sa va fie! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mi-a placut bancul ☺☺☺
      problemele reflexiilor a fost subiectul multor reportaje televizate :) Este insa prea târziu sa mai poata modifica ceva... Tja, românul are o zicala "Da-mi Doamne mintea românului, ai' de pe urma!"
      pupici draga mea. Salutari si imbratisari mamei si sorei tale. :-*

      Ștergere
  2. Morala:nu e sanatos sa te privesti in oglinda un an intreg.:))
    Mai luati o pauza!

    Cladirea e superba,ogindirea la fel.
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  3. cladirea este cu adevarat interesanta, categoric cu un aer contemporan si ideea reflexiilor - faina, dar efectele secundare...mare ghinion cu ele :))
    pup draga mea draga, somn usor! :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. asta este când proiectul este gândit pe hartie! Freiburg se gaseste într-o zona cu muuult soare, primavara e timpurie si vara lunga, cea mai lunga din orasele Germaniei, si... tocmai aici nu s-au gandit la efectele pe care le au reflexiile soarelui în circulatia rutiera! hmmmm... teoria ca teoria, dar practica... ne pune capac! ☺
      pupici si numai ganduri bune. O seara faina si voua, draga mea draga!

      Ștergere
  4. Sunt şi eu de acord cu tot ce s-a scris în comentariile de mai sus. Ea este foarte interesantă, este păcat că un proiect ce a câştigat un concurs de arhitectură şi are atâtea unghiuri altfel decât orice altă clădire, a ajuns să fie aşa de incomodă. Înţeleg că cea mai mare problemă apare din cauza oglinzilor, dar cred că şi din sticlă dac-ar fi fost tot ar fi lucit.Din fotografii nu se vede cum arată husa, adică nu prea se deduce că este urâtă. Prima poze mie chiar îmi place. În realitate însă, cred că plasticul acela nu prea are cum să arate bine.
    Ca nişte admiratori fideli de reflexii, este clar că noi le admirăm.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cladirea este superba, a si costat o avere! Contribuabilii se simt "furati"... au platit sa aiba o asemenea cladire - bijuterie arhitectarala, pe care insa trebuie sa o asunda! e ca un diamant pe care-l tii in seif :))
      te pup draga mea. Un weekend minunat iri doresc!

      Ștergere
  5. Se pot folosi ochelari de soare...
    Ai fost invitata in Apuseni ca sa degusti palinca ;) - http://catalinfudulu.blogspot.co.uk/2014/07/reteta-traditionala.html?m=1#comment-form

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, multumesc :) Am fost taxata pentru greseala de exprimare :))

      Ștergere
  6. Mi-a placut cel mai mult modul cum ne-ai prezentat ciudatenia. Cladirea in sine...este urata rau! Intr-o tara cu arhitectura frumoasa, precum Germania, unde cladirile vechi sunt bine pastrate si conservate, vecinatatea unei asemenea grozavii parca strica peisajul. Am vazut si in Bucuresti (si nu numai) niste monstruozitati arhitecturale, care stricau cu totul armonia urbanistica. Ii admir pe francezi care au facut in Paris un cartier cu totul nou, un loc pentru astfel de experimente "originale" si n-au stricat arhitectura clasica a orasului. Dar au scrantit-o si ei cu piramida de sticla de langa Luvru...
    Ma rog, parerea mea...

    RăspundețiȘtergere
  7. Of, pacat! Nici macar nu pot spune ca-mi starneste admiratia aceasta cladire (era sa zic "oglinda":) ); nu iese cu nimic in evidenta, in afara de stralucirea orbitoare la propriu.

    RăspundețiȘtergere