sâmbătă, 21 iunie 2014

Lamâiul

Zilele trecute am promis Domnului Io ca voi fotografia lamâiul meu.



Traieste într-un ghiveci cu dimensiuni apreciabile si si ne înfrumuseteaza viata de sase ani... La primele zile cu soare din primavara, îl scoatem pe terasa, unde ramâne toata vara. Cum se lasa frigul, toamna târziu, caram ghiveciul în casa, lânga fereastra.
Lamâiul este o planta fascinanta, încarcata în acelasi timp cu boboci, flori si fructe mici. Parfumul pe care-l împrastie gingasele flori albe este de o suavitate deosebita...
La iarna, lamâile vor avea marimea celor pe care obisnuim sa le consumam. Aici...dovada

15 comentarii:

  1. nu stiu daca florile de lamai sunt asemanatoare la miros cu cele de lamaita, mi-ar placea sa stiu pentru ca nu le-am mirosit niciodata...am avut si eu un lamai mic dar nu a facut nici flori, nici fructe, in schimb frunzele aveau un miros foarte placut...
    ma gandeam acum ca aseara mi-am schimbat interfata blogului si am ales un tapet cu frunze si fructe de...lamai :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. seamana foarte bine - lamâita, iasomia sau iasminul, sunt tot una, nu-i asa? :) Tocmai am in curte si iasomie (se scutura, dar e înca parfumata) si am comparat mirosurile :) Florile de lamâi au o nota mai lemnoasa, mai de seva de radacina parca, pe lânga florile de iasomie a caror parfum este mai dulceag, dar la fel de intens.
      Ce coincidenta, cu tapetul cu frunze si fructe de lamâi :)) Si eu aseara mi-am modificat un pic aspectul blogului, am schimbat fotografia din header - dar am ales maci. Câte flori frumoase nu sunt pe Pamânt!
      te pup draga mea draga. O seara faina iti doresc :-*

      Ștergere
    2. acum am vazut si eu macii tai, macii si albastrelele cele mai vesele flori de vara :)
      pup si eu draga mea draga, duminica faina iti doresc! :*

      Ștergere
    3. mie cel mai mult si mai mult îmi plac florile salbatice, florile de câmp, macii, albastrelele... Iubesc toate florile, dar acestea sunt pentru mine cele mai frumoase :)
      pup si eu. O seara faina, draga mea draga!

      Ștergere
  2. Foarte frumos lamaiul! Imi inchipui cum este cand strangeti "recolta" de fructe parfumate? Ca florile... sunt atat de minunate si inmiresmate.
    Sa aveti o duminica superba, draga Carmen! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc mult, Alex draga!
      si voua, un start bun în noua saptamâna de lucru! :)

      Ștergere
  3. Uau! Am vazut "productia" de lamai! Superb! :) Frumoase fotografii, frumoasa gradina!
    Am incercat si noi sa avem unul, dar a murit... :( Poate mai incercam. Oare de la un sambure de lamaie putem incepe?! Nu mai stie nici mama cum de am avut acel micut lamai candva... dar am crescut un rododendron pornind de la o samanta adusa de sora mea... si se facuse cat un copacel... A murit si el, la cateva luni dupa tata... pentru ca n-am prea mai avut grija de el... Asa ca... ma gandesc la un lamai. :)
    Zile fericite va dorim, cu drag! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Helmut îngrijeste lamâiul, dar o planta prea pretentioasa nu este, zau! Il uda doar cu apa distilata, pune mereu în farfuria de sub ghiveci, de cate ori trece pe langa el si vede ca e goala :) In primavara îi pune "Dünger" îngrasamânt special pentru citrice, ceva lichid :) De câte ori il vede ca are frunzele palide, îi da vitamine - tot ceva lichid, cu fier si alte minerale specifice plantelor citrice. Cumparam o data pe an de la Dehner, un supermagazin specializat pe tot ce tine de plante si gradinarit.
      pupici. O duminica seara cat mai agreabila!

      Ștergere
    2. Daaa... Ghiveciul fiind mare, pomisorul tot mai mare... inteleg foarte bine ca e din ce in ce mai greu sa fie coborat la demisol si apoi scos in gradina. :) Dar cat e de frumos!
      Si la noi sunt magazine specializate in ceea ce tine de gradinarit dar cred ca mai e necesar ceva: priceperea sau daor "mâna" (in sensul "sa ai mâna buna").
      Inca nu avem un pui de lamai. :) Balconul e orientat spre vest si nu cred ca ii va merge bine. Poate la "casuta de pe deal", cand o fi sa fie, daca o fi sa fie... :)

      Ștergere
  4. Sunt flori tare delicate şi suave. Noi nu am avut niciodată un lămâi, o să pun şi eu seminţe, să vedem dacă iese ceva. Săptămâna trecută am pus un sâmbure de avocado în apă, că am văzut nişte poze şi plantatorul şef-Mihnea a şi sărit cu sâmburele să-l punem şi noi. Până acum nu i-au ieşit rădăcini, nu ştiu cât trebuie să dureze. Pup, draga meaş şi duminică minunată!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cu siguranta va iesi ceva, dar nu un lamâi care sa faca lamai :) Ce coincidenta, si noi avem acum - de doua-trei saptamâni un sambure de avocado în apa. Inca nu s-a schimbat nimic... are doar crusta aceea maronie un pic crapata. Mai asteptam :))
      te pup si eu draga mea. O seara minunata va doresc!

      Ștergere
  5. Ce frumos, si face si lamai. Ii merge tare bine, pesemne simte spiritul pozitiv al casei. Sunt curioasa daca dint-/o samanta de lamaie creste ceva, sau trebuie cumparat unul altoit, nu ma pricep.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. asa este, Fairytale darga, planta trebuie altoita. Noi am cumparat-o maricica (20 cm.) acum mai bine de 8 ani. In primii ani doar a avut flori... Se zice ca daca albinutele nu fac polenizarea, nu se vor obtine niciodata fructe. Dar pentru ca florile de lamâi sunt hermafrodite cica daca ai planta în casa, poti ajuta fecundatia plimbând o pensula cu peri fini de la o floare la alta. Asa scrie in cartile de specialitate. Noi avem lamâniul în aer liber, pe terasa, in curte :))

      Ștergere
  6. ce lamai frumoase!
    si floricele sunt spectacol....si multe! asta inseamna ca este ingrijit cu dragoste, lamaiul...:P

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. adevarat un spectacol! lamaiul este o planta tare frumoasa! pup

      Ștergere