duminică, 30 martie 2014

Ora Pamântului 2014


Asa cum suntem obisnuiti din anul 2007 si anul acesta, în ultima sâmbătă a lunii martie, am stins luminile și am oprit aparatele electrocasnice neesențiale - timp de o oră. Ieri seara între orele 20:30 si 21:30 - în Germania, toti cei care au dorit sa-si arate simpatia fata de proiectele WWF (World Wide Fund For Nature) au participat la Earth Hour. Acasa am petrecut o ora romantica pe terasa, la lumina data de lampile solare din gradina si am baut câte un pahar de sekt cu bere (proporţia de amestec 3-1). Am privit cerul si am încercat sa numaram stelele.
Se spune ca pe timpul Orei Pamântului pot fi observati peste 4000 aștri, pe când în timpul unei nopti oarecare într-unul din marile oarse ale lumii, se pot vedea doar aproximativ 100 de stele!
Ora Pamântului are ca scop sensibilizarea utilizatorilor de energie electrică față de problema dioxidului de carbon emis în atmosferă la producerea energiei electrice. În jurul globului Pamântesc, au participat milioane de oameni la Ora Pamântului 2014... Din Pjöngjang în Juneau, din insula Samoa la piramidele Egiptene si la Poarta Brandenburg din Berlin, din Sydney la Toront, din Dublin la Tel Aviv, din San Francisco la Kuala Lumpur... mii de orase au stins luminile pentru o ora.
În Germania au participat 160 de orase si peste tot în lume, urbele si comunitatile, au participat la Ora Pământului. În Madrid, a fost creeat din lumânari un Panda gigant - pentru a celebra logo-ul WWF. În Taiwan, mai mult de 1.500 de persoane au participat la un maraton, purtând costumatii inspirate din lumea animalelor și a plantelor. În Danemarca, numeroase cafenele și restaurante au servit cu ocazia Earth Hour meniuri ecologice. În Bosnia și Croația, sistemul de transport public a fost gratuit. Earth Hour a început în Coreea de Nord si s-a încheiat în Tahiti, unde simbolic, timp de o ora au fost reciclate deșeuri. În majoritatea oraselor a strălucit simbolul "60+" format din lumânări sau lampi solare.

26 de comentarii:

  1. O duminica frumoasa, draga Carmen!

    RăspundețiȘtergere
  2. O idee grozava. Ar trebui sa facem mult mai mult pentru sanatatea pamantului si, implicit, pentru bine nostru, al tuturor. In aceasta societate de consum, ne-am invata sa fim distrugatori cu natura si e pacat, caci tot noi, oamenii, vom suferi cel mai mult.
    In plus, cred ca a fost un prilej bun pentru a mai privi si cerul instelat, pe care am cam uitat sa-l contemplam.
    O duminica frumoasa, draga Carmen! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. asa este! cei de la WWF organizeaza multe actiuni in acest sens, daca programul lor ar avea mai multi adepti, atunci Pamântul ar fi mai frumos!
      Multumesc mult, o seara minunata si voua, Alex draga!

      Ștergere
  3. Am fost si eu prezenta in Targoviste aceasta ora.Sunt o ecologista convisa de cand ma stiu.O saptamana cu ti-o doresti!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aplauze, aplauze! Ma bucur mult sa citesc cuvintele tale!
      Eu mi-as fi dorit sa fiu undeva într-o cladire înalta, sa fotografiez momentul... dar anul acesta am celebrat momentul acasa. NU multi vecini au stins luminile :(
      O saptamâna minunata si tie!

      Ștergere
  4. Anul acesta am ratat sarbatorirea evenimentului in oras. Am stat acasa cu lumina stinsa, dar am trisat putin: am stat pe FB dar pe telefonl !!! :) O seara minunata, draga mea.
    P.S. Am primit mesajele de la tine. O sa imi revin. Incet, dar ....o sa fie bine... Te imbratisez cu drag.

    RăspundețiȘtergere
  5. daca noi ne amintim sa avem grija de el, nici el nu va uita sa o faca, doar ca noi ne amintim rar si pentru scurt timp...

    RăspundețiȘtergere
  6. Ce bine ca aflam, aici, atatea informatii utile!! ... Sambata, intamplarea a facut ca am fost, cum s-ar zice, in comuniune cu natura!.. O saptamana buna iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. frumoase activitati de sfârsit de saptamâna! O primavara minunata iti doresc! :)

      Ștergere
  7. Este un proiect pe care il sprijin din tot sufletul...

    RăspundețiȘtergere
  8. Cu exemplul tau, la anul vor fi mai multi cei ce vor sarbatori Ora Pamantului! Multumesc draga Carmen! O saptamana excelenta sa ai!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ce frumoooooos ar fi! te pup. Un start perfect în noua luna si cât mai putine pacaleli pentru prima zi! :))

      Ștergere
  9. am vazut pe la tv si chiar m-am simtit mandra cumva ca si ai nostri sarbatoresc de la an la an mai frumos Ora Pamantului!
    o idee geniala!
    te pop si saptamana faina! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. asa este! sa ne folosim imaginatia si în astfel de proiecte!
      pup. Un start bun în luna aprilie!

      Ștergere
  10. Sâmbătă n-aș fi fost în măsură să celebrez Ora Pământului, fiindcă celebram aniversarea soțului meu. Totuși, vreau să spun că eu, una, nu am văzut, nu am auzit și nu am citit nici cea mai mică informație despre această manifestare la noi, în România. Poate nu am fost eu pe fază, fiind prea ocupată.
    E un lucru bun și frumos, ar trebui să fie mediazate mult mai puternic asemenea momente, înainte de a se întâmpla, ca să participe cât mai mulți oameni.

    Săptămână bună și frumoasă, Carmen !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La multi ani, sotului tau! sa traiti fericiti si sanatosi, sa va bucurati de tot ce ati reusit sa faceti pâna acum si sa va sustineti în continuare unul altuia visele, pe care sa le impliniti zi de zi, pas cu pas!
      Toate cele bune!

      Ștergere
  11. In alti ani am stins luminile... Sunt actiuni care ar trebui sa sensibilizeze oamenii, si ii sensibilizeaza dar tot pe cei... sensibili, pe cei care nu se gandesc numai la ei :) Marii consumatori de energie electrica nu se deranjeaza, din pacate. :(
    Ziua minunat sa o petreci! Pupici cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ... vorba' ceia - forta furnicilor e colosala! Cu maruntisuri se începe si încet încet, mutam muntii daca avem vointa.
      pupici si îmbratisari brasovencelor mele preferate :-*

      Ștergere
  12. Ideea e buna, mai facem si noi economie de resurse. Noi oricum n-am fost acasa... Insa pe aici pe l mine prin oras nu prea s-a auzit de asta, semn ca francezilor nu prea le pasa :)).
    Saptamana faina Carmen!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Franta a fost puternica si anul aceasta la Ora Pamântului! Uite aici - http://www.earthhour.org/france
      O saptamâna minunata iti doresc!

      Ștergere