joi, 13 martie 2014

Omagiu

Astazi se împlinesc 107 ani de la nasterea marelui Mircea Eliade - scriitor de prestigiu international, autoritate necontestată în domeniul istoriei religiilor, al filozofiei si al literaturii de ficțiune.
Mircea Eliade este scriitorul meu cel mai iubit. Daca nu ar fi existat Mircea Eliade, imaginatia mea ar fi fost mult mai simpla, visele mele ar fi fost poate doar în alb si negru, ochii mei nu ar fi fost antrenati sa caute frumosul în orice colt ar privi si sufletul mi-ar fi fost cu siguranta mai sarac.
Mircea Eliade mi-a deschis poarta spre un spatiu magic, spre o alta dimensiune a cunoasterii si autocunoasterii. Scrierile lui mi-au oferit o alta perspectiva de a percepe lumea, operele lui m-au introdus într-o zona privilegiata, în care întinderea nemărginită care cuprinde corpurile cerești poate fi cântarita si în care segmentul contemporan intersecteaza pe neasteptate alte timpuri. Mircea Eliade e miraculos, e mitic, e original si minunat!
Cea care sunt azi, sunt în mare parte datorita lui Mircea Eliade...


12 comentarii:

  1. CE frumos că nu l-ai uitat! Mircea Iliade este un nume de referinţă în literatura lumii . Nu poate fi ignorat de nici un român şi este cu atât mai de apreciat iniţiativa ta, cu cât , plecată din ţară fiind, îl omagiezi cu atâta căldură .Incă o dată sufletul tău frumos dă lecţii multor români care arată acuzator cu degetul spre cei plecaţi din ţară. Chapeau!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aurora draga, când m-am mutat în Germania, între putinele lucruri pe care le-am carat în geamantane, au fost cartile lui Mircea Eliade pe care le aveam la ora aceea în biblioteca - si stii ce greu cantareste hartia si cartonul?! :)
      Si mai mult, aici am cumparat traduceri ale romanelor în limba germana, pentru ca sotul meu sa înteleaga de ce Mircea Eliade are cel mai de onoare raft în biblioteca noastra, acum :)

      Ștergere
  2. ai scris cu tot sufletul, cu tot dorul...
    te imbratisez >:D<

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. îl iubesc si îl am aproape ;)
      te pup si eu, draga mea draga.

      Ștergere
  3. Subscriu celor scrise de tine. :)
    Citisem “Romanul adolescentului miop” dar atat, si prea mult nu mi-a spus autorul… n-am cautat alte scrieri...
    Aveam vreo 25 de ani cand cineva drag mi-a facut cunostinta cu Mircea Eliade - si m-am indragostit iremediabil. :) L-am cunoscut tarziu, s-ar spune, dar ma bucur ca s-a intamplat.
    Azi (ieri) n-am uitat de el, dar cand am vrut sa postez (si) articolul tehnica de care dispun s-a opus… :(
    Ma bucur sa il gasesc omagiat la tine. Ma bucur ca mai sunt in strainatate romani care pastreaza memoria romanilor care au avut mari contributii in anumite domenii. “Istoria credintelor si ideilor religioase” semnata de Mircea Eliade este lucrare de referinta (la nivel international) in studiul religiilor - si as zice ca nu-i putin lucru.
    Imbratisari cu drag, de grup! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu am început cu Maitreyi si am fost absolut fascinata! Eram în clasa a douasprezecea :)
      Apoi am cautat sa citesc tot ce a aparut, atât în librarii cat si împrumutând de la Biblioteca Astra - unde îmi facusem o prietena :) În anii '80 era greu sa faci rost de carti bune! Chiar si la libraria Humanitas - în centrul orasului, pe unde-mi era drumul spre liceu, îmi facusem o "pila" :))) Vânzatoare era verisoara unui coleg de clasa si parca si acum o aud cum ma alinta "Servus, tu dulce mica!" :)) Punea de-o parte tot ce aparea nou în librarie si era interesant - eu intram saptamânal în libraria ei si alegeam din ce îmi recomanda ea, ce îmi permitea punga
      :) Ce satisfactie era pe vremea aceea! Toti banii de buzunar îi investeam în carti si discuri :)
      va pup. Salutari si imbratisari familionului :-*

      Ștergere
  4. De cateva saptamani am terminat de citit o alta carte a lui Mircea Eliade, Intoarcerea din rai. Mai am in biblioteca cateva necitite, iar anul l-am inceput cu acest gand maret, de a citi toate cartile lui Mircea Eliade din biblioteca! Ce imi place mie este ca ai spus ca ai cautat traduceri in germana a cartilor sale pentru ca si sotul tau sa-l inteleaga, e minunat si esti de toata lauda! Te pup si sa ai un weekend minunat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am citit si recitesc cu placere Mircea Eliade
      Am în biblioteca personala (si vreau sa spun ca tot ce am am si citit): Maitreyi, Domnisoara Christina, Întoarcerea din Rai, Secretul doctorului Honigberger, Les trois grâces, La umbra unui crin, Pe strada Mântuleasa (si în româneste si în germana) , Nunta în cer (pe germana), Nouasprezece trandafiri (pe germana), Povestiri fantastice (pe germana), Memorii, Biblioteca Maharajahului, Nuvele inedite si am mai avut câteva carti valoroase, printre care Istoria religiilor - pe care însa am avut proasta initiativa de a le împrumuta unor persoane care nu au mai catadicsit sa mi le aduca înapoi! te pup si trimit calde îmbratisari spre Harabramburia ;)

      Ștergere
  5. Multumesc ca mi-ai amintit de marele Eliade si ca mi-ai relevat o parte din tine, atat de insemnata. Nu te cunosc mult mai mult dar te inteleg mult mai bine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. draga mea Silvia, si eu am simtit imediat ca avem multe afinitati. Ma bucur mult ca am devenit prietene prin intermediul blogosferei!
      Vreau sa iti povestesc ce fericita am fost când am descoperit "Dragostea nu moare" - varianta scrisa de Maitreyi - muza pentru romanul omonim semnat de Mircea Eliade! Atât de miscata am fost si am cautat sa înteleg experientele de viata descrise si sa patrund si mai mult în fermecatoarea lume descrisa de cei doi. Categoric, romanul lui Mircea Eliade are rafinament si nu paote fi comparat cu cel scris de Maitreyi, însa cele doua scrieri se completeaza deosebit. Dar cel mai impresionant a fost pentru mine sa descopar ca Maitreyi Devi (poeta protejata de Rabindranath Tagore, care i-a fost maestru si “guru”) a venit în România! Chiar daca nu a fos de acord cu cele relatate de Mircea Eliade în romanul "lor", Maitreyi Devi l-a îndragit pe Eminescu!
      Nimic nu este întâmplator pe lume!
      te pup. un sfârsit de saptamana cat mai agreabil iti doresc!

      Ștergere
  6. Frumos omagiu pentru acest deosebit om de cultură român. Atât operele literare, cât mai ales cele ştiinţifice, de Istoria religiilor, sunt creaţii de mare valoare!
    Numai bine, dragă Carmen! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca îl apreciezi si tu, mie imi plac enorm de mult romanele si nuvelele pe care le-a scris.
      Multumesc, Alex draga, deasemenea transmit gânduri bune, tie si familiei!

      Ștergere