vineri, 7 februarie 2014

Google protesteaza prin Doodle

Google - corporația americană multinațională care administrează cel mai accesat motorul de căutare pe Internet, prezinta un nou Doodle cu ocazia deschiderii oficiale a celei de a XXII-a ediție a Jocurilor Olimpice de iarnă - Soci 2014.
Cele cinci simboluri ale celor mai cunoscute probe olimpice de iarna: schi, hochei, curling, sanie, patinaj si snowboard, sunt îmbracate în culorile curcubeului - simbol al comunității și identității LGBT (lesbiene, gay, bisexuali și transgen), ca protest împotriva țarii gazdă Rusia, pentru atitudinea sa peiorativă față de homosexuali. În plus, este prezentat un citat din Charta Jocurilor Olimpice:
 "A practica sport este un drept al omului. Fiecare individ trebuie să aibă posibilitatea de a face sport, fără discriminări de orice fel și în spiritul Jocurilor Olimpice, care înseamnă înțelegere reciprocă în spiritul prieteniei, al solidarității și al fair play-ului."
"Orice forma de discriminare fata de o tara sau o persoana, din considerente de rasa, religie, politica, sex sau altele, este incompatibila cu apartenenta la Miscarea Olimpica." - spune Charta Jocurilor Olimpice, iar Google reaminteste aceasta ca o critica la adresa administrației Putin, care discriminează homosexualii chiar și în contextul olimpic.
La Jocurile Olipice ce se vor desfasura în perioada 7 - 23 februarie 2014 la Soci, s-au calificat 88 de țări, fiecare cu cel puțin un atlet.
Germania se prezinta cu un lot format din 153 sportivi, ce vor participa la aproape toate disciplinele sportive.
Nemtii au reprezentat o pata în plus de culoare la defilarea din cadrul deschiderii Jocurilor Olimpice de Iarnă. Curcubeul costumelor se poate interpreta ca participare la protestul mai sus numit, pe alta parte, culorile vesele amintesc de o parada de carnaval -fiind bine cunoscut faptul ca în Germania Fasching-ul este în toi.
Lotul român este reprezentat de 24 sportivi, ce vor participa la 8 discipline sportive: schi alpin (Alexandru George Barbu, Ioan Valeriu Achiriloaie, Ania Caill - antrenor: Sebastian Barbu), schi fond (Paul Constantin Pepene, Daniel Pripici, Timea Sara - antrenori: Ioan Lungociu, Daniel Borca), sărituri cu schiurile (Sorin Iulian Pîtea - antrenor: Florin Spulber), biatlon (Cornel Dumitru Puchianu, Eva Tofalvi - antrenori: Simion Marton, Vasile Gheorghe), patinaj artistic (Zoltan Kelemen - antrenor: Gheorghe Chiper), bob (Maria Constantin, Andreea Grecu, Nicolae Istrate, Florin Crăciun, Andreas Neagu, Paul Muntean, Dănuţ Moldovan, Bogdan Otava - antrenori: Iulian Păcioianu, Silviu Scurtu), sanie (Valentin Creţu, Alexandru Teodorescu, Nicolae Radu Şovăială, Raluca Strămăturaru - antrenori: Sorina Ţicu, Eugen Radu) si skeleton (Dorin Dumitru Velicu, Maria Marinela Mazilu - antrenori: Florin Bucur, Marius Ene).
Mult succes tuturor sportivilor!
(pe aceeasi tema: Rezumat 10 februarie, Clasament de ultima ora, Penultima zi la Sochi, Cu aur, argint si bronz)

12 comentarii:

  1. Da, mult succes sportivilor! Felicitari romanilor nostri pentru participare, in ciuda conditiilor extrem de precare in care isi fac pregatirea sportiva in Romania.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. te pup, Silvia draga
      PS: Multumesc pentru valoroasele informatii pe e-mail!

      Ștergere
  2. Dintre toate aceste sporturi, iubesc foarte mult patinajul artistic...e de o frumusețe rară Un weekend plăcut! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. asa este! si mie imi place mult sa privesc patinajul artistic. Sotul meu a urmarit permanent calificarile la biatlon, sarituri cu schiurile, schi alpin si bob - eu doar "am auzit" rezultatele :))
      weekend fain si tie! :)

      Ștergere
  3. patinajul e si pe sufletul meu...:)
    multa bafta tuturor!
    cel mai bun sa castige , nu?
    zi faina, pop!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si pentru mine, patinajul artistic este cel mai frumos sport de iarna.
      o seara cat mai placuta! pup si eu

      Ștergere
  4. foarte, foarte interesant. privind aseara deschiderea nu mi-am dat seama de petele de culoare de pe costume si nici ideea, simbolul, acestui 'protest'
    acum, nu stiu nici eu ce sa zic.
    felicitari pentru nominalizarea lotului nostru... poate, noi bloggerii, am putea face ceva in a-i promova si chiar a-i incuraja.
    presimt niste medalii :)

    Succes Romania!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ieri intreg programul tv s-a decalat pentru a transmite integral festivitatea de deschidere a JO. A fost impresionant, insa cam kitschig pentru gustul meu. Cand am auzit ca a costat 6,3 miliarde de dolari, am avut un soc! In total, costurile pentru construirea satului olimpic si al stadioanelor, amenajarea pistelor a ajuns la suma de 40 miliarde de dolari! (http://www.sueddeutsche.de/sport/olympia-in-sotschi-unsichere-zeiten-fuer-die-herren-der-ringe-1.1882818)
      Cate familii de refugiati din zonele de razboi ale lumii ar fi putut fi ajutate, câti copii îmfometati din Africa ar fi putut fi hraniti, câti sinistrati in urma catastrofelor naturale ar fi putut fi reabilitati?!?! ...

      Ștergere
  5. Mult succes tuturor sportivilor! Nu mai urmaresc jocurile olimpice, cum o faceam odata, cand eram copil, impreuna cu ai mei, dar desigur ca sunt cu gandul la lotul roman.
    Weekend fain Carmen! Am vazut noul doodle, dar nu stiam despre ce e vorba...

    RăspundețiȘtergere
  6. In primul rand iti scriu ca imi place foarte mult cum arata blogul! Cand am accesat - in chiar ziua cand ai scris acest articol - doar ca PC-ul meu avea, din nou, o criza existentiala - am crezut ca s-a cuplat in alta parte! :)
    Este elegant si vesel deopotriva! O prajitura glazurata intr-o farfurie cu arta pictata! :)

    Un mod inedit de a protesta a gasit Google, doar ca... rusilor nici ca le pasa! :(
    Candva urmaream punct cu punct olimpiadele de iarna... De data aceasta m-am rezumat numai la patinaj artistic! :)
    Sa castige cei mai buni! :)

    Va dorim o saptamana minunata! Imbratisari cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ✿ multumesc ;) nici eu nu sunt înca obisnuita cu atâta roz, dar... peste câteva zile este Ziua Sfântului Valentin, asa ca am îmbracat blogul pentru festivitate ;)
      Ca le pasa sau nu, ideea este sa vada ca "cealalta parte a Lumii" îi priveste câs! Poate cândva se vor rusina ;))
      Eu nu prea am timp în cursul saptamânii sa urmaresc la tv transmisiunile directe, însa seara ma informez în legatura cu rezultatele si privesc rezumatul în videoclipuri.
      Pupici :-*

      Ștergere