sâmbătă, 28 decembrie 2013

Nu ştiu alţi cum sunt, dar eu, când mă gândesc...

... la zilele de Craciun, îmi vine sa pun lacat si la frigider si la camara, sa nu mai poftesc nimic! Si daca nu m-ar împiedica lenea asta mare (☺), mi-as petrece toate zilele ce-au mai ramas din 2013, la clubul fitness, sa consum surplusul de calorii asimilat!

Seara de Ajun am început-o cu împodobirea bradului, dupa care am servit masa:
Felul I - Tortellini umpluti cu parmezan si cu carne de de vitel;
Felul II - Friptura de fazan cu cartofi gratinati la cuptor si fasole verde cu sos de vin;
Felul III - Profiterole, mousse de vin alb si vin rosu, fursecuri si cafea.

Pe când noi mâncam, se pare ca a trecut Mos Craciun pe la bradul nostru, asa ca am încheiat ziua ascultând colinde si minunându-ne de cadourile primite

Meniul primei zile de Craciun a constat din:
Felul I - Supa-crema de tomate cu crutoane, crème fraîche si busuioc;
Felul II - Pulpă de căprioară la tava, Knödeln si Romanesco înnabusit în unt;
Felul III - Pere Williams în vin rosu si scortisoara, fursecuri si cafea.

A doua zi de Craciun am fost sase la masa si am servit:
Felul I - Supa-crema de sparanghel;
Felul II - Gâsca la cuptor, varza rosie calita si galuste de cartofi;
Felul III - Clatite cu scortisoara si sos de portocale sau crema de banane, la alegere, fursecuri si cafea.

Sper ca deasemenea, ati petrecut zile superbe alaturi de cei dragi, ca masa v-a fost încarcata cu bunatati, ca voia buna va însoteste în continuare si ca va pregatiti cu bucurie pentru Noaptea de Revelion. Numai bine si sanatate!

16 comentarii:

  1. Zau nu mai pot cu atata mancare!
    Stresul meu pt masa de Craciun a inceput cu o saptamana inainte! Am schimbat meniul de 3 ori si dulciurile de 5. :))
    Prima zi am gustat cate putin din toate iar seara eram ca o balena esuata....:)
    A doua zi am refuzat sa mai mananc.....:))
    Suntem invatati noi, de acasa, sa avem mesele pline desi nu consumam tot ce pregatim....
    Povestea o sa se repete acusica, de Revelion....:)
    Te pop!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. noi pregatim in asa fel portiile incat sa nu ramana nimic sau foarte-putin. Doar din gâscan a ramas si pentru ziua urmatoare si bineînteles ceva fursecuri si profiterol sunt înca si azi în frigider. Insa tot ce am pregatit, s-a si mâncat, pâna acum ;) De azi suntem doar pe pâine prajita si ceai. Pâna la revelion, asa cum zici si tu :)) Te pup

      Ștergere
  2. Wow! ca de obicei, sărbătorile voastre sunt deosebite!
    Bucurie! pupici

    RăspundețiȘtergere
  3. Chiar daca sunt ghiftuita, tot as gusta din cele ce ai postat, arata foarte apetisant totul. Ce brad frumos ati impodobit si cat de generos a fost Mos Craciun! Se vede ca ati fost cumintei cu totii!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da Silvia draga, esti cu drag invitata noastra :) Oricând!
      imbratisari si pupici

      Ștergere
  4. Servus draga!Vreau sa stiu ce vin a folosit ,,Maestrul,,(pe care il salut cu toate laudele mele)la pere.Am facut si eu,dar nu au iesit asa de intens,,vopsite,,
    Pusi si pe aceasta cale.La noi vreme de betie...dar trist nu e! Cu drag, Lu

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. l-am descusut pe Maestrul si mi-a spus ca dupa ce a decojit perele, le-a acoperit cu vin semi-sec, un Bordeaux nu prea scump, dar nici prea ieftin (de la Lidl pentru ~5 €). Au fiert la foc mic-mic, în reprize, mai mult de 20 de ore :))) cu ceva zahar, scortisoara si cuisoare.
      Noi azi avem zi de sauna. Mâine sau poimânine (Maestrul se lasa greu convins) vreau sa pornim sa cautam zapada, undeva... habar nu am unde, ca nu vreau prea departe de casa. Hm... greu!
      va pupa cu drag. Transmite toate cele bune familionului.

      Ștergere
    2. revin cu o completare - Maestrul a zis ca nicio clipa nu pune capac peste cratita în care fierb perele in vin, pentru ca apa trebuie sa se evapore si perele sa ramâna întregi. Pupici

      Ștergere
  5. Ați petrecut frumos!
    Un nou an plin de lucruri bune, împliniri și sănătate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc mult! si tie zile senine si sanatate, sa pasesti cu incredere în 2014! Numai bucurii si împliniri!

      Ștergere
  6. Ati avut o seara traditionala. Iti impartasesc "entuziasmul" fata de mancare...Din intamplare si eu am facut fazan. Cum noi nu suntem mancatori de vanat, animalul in cauza s-a tarat trei zile in frigider. Unde mai pui ca il fezandasem ca la carte si iesise chiar bine. Pur si simplu n-am putut sa-l mancam. Ne-am intors la fasole. Sa ai zile frumoase in continuare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. noi mâncam de obicei peste în seara de Ajun, anul acesta insa nu am gasit peste proaspat si unde se vindea, era coada enorma! de necrezut! Asa ca am recurs la varianta FAZAN. Noua ne place mult vânatul si ca dovada, am avut doua zile astfel de trufanda pe masa.
      Sotul meu este mare specialist în prepararea celor mai delicioase mese. Nu stiu daca stie reteta din carti sau a îmbunatatit-o prin propria experienta, dar, dupa ce spala bine fazanul, în usuca, îl sareaza si pipereaza în interior si exterior. Taie fâsii subtiri de slanina si înfasoara întreg fazanul cu slanina, folosind o sfoara speciala, sau ace speciale. Intr-o forma speciala pentru cuptor, pune 1-2 linguri unt la topit, pe plita, apoi aseaza fazanul în forma si da forma acoperita cu capac, la cuptor, pentru o ora, la 180 grade. Din când în când deschide capacul si toarna cateva linguri de vin rosu, apoi cu lingura ia din zeama de unt si toarna peste friptura. Când a trecut ora, scoate fazanul si-l desface din slaninuta (slanina va fi aruncata, pentru ca amareste sosul) si mai lasa friptura pentru 5-10 minute în forma la cuptor, cu capacul pus peste forma. Apoi friptura este gata, se scoate si se inveleste în staniol si se lasa în cuptorul stins. In acest timp, zeama de unt si vin ramasa de la friptura se pune la foc si se prepara un sos. Se mai adauga vin, eventual sare si o portie de smantana (o cutie). In urmatoarele 10 minute, fazanul trebuie servit, altfel va deveni uscat, atos si fad.
      Am scris aici tot ce mi-a dictat Maestrul ;) Poate ai curaj si pregatesti fazan, cândva, din nou. Sigur va fi altfel, noi l-am gasit delicios!
      Zile frumoase în continuare! Numai bine!

      Ștergere
  7. O masa deosebita, bradul de asemenea.
    Ati pregatit foarte frumos casa de sarbatoare.
    Acum asteptam revelionul. Din ce am mai citit din comentariile de pana acum, ca sunteti in timpul asta la dieta. Dar, presupun ca iar treceti la bucatarie :)
    Noi, pe aici, o tot tinem cu carnati, sarmalute si jumari :)) asta apropo de fitness si dieta. E ingrozitor pentru mine ce am sarit o anumita limita. Dar, sa trecem anul cu bine
    Succes si spor la pregatirea noptii dintre ani!
    La multi ani!

    RăspundețiȘtergere
  8. Cred ca voi sunteti niste oameni deosebiti care se completeaza foarte bine.Totul arata perfect.Mancarea ,chiar daca nu am mancat unele feluri,am inghitit fara sa stiu gustul.Pe mine ma incanta si invat multe, cand vad ceva deosebit ca aici la tine.Sarbatori cu bine va doresc!

    RăspundețiȘtergere
  9. Dupa cate am vazut,degeaba ai pus lacat pe frigider si pe camara,la asa feluri de feluri de meniuri s-au adunat oaspetii.:))De la patru "pofticiosi" din Ajun,v-ati cam inmultit a doua zi de Craciun.:))Nici nu ma mir!
    Pupici si numai bine!

    RăspundețiȘtergere