miercuri, 11 decembrie 2013

Fotografii la fotografii din Africa (II)


(continuare la MfC 50 din 11.12 2013)
La vârsta de 11 ani, pentru a scăpa de stilul de predare clasic, Nedjma Berder s-a angajat pe un vapor-școală spre a deveni marinar. A navigat pe cele șapte mări până la vârsta de 25, când a reusit sa transforme pasiunea de a fotografia - pâna atunci doar un hobby - în adevarata meserie, devenind fotograf profesionist si cameraman TV. Talentul si perseverenta pentru arta fotografica i-au adus mari satisfactii profesionale, în prezent Nedjma Berder lucreaza ca director de imagine pentru filme documentare si de ficțiune (spre exemplu, Nedjma Berder a fost Chief Operating Officer al filmului "Le sindromul du Titanic" realizat de regizorul si scenaristul Nicolas Hulot).
Nascut fiind în localitatea Saint-Malo, pe Coasta de Smarald, la Marea Mânecii, artistul fotograf adoră Bretania si în special regiunea Douarnenez. Poseda o barca cu panze, o corvetă de aceeași vârstă cu el (43 de ani), dotata cu patru paturi, unde obisnuieste din când în când sa locuiasca împreuna cu sotia si cei doi copii (5, respectiv 8 ani)
Expozitia fotografica a lui Nedjma Berder intitulata "Ma terre" se bazeaza pe o experienta mai veche a artistului. În anul 1992 , pe când avea doar 22 de ani , a ajuns în Guineea-Bissau la bordul navei "La Fleur de Lampaul" într- o expediție numit "Popoarele de apă". Misiunea a durat trei luni, timp în care Berder a legat prietenii adevarate cu bastinasii, depasit relatiile strict profesionale. Asa a reusit sa cunoasca adevarata Africa -"continentul ce contine unele din cele mai mari bogății de pe glob, dar și cele mai multe țări sărace, cu un nivel de trai al populației necorespunzător. Africa, continentul unde au apărut câteva dintre cele mai vechi și strălucite civilizații ale antichității (egipteană, nubiană, axumită, feniciană, ș.a.), dar și ultimul care a devenit liber, cele mai multe țări africane dobândindu-și independența abia în ultimele decenii ale secolului al-XX-lea. Africa - continentul care a plătit cel mai scump tribut sclaviei".
În anul 2009 , Nedjma Berder se reîntoarce în Guineea-Bissau și realizeaza seria fotografiilor numita "Nha Terra" în care sunt prezentate anumite momente din viata bastinasilor. Pentru seria prezentata aici, alege femei, bărbați si copii de diverse vârste, care sa arate cu ce îsi câstiga existenta. Subiectii sunt culegatori de fructe sau legume,  vânători sau pescari, oameni ce au o relație simpla și naturala cu pământul și lumea în care traiesc.
În privirea, pozitia corpului si a membrelor sau în atitudinea veritaliba pe care aceste fotomodele o adordeaza, se pot citi durere, bucurie, teama, mândrie, bunatate, tenacitate, inocenta, cruzime sau resemnare...







(în prezent, venitul pe cap de locuitor în Guineea-Bissau este unul din cele mai scăzute din lume).

14 comentarii:

  1. Imediat ce ai publicat ieri, l-am cautat si i-am citit povestea! Intradevar foarte interesant!
    Sa ai o zi frumoasa Carmen draga!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc Carmen pentru lamuriri. Remarcabil!

    RăspundețiȘtergere
  3. Si eu am citit ieri un pic....
    Mi-a placut si imi doresc sa reusesc si eu sa fac si sa vad astfel de locuri si oameni si povesti....
    Cine stie! Poate intr-o zi!
    Te pop!:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. tu esti foarte talentata! Sunt sigura ca în curând iti vei deschide prima expozitie de fotografii. Abia astept sa ma inviti la vernisaj! te pup

      Ștergere
  4. Mulţumesc frumos pentru această continuare. Ieri nu am apucat să citesc nimic despre el, din motive de făcut curăţenie în casă, aşa că astăzi mi-au prins foarte bine aceste informaţii. O personalitate despre care mi-a făcut mare plăcere să aflu detalii. Remarcabil intereseul lui pentreu Africa şi interesantă povestea vieţii lui!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) la mine a trecut deja valul. Curatenia generala de iarna, aici în Germania se face înainte de Advent. Acum ne tinem de vizite, de voie buna, plimbari si petreceri. Abia mai fac fata! :)) De la Craciun si pâna la Revelion, cam toata lumea se retrage în sânul familiei, în zile cu tihna si pace. Decembrie este cea mai frumoasa luna a anului! :) Te pup

      Ștergere
  5. Excelenta prezentare, impresionante fotografii, si ca tehnica si ca subiect. Felicitari pentru alegere !

    Sa ai zile frumoase, Carmen !

    RăspundețiȘtergere
  6. Africa. Bogatii naturale mai ales in subsol, zacaminte mari de pietre pretioase si semipretioase si oamenii - majoritatea - traiesc in cea mai crunta saracie... Razboaie duse de oameni extrem de cruzi... Triburi la care cu greu ajunge "civilizatia"... Cei care incearca sa salveze animalele de la exterminare sunt in pericol de a fi ucisi de braconieri... E frumos si e urat in acelasi timp. :)
    Astfel de fotografii amintesc tuturor ca exista Africa, exista oameni care mor de foame... (sigur, si in alte state exista).
    Minunate fotografiile! Oameni care viseaza, doresc o viata mai buna si-si trec zilele cu tot ce le aduc acestea...
    Zile fericite iti doresc!
    Imbratisari cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. asa este, draga mea Diana. Sunt multe întrebarile care ne framânta pe noi, cei nascuti în Europa. De una însa pur si simplu nu scap, mi se învârte în minte si-n suflet: daca soarta ar putea fi aleasa, oare câti dintre noi si-ar dorit sa fie nascut în Africa?!
      Te pup draga mea. Zile fericite va uram deasemenea, si eu si Helmut :-*

      Ștergere
  7. Multumim pentru informatii, intr-adevar pozele facute de el sunt foarte reusite, asa cum am mai spus si ieri, in spatele lor se ascund povesti triste, si multa saracie!

    RăspundețiȘtergere