marți, 17 septembrie 2013

Meloman... la Bangkok

pentru rubrica Meloman pentru o zi ( tabel la SoriN)

 Melodia "One night in Bangkok" interpretata de Murray Head este un hit din 1984, compusa de componentii masculini ai grupului ABBA - Benny Andersson si Björn Ulvaeus, pe versurile lui Tim Rice, pentru deschiderea actului II al teatrului muzical Chess. Cântecul este format dintr-o combinatie orchestrala si vocea recitând a lui Murray Head.
Povestea melodiei trateaza rivalitatea dintre doi jucatori de sah la titlul de Maestru, aflati în turneu în Bangkok - orasul care nu doarme si invita la petreceri, exact când acesti sahisti  au nevoie de concentrare maxima. Se pare ca tema a fost inspirata din rivalitatea sahistilor rus si respectiv american, Viktor Kortschnoi si Bobby Fischer.
Versurile conțin referinte la Bangkok, obiectivele turistice "muddy old river" (râul Chao Phraya), "reclining Buddha"(statuia din Wat Pho).. dar și turismul sexual ("the queens we use would not excite you" adica "reginele pe care le folosim noi în sah nu te-ar excita"), red-light district [Adela, fiica mea spune ca aici în Bangkok, sunt cei mai multi lady-boy din lume! Au denumirea oficiala de Kathoey]. De asemenea, în melodie se fac referinte la locurile frumoase pe care le viziteaza în general jucătorii de șah (" ...when you play at this level there's no ordinary venue, it's Iceland or the Philippines or Hastings or... or this place.." ... atunci când joci la acest nivel, locul nu este obișnuit, ci este Islanda sau Filipine sau Hastings sau ... sau acest loc ...). Textul melodiei este o paralela deliberata la Războiul Rece si conflictul Est-Vest. Piesa trateaza politica, conspirația, dragostea și gelozia.
Compozitorul a facut o confuzie (cu sau fara intentie, nu se stie) omitând faptul ca în Thailanda se vorbeste  limba Thai, asa încât, introducerea orchestrala induce motive muzicale si vorbire arab-orientale!
Singel-ul a primit în Germania Discul de aur / Goldenen Schallplatte si s-a clasificat un an întreg pe locul unu în top în Germania, Austria, Elveția, Marea Britanie și SUA, apoi si în Australia, Belgia, Canada, Olanda și Africa de Sud, locul 2 în Noua Zeelandă, locul 3 în Norvegia și Suedia, și, de asemenea, al 7-lea, în Irlanda, locul 8 în Franța și 10 în Italia.
În anul 2011, boxerul Mike Tyson a cântat piesa într-o scurta apariție în filmul Hangover 2, dupa ce în comedia Hangover 1, sportivul joaca însusi rolul lui ;) Melodia "One nighi in Bangkok" în interpretarea lui Tyson apartine oficial coloanei sonore a filmului, într-o versiune de studio.
Pentru ca fiica mea Adela este în vacanta în Bangkok, iata ofer o multime de imagini nocturne, trimise cu telefonul mobil :)) Wow, tehnica asta!
 
Ultimele fotografii le-a facut Adela în Sky Bar, localul unde a fost filmat si "Hangover2 "! :)) Este localul cu cea mai înalta terasa deschisa din lume! Panorama orasului este mai mult decat feerica! Este un vis!

27 de comentarii:

  1. Mi-o aminteeeeesc! Ce de ani au trecut :)
    Superbe imaginile trimise de Adela! O alta lume! Multumim!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. melodia este si astazi tare placuta! :)
      da, Adeluta mea traieste un vis minunat! chiar astazi imi scria "mama, trebuie neaparat sa vezi totul cu ochii tai!" Eu deja faceam calculul: 2000 euro x2, pentru 10 zile... hm! nu zic pas, dar mai amânam ;))
      Ne bucuram deocamdata sa vedem prin ochii ei toate aceste minunatii!

      Ștergere
  2. ce frumos! tehnologia asta tare buna e!! :)
    superbe imagini, intradevar!
    sa ai seara faina, Carmen!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. uf! fara WhatsApp, zau ca ar fi fost greu! asa, "povestim" ore in sir, o vad si o aud, indiferent unde e sau unde sunt eu!
      te pup. Seara faina, deasemenea!

      Ștergere
  3. melodia ca melodia...dar cu atatia "iepurasi" ti se cam astupa urechile si se-ncetoseaza ochii...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. )) mai du-te la oftalmolog si la ORL-ist din când în când ;)) poate ajuta!

      Ștergere
  4. Carmen, piesa asta e veche dar tot buna, din categoria oldies but goldies. Multumiri pentru informatiile excelente despre ea. Nu stiam de cine este scrisa iar clipul il vad pentru prima data. Doar cunosteam faptul ca a avut mare succes la vremea ei.
    Imaginile nocturne trimise de Adela arata un oras efervescent, minunat, frumos.
    Ii doresc Adelei vacanta placuta in continuare! :

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumiri, Elly draga. Adela are într-adevar o vacanta de vis! experiente unice intr-o regiune cu tot felul de ciudatenii, o alta si cu totul alata lume decat cea europeana! Pe 25 va zbura spre casa, abia o astept!
      pâna acum mi-a trimis peste 500 fotografii :)))

      Ștergere
  5. Cand am vazut ca avem vesti de la Bangkok mi-au dat lacrimile,ziceai ca o stiu pe Adela de mica si nu mai am rabdare sa aflu ce face.Ma bucur enorm pentru amandoua.Ea ca e bine si are o vacanta super,iar tu te-ai mai linistit si primesti in permanenta informatii.Melodia e pentru mine ca un laight-motiv.Ma uimeste documentarea ta serioasa.Sa ai o seara linistita!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. draga mea! esti o scumpa! asa mi se intampla si mie cu copiii care "cresc" aici, sub ochii nostri :) Este Thea ta, Maria lui Alina, Teddy lui Angi, Vlad al lui Cleo, nepoteii lui Liviu... Precis am uitat vreo cativa! Suntem o familie mare, aici pe blog.
      Pupici. O seara minunata iti doresc si eu tie!

      Ștergere
    2. Şi mie mi se întâmplă acelaşi lucru de când "vă cunosc" :)
      Mai nou, mă bucur când aflu şi despre animăluţele de companie (din această categorie ador papagalul Ralucăi şi pisoiul lui Elly :) )

      Veche piesă, într-adevăr...
      Nu ştiam nimic din "culise", mulţumesc frumos.
      O zi minunată, draga mea! pupici

      Ștergere
    3. dulcica mai esti si tu, Anastasia! tare mi-esti draga!

      Ștergere
  6. Vad ca ele traiesc în continuare dupa fusul orar de aici... Au dreptate, ar trebui sa se acomodeze de doua ori!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. dupa ce ai tras concluzia? :) In Asia acum este iarna, ceea ce înseamna ca soarele apune devreme si foarte rapid. La ora 18 - ora locala, în Bangkok este întuneric!

      Ștergere
    2. Ai dreptate, nu ma gândisem la asta, ma derutasera cameristele care stateau ca la expozitie!

      Ștergere
    3. Fotografia cu iepurasii este facuta intr-un supermagazin, cu 6 etaje si multe scari rulante. Bunnys încercau sa atraga cumparatorii la raionul cu automobile de lux! :))

      Ștergere
  7. Superbe poze, dintr-un oraş fascinant, atât de vestit. Iar melodia aleasă...nici nu se putea mai potrivită!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. de când e fiica-mea în Bangkok, îmi suna-n urechi doar melodia asta :)))

      Ștergere
  8. Nu doar panorama orasului surprins de pe terasa este de vis, ci totul in aceste poze pare desprins din basme. Ferice de fata ta, Carmen, ca are ocazia de a vedea minunile de aici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si eu am ramas surprinsa de toate cate mi-a povestit dar mai ales de imaginile de vis! Ma bucur pentru ea, dar ca mama, abia o astept din nou acasa :)

      Ștergere
  9. Uau! Cum sa uit melodia “One night in Bangkok” cand m-am straduit atata sa invat acel pas de... hip-hop, care se dansa!? Dar asta nu-i nimic! Era melodia care se canta intr-o discoteca la Paraul Rece, la vreo 8 km de Predeal. Plecasem la Predeal cu doua colege si una a zis sa mergem la Paraul Rece... Era vreo 7 seara cand am plecat din Predeal, cu autobuzul-cursa de persoane dar ele s-au intepenit la discoteca (discotecile pentru straini erau deschise si pana in zori, in vremea comunistilor) si la miezul notpii era ultima masina spre Predeal si de acolo ar fi urmat sa iau trenul - singura - pana in BV. Nici ca-mi pasa! Am plecat din disocteca singura, inainte de miezul noptii, am mers vreo doi km (aproape) prin padure si autobuzul tocmai pleca atunci cand am sarit in fața lui si soferul a oprit. Mai erau doua femei in autobuz... Am avut noroc si m-a lasat soferul aproape de casa - fiind ultima cursa se ducea la garaj, in BV! Si in tot acel timp imi suna in cap melodia One night in Bangkok! N-am cum s-o uit! :)) Ce vremuri... nebune-nebune! :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ce vremuri, chiar ca nebune-nebune! :) superba povestea ta! nimeni nu ar mai avea curajul sa plece singur prin padure, la miez de noapte!
      înainte de '89 puteai sa faci multe fara sa-ti fie teama! spre exemplu, puteai sa întinzi cortul oriunde în salbaticie, ca nu aveai de cine sa te temi! era o oarecare disciplina si respect între oameni. Acum... S-au dus vremurile!

      Ștergere
  10. E magnific ceea ce arati in pozele trimise de Adela! E stralucitor! Nu pot comenta prea mult despre nebuniile aurii ale acestor lumi aproape misterioase, oarecum inchise desi atat de... deschise turistilor occidentali! Banuiesc ca e chiar greu de povestit trairile incercate in acel décor de film :) Pentru a intelege ar trebui sa merg acolo! Dar, pana atunci - de parca ar exista un “atunci”!!! :)) – privesc de la distanta, din fotoliul comod si, la caldura caloriferului, imi imaginez caldura de acolo!
    Zile fericite! Vacanta frumoasa in continuare!
    Imbratisari cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. din pacate, în aceasta perioada din an, în Thailanda se întuneca foarte repede si deci, nu poti vizita si vedea prea multe, ziua are putine ore de soare. Dar oricum, orasul luminat este fermecator!
      Transmit Adelei, multumim mult! pupici si îmbratisari. Si, sanatate Cotofenei!

      Ștergere