duminică, 25 august 2013

Hai cu noi, prin München! (1)

Ziua de miercuri, 14 august, am ales sa o petrecem în München - capitala Bavariei, al treilea oras ca marime din Germania (dupa Berlin si Hamburg). Numele orasului provine de la cuvântul Münch, care înseamna "calugar" si înca din secolul 13 stema orasului este reprezentata de un calugar îmbracat în mantie neagra.

Ne-am început plimbarea pe pajistea Theresei (Theresienwiese), locul pe care se desfasoara anual cea mai mare serbare populara din lume - Oktoberfest. Cu toate ca serbarea va demara anul acesta pe 21 septembrie, câmpia era transformata deja într-un enorm santier si schelele celor mai mari corturi de bere erau deja ridicate. În aceasta perioada însa aici nu exista nimic spectaculos, pentru ca frumusetea acestui târg urias o aduc oamenii, cei aproximativ 7 milioane participanti, atrasi din toate colturile lumii.

Cea mai mare sarbatoare populara a Planetei! Si când te gândesti cum a început totul?! În anul 1810, cu ocazia sarbatoririi casatoriei printului Ludwig I al Bavariei cu printesa Theresia, la data de 17 octombrie, pe terenul viran de la marginea orasului s-a organizat o cursa de cai si în cinstea mirilor, iar cetatenilor orasului le-a fost oferita o masa bogata. La un an dupa casatorie, serbarea s-a repetat, s-a repetat si în al doilea an si în urmatorii, pâna când a devenit un obicei. În anul 1835 cu ocazia aniversarii nuntii de argint a cuplului bavarez, s-a organizat pe lânga masa si dans si o parada a costumelor populare din zona, parada ce astazi a devenind o traditie. Este de admirat cum s-a nascut si mentinut acest obicei! Singurul lucru care s-a modificat este data de desfasurare a acestei sarbatori, care, din cauza vremii în general ploioase si reci de la mijloc de octombrie, a fost devansata. Din anul 1872 startul se da în ultima saptamâna a lunii septembrie si Oktoberfest se serbeaza 16-18 zile.
Dar nu le-am adus pe mama si tanti Sofi aici pentru a le arata câmpia botezata dupa numele miresei de atunci, printesa Theresia. Adevaratul obiectiv al plimbarii noastre aici a fost complexul Ruhmeshalle-statuia Bavaria.
Am traversat câmpia ferindu-ne din calea tirurilor care transportau stâlpi lungi de lemn si conteinere de metal, si am ajuns în fata monumentalelor constructii.

Statuia reprezinta o lucrare de referinta în metoda turnarii si prelucrarii bronzului: are o înaltime de 18,56 metri, plus 8,92 metri soclul de piatra, cânatareste 87,36 tone si este goala înauntru. O scara spiralata conduce pâna în capul statuii, unde exista doua bancute din bronz si stampila ce poarta numele arhitectului (Ludwig Schwanthaler), al firmei care a turnat bronzul (Ferdinand von Miller) si al celui care a platit monumentul (regele LudwigI). De aici, prin cele patru orificii - prin fruntea, urechile si cocul doamnei Bavaria, se poate admira panorama cartierului. Lucrarile au început în anul 1843 si statuia a fost dezvelita la Oktoberfest din anul 1850, cu ocazia a 25 de ani de domnie a regelui Ludwig I.
De data aceasta mama s-a lasat convinsa ca nu este atât de greu pe cât pare si am urcat toate trei, cele 70 de trepte. Deoarece nu a fost o zi torida, temperatura din interiorul colosului de bronz a fost placuta - în zilele caniculare aerul este irespirabil!

Templul din spatele statuii, seamana foarte mult cu monumentele Greciei antice si aceasta pentru ca regele Ludwig I era un mare admirator al acestei culturi. De altfel chiar si Oktoberfest a pornit de la o astfel de idee, serbarea a avut în primii ani un caracter sportiv, în stilul Olimpiadelor antice. Sala cu coloane (48 coloane identice, cu diametrul de 1,25 metri) este ridicata pe o colina cu înaltimea de 4 metri, are o lungime de 68 metri, o latime de 32 metri si o înaltime de 16 metri. Reprezinta Hall of fame - Sala faimei,  înființata pentru a onora persoanele cu cele mai notabile realizări în diverse domenii de activitate. Expozitia a adunat în perioada 1843-1853 saptezeci-si-patru busturi reprezentând cei mai de seama filozifi, teologi, artisti, oameni de stiinta, inventatori, politicieni si pedagogi din Bavaria. În prezent exista 200 busturi, între care si Ludwig I si Regina Theresia.

16 comentarii:

  1. Frumoasa povestea Oktoberfest-ului! Nu o stiam!
    Sa ai o duminica minunata!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca acum cunosti aceasta poveste. Cu siguranta multi nu stiu,altfel nu-mi explic de ce numele serbarii a fost preluat aiurea de multe orase din lume, crezând probalil ca denumirea Oktoberfest îsi are originea în a bea multa bere! Adevarat ca berea este bautura traditionala în Germania si ca prima berarie din lume a fost la Mânastirea Wettenburg (Bavaria). De aceea, aici totul se leaga si are sens, pe când serbarile "Oktoberfest" din Timisoara, Bucuresti sau Sibiu spre exemplu, sunt copii caraghiose!
      O duminica minunata si tie, Melly draga!

      Ștergere
  2. Bună CARMEN!
    După imagini cred că ați avut o vacanță plăcută !
    Un sfârșit de vară cât mai frumos îți doresc draga mea!
    Cu mare drag te îmbrățișez!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mama si tanti Sofi au avut o vacanta placuta - eu am fost gazda, dar bineînteles ca si mie mi-a facut placere sa le arat totul :)
      O duminica minunata iti doresc, Elena draga!

      Ștergere
  3. acusica sunteti intr-o alta petrecere! cat mai e pana in sptembrie! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :))) ai dreptate! Tocmai au plecat cei doi maimutoi, Marlene si Felix, punem prosoapele si lenjeriile de pat la spalat si de luni scoatem valizele :) încet incet, pregatim bagajul pentru Franta :)) Tare mult ma bucur, pentru ca de ani de zile planuim aceasta vacanta! Mai sunt 5 zile! :)))

      Ștergere
  4. Frumoase instantanee...asa mai cunoastem si noi lumea, cei care n-avem timp de "plimbarit".

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. oricine are timp! atunci cand doresti ceva, gasesti timp suficient, doar sa vrei! :)

      Ștergere
  5. Am fost in primavara in Munchen,mi-a placut foarte mult orasul!

    RăspundețiȘtergere
  6. Munchenul e un oras minunat. Am vizitat putine obiective, intr-o zi in care am avut excala pe acolo si a trebuit sa astept in aeroport vreo 8 ore. Ei bine n-am mai asteptat in aeroport ci m-am plimbat un pic pe strazile de acolo. Am ramas incantata. Asa ca, am zis ca intr-o zi o sa revin acolo, dar as vrea sa particip si la renumita Oktoberfest. Nu sunt fan bere, dar ma fascineaza sarbatorile la care se aduna atat de multa lume.
    Multumesc pentru prezentare, Carmen draga.
    Te imbratisez!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. stii cum e vorba: pofta vine mâncând! :)) Daca toata lumea bea bere, ei bine, ce poti sa faci altceva decat sa bei deasemenea o bere!?! :)) Bineînteles ca nici eu nu ma duc la Oktoberfest - eu merg in fiecare an, macar o zi - sa beau bere, dar nu plec de acolo fara sa fi baut o halba.
      Atmosfera este de nedescris! trebuie sa fii acolo sa simti... Eu am scris pe blog in fiecare an despre ziua noastra la Oktoberfest, dar precis nu se intelege mare lucru :)))
      Exista gresita impresie ca nemtii beau bere multa si le atarna burtile :))) (tot asa cum nemtii cred despre români ca beau alcool rafinat pâna orbesc!) Si ce sa mai spunem de belgieni, care beau anual bere dublu fata de cat beau nemtii?! Astea sunt discutii "bla-bla"... idei preconcepute ;))
      Si sa-ti mai spun ceva: cine se imbata bând bere la Oktoberfest, are bani de aruncat pe geam! O halba costa 9 euro! La Oktoberfest merge lumea sa se distreze, nu sa bea. Bineînteles ca sunt exceptii... tot mai multe :)))) Ca peste tot!
      Noapte buna, Tina draga! un start bun în noua saptamâna... care deja bate la usa.

      Ștergere
  7. Lipa-lipa am ajuns si eu! :)
    Duminica, dimineata, reteaua electrica a suferit un puseu de tensiune :) si s-a inchis PC-ul si... nu se mai aprindea monitorul! Am crezut c-o iau la fuga... pe Tampa! Am incercat, si iar incercat si nimic. Am dat de rau un monitor - noroc ca nu au fost organizate "zile de curatenie", ca nu-l mai aveam (si acum nici ca nu-l mai dau!) - si l-am luat de bun, dar nu se vedea mai nimic si am evitat sa postez pe undeva... Dar azi am mai incercat... si monitorul care a suferit in urma caderii de tensiune a pornit! Nu stiu ce-o fi avut, dar nu mai conteaza! Bine ca-l am!

    RăspundețiȘtergere
  8. Asa... M-am amuzat copios cu mami, azi (sau m-am amuzat de ea?) Nu! Impreuna cu ea! :)) Ii arat postarile tale ultime, pe care nu am putut sa i le arat... Si m-a distrat cand a vazut primele fotografii de aici... A! Augsburg! Mai, mami, Carmen scrie ca e Munchen! A, da-da... Uite, acolo se va organiza Oktoberfest... Da, mami, stiu deja, ca a povestit Carmen cu amanunte interesante.
    Mi-a placut cum isi amintea cate-una alta, ce a vazut, cum se simtea... Si imi place cum reactioneaza si cum "completeaza" fotografiile! Genul: Uite, aici...
    Multumesc pentru paginile de jurnal! :)
    Imbratisari cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  9. Totul este foarte interesant. Munchen e un oras de vizitat asa, cateva zile, la cate minunatii se afla acolo. Dar e frumoasa si vizita prin intermediul cuprinzatorului tau jurnal, draga Carmen. Multumesc. :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Offf...data viitoare...Nici povestea aceasta nu o stiam...Multumesc, Carmen...Te imbratisez!

    RăspundețiȘtergere