sâmbătă, 13 iulie 2013

Creta (4) - Spirala si Opalul

pentru rubrica Happy Weekend - tabel de înscriere la Blind Love (Elly)
Cea mai timpurie civilizație europeană de nivel înalt a luat naștere în bazinul oriental al Mării Mediterane, pe insula Creta. Civilizaţia cretană s-a dezvoltat simultan cu cele egiptene şi mesopotamiene, cunoscând apogeul între secolele XVI şi XV î.Hr.
Spirala este un motiv ornamental folosit în Creta Minoica, considerat simbol sacru ce aminteste de schimbarea continua si evolutia universului, fiind totodata forma pe care o are galaxia noastra - Calea Lactee.
Cu linii spiralate, cretanii antici au împodobit cele mai de pret obiecte: picturi si sculpturi reprezentând zeitati, vase de ceramica, bijuterii. În cultura minoica spirala a reprezentat simbolul fertilitatii, al fortei feminine, al libertatii, al iubirii, al drumului vietii si al mortii.

Spirala este si forma pe care o repeta inelul si bratara alese ca suvenir din concediul petrecut pe Insula Creta. Argint si opal... o combinatie deosebita, care - spun eu, se potriveste perfect vara, pe pielea bronzata ;)

Opalul este un mineral de exceptie, prezent în natură ca umplutura a unui filon sau ca granule. Opalele sunt foarte rare, de aceea nu se exploatează pe cale industrială.
Numele de "opal" provine de la cuvântul grecesc (ὀπάλλιος) "opallios" , ce înseamna "piatra pretioasa", cuvânt preluat în sanscrita ca "upala" si raspândit în toate limbile Pamântului.
Cu toate ca opalul a fost găsit pe toate continentele, 97% din opale provin din Coober Pedy, o localitate din sudul Australiei. Hazliu este faptul ca numele localitatii este transcrierea în engleza a expresiei aborigenilor "kupa piti", în traducere libera "omul alb în gaura" :) Este denumirea pe care bastinasii au dat-o cautatorilor de opal - acelora care sapau labirinturi sub pamânt si care, datorita climei cu calduri greu de suportat atât ziua cât si noaptea, preferau sa si locuiasca în mina.
Culoarea mineralului este foarte variabilă, de la incolor la cenușiu, brun, galben, alb, albastru, verde si mai rar portocaliu sau roșcat (numite „opale de foc”). Pentru bijuterii, opalul este doar lustruit, exceptie facând opalul roscat, care se obisnuieste sa fie taiat în fațete, la fel ca diamantul.
În antichitate, opalul era deosebit de scump, chiar mai pretios decât diamantul! Pliniu cel Bătrân a scris: "[...] opalul detine finetea rubinul, scânteierea ametistului, luciul de apa al smaraldului și un incredibil amestec de lumina."
În cultura romana, opalul era considerat "piatra iubirii" sau "piatra sperantei".
Cuvântul "opalescență" este preluat în vorbirea uzuala pentru a descrie un joc de culori fascinant, o descompunere a luminii albe din tonuri calde în reci, opacitatea devenind astfel semitransparentă.

9 comentarii:

  1. Superb! Şi îţi vine perfect pe mână! :)
    Weekend cât mai plăcut, draga mea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. dupa ce am citit legendele despre spirala, mi-am dorit mult sa am un asemenea inel. Dupa ce am avut inelul, mi-am dorit si o bratara ;) Apoi sotul meu "a insistat" sa-mi iau si lantisor cu pandativ si cercei ;))) Le port cu mare placere.
      o duminica minunata si tie, Anastasia draga!

      Ștergere
  2. chiar ca este o nuanta care da bine pe o piele bronzata

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte interesante informaţii şi impresii. Da, Creta este un adevărat leagăn al vechii civilizaţii mediteraneene. Nu ştiam despre motivul spiralei. Frumoase bijuteriile! Cum să rezişti tentaţiei de a achiziţiona asemenea suveniruri frumoase?

    O duminică frumoasă, dragă Carmen! :-)

    RăspundețiȘtergere
  4. Bună CARMEN!
    Sunt superbe bijuteriile și ți se potrivesc!
    Duminică frumoasă îți doresc!
    Cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  5. Acum ca mi-ai povestit despre spirala, vreau si eu...:)
    Chiar e deosebit si iti vine bine....
    Pop!

    RăspundețiȘtergere
  6. Bine te-ai intors din vacanta minunata pe care mi-as dori-o in orice moment(e vorba mai precis de vacanta in mediu heliomarin)!
    Din frageda tinerete :), am iubit bijuteriile si in special pe cele cu monturi de semipretioase si pretioase.
    In colectia mea am montate in argint diverse pietre(malachit, perla, turquoise albastru si peruzea, lazurit, agate de Boemia, onix, labrador), dar opalul se pare ca inca nu l-am descoperit si poate ca nu mi-a intersectat privirile cu impresionantele lui vesminte multicolore ca cele din postarea ta, draga Carmen.
    Cu siguranta il voi cauta, pentru ca m-a cucerit (nu garantez ca pe teritoriul nostru circula modele asa frumoase)...dar totusi cine stie.
    Te invit sa-ti incanti ochii ...la adresa http://kyotobruce.com/jewellery-opal-rings.html
    Iti trimit imbratisari calde impreuna cu urarea unei saptamani reusite!

    RăspundețiȘtergere
  7. Opalul bleu-turcoaz este superb! Intr-adevar, reda frumusetea zilelor de vara, a valurilor albastre-verzui ale marii...
    Si inelul, si bratara sunt superbe! Iar combinatia cu argint e perfecta. Iti vine foarte bine inelul :) Arata perfect pe deget.
    In spatiul geografic respectiv spirala a fost si este un motiv foarte utilizat si foarte frumos. Multumiri pentru interesantele informatii despre opal, draga Carmen!
    Happy weekend in continuare! :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Ce bijuterii frumoase!Iar culoarea iti fura privirea imediat!De designul bijuteriilor nu mai spun.

    RăspundețiȘtergere