joi, 16 mai 2013

Greva


Stie toata lumea ca greva este o acțiune de protest extremă a salariaților dintr-o organizație economică sau dintr-o instituție, manifestată în principal, prin încetarea activității. Greva este organizată, în general, de sindicatul salariaților, dar poate fi și spontană.
Greva generală îi cuprinde pe toți salariații dintr-un sector economic si saptamâna trecuta, sindicatul ce reprezinta angajatii din ramura industriei metalurgice, a industriei constructoare de masini, industria electrica, electronica si mecanica fina a pornit o greva de avertisment. Greva s-a desfasurat concomitent în mai multe orase, fiind declansata de cel mai mare sindicat al Germaniei - IGMetal, sindicat la care suntem si noi afiliati.
Lista revendicarilor nu a fost lunga deloc, dat tot nu a placut angajatorilor! S-a cerut majorarea salariilor cu 5,5 procente si a fost nevoie de doua greve de avertizare, pe data de 08.05 pentru o jumatate de ora -  local, în parcarea din fata întreprinderilor si pe data de 14.05 când întrunirea grevistilor a fost la nivel de orase si munca s-a întrerupt pentru patru ore.
Presiunea pe care au facut-o angajatii mai multor întreprinderi cheie în aceasta bransa, la care am participat si noi, a dus la finalizarea cu succes a discutiilor si tratativelor! Ieri noapte, în München, s-a convenit la o majorare a salariilor în doua etape - începând cu luna iulie a.c. cu de 3,4 procente si din luna mai 2014, cu înca 2,2 procente. Conventia a fost semnata pentru o perioada de 20 de luni si tariful va fi aplicat în întreaga Germanie.
Traiesc într-o tara civilizata, în care democratia este respectata ad-literam si drepturile omului sunt mai presus de orice! Traiesc timpuri despre care mineri din Valea Jiului 1977 nici nu visau! Oftez pentru tot ceea ce a fost si sper din suflet ca aceste pagini negre ale istoriei sa nu se mai repete niciodata!

PS: actuala rata a inflatiei în Germania este de ~ 2%

16 comentarii:

  1. Cred ca nici minerii din 29-33 n-au visat asta... Istoria se cam repeta, ce zici ?!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa se spune, ca istoria se repeta sau ca nimic nu e nou sub soare. .. insa, nu am inteles intrebarea ta...

      Ștergere
  2. Prima forma de greva cunoscuta de omenire este din timpul Egiptului Antic, pe vremea faraonului Ramses al III lea...
    Greve au existat dintotdeauna si vor mai fi cu siguranta...
    Diferenta consta in felul cum se solutioneaza doleantele grevistilor. Astazi nici nu mai poate fi vorba de represalii sau violente! Grevele se desfasoara pasnic si nimanui nu ii este teama de inscenari sau urmariri si pedepse politice.

    RăspundețiȘtergere
  3. Felicitari, Carmen! Si pentru reusita protestului vostru si pentru felul civilizat in care s-a desfasurat. Cand in Germania se opreste toata industria de masini, apai atunci economia sufera. La noi sindicatele sunt inca privite cu suspiciune (datorita coruptiei si aservirii politice), iar discutiile dintre guvern si sindicate au loc de cele mai multe ori fara rezultate favorabile grevistilor; se fac promisiuni care rareori sunt indeplinite. Poate de aceea tot mai multi romani aleg sa lucreze in Germania, mai degraba decat in Anglia sau in alte tari care se tem de liberalizarea pietei muncii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Alinus! :-) nu este mult ce s-a reusit, dar este in ramele bunului simt, de ambele parti.
      Te pup. Un start bun in weekend iti doresc!

      PS: nou azi si maine suntem ocpati cu munca in curte. Azi, dupa orele de serviciu, va fi livrata cabanuta pt. uneltele de gradinarit si inca nu e gata planat locul pe care o vom construi! Asa ca vom lucra "zi lumina". Duminica si luni ne vom odihni. La noi sunt Rusaliile. :-)

      Ștergere
    2. Spor la treaba! Un mod placut de a petrece weekendul. Noi gradinarim in fiecare weekend :) Odihna activa!

      Ștergere
  4. Desigur că e mulţumitor rezultatul acestor acţiuni sindicale."Ende gut, alles gut".Eu nu pot comenta decât faptul că :
    a. Pe foile cu "Kundgebung" mai sunt date câteva puncte de adunare, unele poate chiar de interes turistic, precum cele din postarea de ieri.
    b. Procentul de mărire cerut este unul în limite foarte normale, legat de inflaţie.La noi s-ar cere măriri de 30...50 la sută, nu de...5,5...E drept că şi EURO are "greutatea lui specifică faţă de LEU, şi mai ştiu că în Germania restul la o hârtie (Geldschein) ţi se dă până la ultimul eurocent...Pe de altă parte, şi nemţii sunt foarte calculaţi în cheltuirea banului pe care îl câştigă cu foarte multă muncă, efort şi timp.Şi de aceea ştie să-l preţuiască corect!
    Mulţumim şi o zi bună la...grădinărit !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. imi place ca ai observat ca locul de desfasurare a celei de a doua greve de avertisment a fost City- Galerie, despre care am pomenit într-adevar în postarea precedenta! :)) ai un dezvoltat spirit de observatie!
      Dar cel mai mult îmi place ca totdeauna "simti" exact mesajul pe care am dorit sa-l transmit prin articol. Multumesc!

      PS: ce crezi?! toata ziua a fost vreme placuta si exact cand a sosit livrarea, a inceput o ploaie torentiala! s-a dus planul nostru! Dar azi e soare :)

      Ștergere
  5. Apreciez decenta cu care s-a desfasurat protestul si faptul ca totusi s-a obtinut ceva. :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Sunt curios ce-o sa fie cand o sa faca greva generala toti turcii din Germania.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu am inteles... cum adica?! "greva" se numeste actiunea de protest a salariatilor unei anumite ramuri economice! cetatenii germani de origine turca sunt integrati in diverse activitati de munca în Germania. Dar daca te referi la o presupusa actiune de masa a turcilor din Germania, atunci aceea nu se numeste "greva" ci poate fi o "demonstrație de simpatie sau de protest față de un eveniment de interes general sau față de o persoană".
      Pur si simplu nu înteleg ce ai vrut sa spui!

      Ștergere
    2. O demonstratie, ai dreptate... Sa faca o demonstratie toti turcii in acelasi timp... Ar fi interesant de urmarit cateva milioane de turci cum se manifesta la gramada.

      Ștergere
    3. ) mai bine sa nu stim cum ar fi! :D

      PS: în Germania sunt aproape 3 milioane cetateni de origine turca, adica 3,6% din populatia Germaniei.

      Ștergere
  7. Acolo unde este respect pentru cel ce munceşte, se ajunge la înţelegere, pe căi civilizate. Deh, Germania este Germania!
    Acolo unde muncitorul este luat în bătaie de joc, poate să protesteze până la lună, că nu-l aude nimeni, ba mai ia şi bătaie, dacă deranjează prea mult cu insistenţa lui...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ce trist suna...
      Alex draga, sunt sigura ca vor veni vremuri bune pentru toata lumea! trebuiesc doar dorite cu ardoare!

      Ștergere