marți, 19 martie 2013

Primavara 2013

Dupa "Mărțișor", "Babe", "Mosi" și după "zăpada mieilor", când calendaristic deja am pășit în anotimpul primăverii - deși luna martie se pare ca mai are de oferit înca multe surprize, dovedindu-se a fi una din cele mai capricioase luni ale anului 2013 - ne apropiem de momentul echinocțiului de primăvară, ce marchează începutul primăverii astronomice. El se va produce anul acesta în ziua de 20 martie la ora 11:02 (ora României), când Soarele va traversa ecuatorul ceresc trecând din emisfera sudică în cea nordică.
Punctul de intersecție a eclipticii (orbita descrisă de Soare în mișcarea lui aparentă în timp de un an) cu ecuatorul ceresc se numește punctul vernal. Punctul vernal este folosit pentru definirea coordonatelor astronomice ecuatoriale.
După cum este cunoscut, mișcarea aparentă a Soarelui pe sfera cerească, determinată de mișcarea reală a Pământului pe orbita sa, generează pentru latitudinile noastre inegalitatea duratei zilelor și nopților la diferite momente ale anului, datorită poziției aproximativ fixe în spatiu a axei de rotație a Pământului, precum și a înclinării sale față de planul orbitei acestuia.
Începând de la aceasta dată, durata zilei (față de cea a nopții) va fi în continuă creștere, iar cea a nopții (față de cea a zilei) în scădere, până la data de 21 iunie, când va avea loc momentul solstițiului de vară.
Evident, descrierea de mai sus este valabilă doar pentru latitudinile nordice ale Terrei. În emisfera sudică a Pământului fenomenul trebuie interpretat invers, astfel ca în regiunile respective acest moment marchează începutul toamnei astronomice. Totodată, în regiunile polare, în emisfera nordică începe lunga zi polară, iar in cea sudică începe noaptea polară, ce vor dura, fiecare, câte 6 luni.
(surse: astro-urseanu si wikipedia)

11 comentarii:

  1. Eu sunt pregatita sa -i vin in intampinare primaverii astronomice......
    Sa vina!:)
    Pop!

    RăspundețiȘtergere
  2. >:D< Multumesc ! Pandesc momentul! :*

    RăspundețiȘtergere
  3. Primăvara este în fiecare dintre noi. :)

    RăspundețiȘtergere
  4. sa asteptam momentul in acest caz :))
    azi e chiar primavera afara :)
    pup draga mea draga,o zi cu soare iti doresc! :)

    RăspundețiȘtergere
  5. La noi se anunta începutul primaverii cu lapovita! Mai vedem! :))
    Iti doresc o zi frumoasa, de adevarata primavara! >:d<

    RăspundețiȘtergere
  6. Chiar ca martie e cea mai capricioasa luna din an. Atatea schimbari de vreme ma dau peste cap. :))
    Zi cu soare sa ai!

    RăspundețiȘtergere
  7. Deci de mâine avem dreptul să pretindem primăvară ! :) Păi atunci...
    Primăvară frumoasă, Carmen !

    RăspundețiȘtergere
  8. Chiar ca a fost foarte capricioasa luna martie. Si inca nu s-a terminat. Eu sper totusi sa se incalzesca vremea in curand si sa inceteze ploile, cel putin pe aici pe la mine. O zi insorita si calda Carmen!

    RăspundețiȘtergere
  9. Aproape ca uitasem de echinoctiu. Multumesc de re-amintire!
    Deocamdata Primavara e foarte capricioasa si la noi. Azi ba tot plouat, ba a picurat, ieri a batut vantul...de toate...:)
    O seara cat mai placuta!

    RăspundețiȘtergere
  10. Eu aştept cu nerăbdare primăvara terestră :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Si eu astept Primavara, ca deja simt ca nu mai rezist la atata frig si vreme rea ! :D

    RăspundețiȘtergere