luni, 4 martie 2013

Pata Pata

Este titlul cu care Miriam Makeba si-a facut cunoscuta vocea în lumea întreaga si totodata este ultima melodie pe care a interpretat-o, pe scena pe care s-a stins din viata, în urma unui atac de cord... Între aceste doua evenimente însa, viata ei a fost mai intensa si mai bogata decât a majoritatii oamenilor de pe Planeta!
Miriam Makeba este una din cele mai mari interprete ale lumii si prima cântăreaţă de culoare care a luat un Grammy. Miriam Makeba a fost o neobosita militanta pentru drepturile omului si una din primele luptatoare împotriva Apartheid-ului ce au luat cuvântul la ONU. Miriam Makeba este Mama Africa.

Miriam Makeba s-a nascut pe 4 martie 1932 în Township  lânga Johannesburg. Tatal ei a fost învatator si mama menajera. La opt zile dupa ce a vazut lumina vietii, mama lui Miriam a fost arestata din cauza comercializarii unei beri fabricate în casa, asa încât bebelusul şi-a petrecut primele şase luni în închisoare. La vârsta de sase ani Miriam a ramas orfana de tata.
La vârsta de 18 ani s-a casatorit si a născut o fetita - Bongi Makeba. La scurt timp, Miriam a fost diagnosticata cu cancer la sân şi a fost părăsită de soţ.
A început sa-si câstige existenta din menaj, la fel ca mama ei. Paralel, a cântat. Mai întâi în grupul "Cuban Brothers", în "Manhattan Brother", apoi în trioul feminin "The Skylarks".
În anul 1959 Miriam a primit rolul principal în music-hall-ul "King Kong" pe Broadway si în acelasi an, a apărut în documentarul anti-apartheid "Come back, Africa", fapt în urma caruia i-a fost interzisa întoarcerea în tara si i-a fost anulat paşaportul sud-african. Miriam a trăit 31 de ani în exil, în Statele Unite şi în Guineea, a fost "cetăţean al întregii lumi", primind pasapoarte de la Guinea, Belgia şi Ghana. 
Si-a început cariera internationala pornind într-un turneu de concerte în Italia, Marea Britanie şi SUA - un succes deosebit obtinând mai ales în Los Angeles si New York. În anul 1962 fost invitata sa cânte pe scena Madison Square Garden, împreuna cu Harry Belafonte la cea de-a 45-a aniversare a lui John F. Kennedy. În anul 1967, după ce deja avea mai multe albume lansate în SUA, artista s-a clasificat pe primele locuri în charturile internationale cu "Pata Pata" (cu toate ca prima înregistrare a acestei melodii fusese facuta în 1957) - devenita una din cele mai îndragite melodii ale lumii. De-a lungul carierei muzicale, a cântat alaturi de cele mai sonore nume ale scenei muzicale mondiale: James Brown, B. B. King, The Spinners,The Crusaders, Dizzy Gillespie, Paul Simon, a jucat în filmul "Sarafina" alaturi de Whoopi Goldberg, a fermecat cu vocea ei publicul din Grecia, Venezuela, Germania, Suedia, Norvegia, Danemarca, Cuba, Brazilia, Congo, etc. Miriam a facut cunoscut lumii ritmul si muzica traditionala africana si nu a încetat niciodata sa militeze pentru drepturile omului.
S-a întors în Africa de Sud pe 10 iunie 1990, la scurt timp după ce Nelson Mandela a fost eliberat din închisoare si miscarea anti-apartheid luase o mare amploare. Câtiva ani mai târziu, sistem social, politic și economic rasist impus de guvernele minorității albe din Africa de Sud a fost înlaturat.
Miriam Makeba s-a stins din viata la data de 9 noiembrie 2008, în urma unui atac de cord pe scenă, în timpul unui concert de beneficii în Castel Volturno - Italia.
De-a lungul carierei, Mama Africa a lansat 22 solo-albume, 6 albume, a jucat si a cântat în 15 filme. Pe lânga premiul Grammy obtinut în anul 1966, Miriam Makeba a primit premiul Dag-Hammarskjöld în anul 2001 si Ott-Hahn-Medalia Pacii - Aur. În anul 1996 a primit  Kora All African Music Award pentru merite deosebite de-a lungul vietii si în 2002 - Polar Music Prize, numit inoficial "Premiul Nobel pentru Muzica". Scriitorul american James Hall i-a dedicat cartea biografica "Makeba. My Story" aparuta în anul 1987.

21 de comentarii:

  1. uluitor destin...uluitor...
    sunt oameni care isi traiesc viata urmandu-si destinul fara sa cracneasca...este greu,foarte greu sa fii altfel...
    o noapte buna iti doresc draga mea draga!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa mi-am spus si eu! Absolut uluitor! Soarta a pus-o in fata multor necazuri si neplaceri, insa... nu si-a absndonat nicicum crezul! O femeie fantastica! A iubit arta si oamenii!
      Buna dimineaza draga mea draga! :-)
      ☆★☆★☆★

      Ștergere
  2. Am citit ceva pe google astazi dar nu prea am dat importanta!
    Foarte frumos articolul tau! Acum ca ai scri îmi amintesc ca a scris în ziar ca a murit pe scena!
    Noapte buna si maine o zi usoara! pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adevatat, am pomenit si eu in primele randuri ale postarii... Asa i-a fost destinul!
      Povestea vietii ei este impresionanta dar mai impresionant este felul in care a luptat toata viata pentru dreptate! S-a stins din viata dupa ce a interpretat PapaPata, pe scena unui concert benefic, dedicat scriitorul Roberto Saviano amenintat de gruparea mafoita Camorra.
      Multumesc Minnie draga! Am nevoie de urarea ta... lucrez de la 6:30 la ora 17! De saptamana asta incepand si pana la Paste ( cel catolic), voi avea foarte putin timp liber... deci si pentru blog. Te pup draga mea.
      O zi minunata!
      ☆★☆★☆★

      Ștergere
  3. O viata inchinata muzicii, oamenilor.
    Am vazut ca si Google i-a dedicat un doodle ieri si dand un click mi-am amintit ca in copilarie am mai auzit-o. Apoi...tacere.
    O zi perfecta sa ai azi, Carmen! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vocile de aur nu mor niciodata! Miriam traieste in fiecare iubitor de muzica, pentru ca muzica pe care a interpretat-o se recunoaste in fiecare din melodiile compuse in zilele de azi. Inima Mamei Africa bate in fiecare cetatean al lumii, iubitor de dreptate.
      Multumesc mult, Elly! Si tie o zi minunata!
      ☆★☆★☆★☆

      Ștergere
  4. Pata Pata e o melodie celebră, e veselă și fermecătoare, dar niciodată n-am știut mai mult decât că e cântată de o cântăreață sud-africană.Impresionantă această artistă, femeie și mamă, care a luptat singură, un om adevărat, o cântăreață care s-a impus prin talent și muncă, nu prin alte artificii (care sclipesc azi), adesea nefundamentate. Uimitor câtă forță și dorință de a trece peste toate cu zâmbetul frumos pe chipul de zeiță de abanos și cu rara convingere că viața are prioritate și că, dacă ți-a fost hărăzit să cânți, atunci vei cânta. Și a cântat, dar nu oricum! Excepțional exemplu, de admirat. Mă bucur că ne-ai adus-o în atenție de 4 martie, care va fi mereu ziua ei, chiar dacă s-a stins în 2008. Vocea și amintirea acestei artiste dăinuie și va dăinui mereu. Mulțumesc pentru articol! Să ai o zi frumoasă de martie, însorită și senină!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aceasta este intr-adevar esenta vietii Mamei Africa, asa cum foarte frumos ai concluzionat in comentariu - ma bucur mult si iti multumesc.
      PataPata a fost reluata cu succes de 21 de ori, de catre artisti cu voci exceptionale - ca omagiu adus celei mai mari cantarete africane. Este o melodie pe care o iubesc toate generatiile, incepand cu cele ale bunicilor si parintilor nostri si continuand cu cea a copiilor si mai departe... pentru ca arta adevarata nu moare niciodata!
      O zi minunata iti doresc, deasemenea!
      ☆★☆★☆★☆★☆

      Ștergere
  5. O femeie luptătoare, a luptat toată viața cu arma ei: muzica. Un îndemn pentru femeile din lumea întreagă, nu numai pentru cele din Africa de Sud.
    Mulțumiri pentru articolul atât de documentat și felicitări, Carmen !
    Să ai zile frumoase !

    RăspundețiȘtergere
  6. Impresionanta biografia lui Miriam Makeba cu-o voce exceptionala. Si-a urmat destinul cu demnitate iar in urma ei au ramas realizarile ei marete demne de admirat si apreciat!
    Excelent articolul dumneavoastra, foarte bine documentat. Felicitari! Va multumesc din suflet pentru ca ati impartasit cu noi aceasta uluitoare lectie de viata!
    O zi minunata va doresc, doamna Carmen cu multe bucurii! Trimit imbratisari calde spre dumneavoatra cu mult drag! :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Suberb articol! Multumim pentru aducerea aminte!

    RăspundețiȘtergere
  8. Ce bine ne face sa cunoastem si astfel de oameni! Din pacate sunt putini... Ma intreb daca a fost vreun post TV care i-a consacrat ziua de 4 martie Miriamei?
    Zile usoare!

    RăspundețiȘtergere
  9. E una sa auzi in treacat despre o personalitate,sa asculti o melodie,doua si alta ce ne prezinti tu.Ne imbogatesti cunostintele prin diversitatea subiectelor si seriozitatea cu care le abordezi.Deaia imi placi !

    RăspundețiȘtergere
  10. Pata Pata o stiam, dar atatea amanunte despre viata Mamei Africa nu stiam. Ca intotdeauna, un articol "muncit" ! Te imbratisez si iti doresc noapte buna, draga mea!

    RăspundețiȘtergere
  11. buna Carmen!
    Mi-a placut articolul tau!
    O seara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  12. Un destin impresionant. Nu cunosteam povestea.
    Să treacă cât mai uşor zilele astea lungi care urmează!

    RăspundețiȘtergere
  13. Minunat material. Imi place foarte mult Miiam Makeba si intr-o vreme o ascultam zilnic. Am mai citit cate ceva despre ea dar nu cunosteam atatea detalii. Sa ai o seara placuta in continuare, Carmen!

    RăspundețiȘtergere
  14. Am citit că ești foarte ocupată zilele astea, așa că repet aici ceea ce ți-am scris în răspunsul la comentariul tău de azi ”În ceea ce privește platforma... Nu capăt nimic de la ei, dar trebuie să repet ceea ce am spus și altora. Lasă platforma Blogger și treci pe Wordpress. Nu pierzi nimic, e prevăzută cu un modul de import-export, prin care îți poți muta articolele de pe o platformă pe alta. Știi cum va fi ? Ca și cum ai coborî din căruță și te-ai urca într-un avion supersonic ! La început o să ai și amețeli, dar mai apoi, ce bine îți va fi !”

    RăspundețiȘtergere
  15. Foarte interesant articolul!
    Multumesc! Sa ai o zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere