duminică, 10 martie 2013

Copii care uimesc Lumea


Chiar daca pare incredibil, un baiat de doar 15 ani (din Statele Unite) a descoperit un test prin care cancerul pancreatic poate fi diagnosticat în faza incipienta. Jack Thomas Andraka, născut la 08 ianuarie 1997 în Maryland, este deja un nume cunoscut între inventatorii americani si cercetatorii de cancer.
"Când unchiul mei a murit de cancer pancreatic, m-a framântat întrebarea de ce este atât de greu ca aceasta boala sa fie depistata înainte de a fi prea târziu?!" Avea doar 14 ani. Jack a început sa-si dezvolte ideile în timpul orelor de biologie si s-a ambitionat sa revolutioneze medicina. A discutat despre proiect cu parintii (tatăl - Steve Andraka este inginer si mama - Jane Andraka, este medic anestezist) care i-au promis sa-l sprijine, chiar daca si lor li s-a parut tema de cercetare mult prea îndrazneata pentru vârsta adolescentului.
"Am contactat 200 de profesori-sefi de laboratoare, descriind faptul ca am nevoie de un loc pentru a-mi duce la bun sfârsit cercetarile. Am avut 199 raspunsuri negative." povesteste Jack în intreviu.

Singurul accept a venit de la Dr. Anirban Maitra, profesor de patologie, oncologie, chimie și inginerie biomolecular la Johns Hopkins University. Aici Jack a experimentat benzi de testare de diabet zaharat de la tatal sau. A descoperit ca testele se coloreaza daca intra în contact cu anumite proteine, identice cu cele ce apar la oamenii ce sufera de cancer pancreatic. Astfel, invenția lui Jack Andrakas poate oferi astazi un diagnostic rapid si precis, la prețuri de sub un dolar american. Testul se poate folosi cu succes nu doar în cazul persoanelor suspecte de cancer pancreatic, ci si în cazul cancerului pulmonar sau ovarian.
În mai 2012, Jack Andrakas a câștigat cu acest proiect, premiul Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF) - cel mai mare concurs internaţional în domeniul ştiinţei al elevilor de liceu. Acest premiu este decernat anual si în competitie intra peste 1.500 de liceeni din 70 de ţări care îşi expun cercetările. Premiile aduc nu doar recunoaşterea internaţională, ci şi sume mari de bani. Inventia tanarului i-a adus marele premiu Gordon E. Moore (75.000 $) si momentul în care a fost chemat pe scena a fost cel mai fericit monent din viata lui.

Pe lânga marele premiu, Jack a primit diverse alte distinctii, cu banii carora plata taxelor universitare îi este asigurata pâna la absolvire. Acum, Jack doreste sa-si patenteze inventia si bineînteles sa continue cercetarile în lupta împotriva cancerului. Trebuie mentionat faptul ca ambitia si inventivitatea acestui copil sunt caractere de familie. În anul 2010, Luke - fratele mai mare al lui Jack, a câștigat 96.000 $ în premii la Intel ISEF, cu un proiect împotriva poluarii mediului, dezvoltând metode de prevenire a drenajului acid.
Jack Andraka a fost invitat la Casa Alba de catre președintelui Barack Obama si la data de 12 februarie 2013 s-a numarat printre invitatii de onoare la Congresul Statelor Unite ale Americii.

14 comentarii:

  1. Ce tare! Copii ca acesta să tot fie!

    RăspundețiȘtergere
  2. Extraordinar copilul! Deja îl poti numi "inventator" la o varsta atat de frageda!
    Ce norocosi suntem ca se mai nasc si genii care descopera lucruei folositoare omenirii!
    Multumesc de postare! Foarte interesant tot ce ai scris!
    O dupa-amiaza frumoasa îti doresc! pup draga mea!

    RăspundețiȘtergere
  3. O sclipire de geniu care poate salva vieti! Foarte interesant articolul!
    Te imbratises, Carmen!

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc ! De mult nu mai gaseam informatii despre copii geniali . >:D<

    RăspundețiȘtergere
  5. Copii plini de geniu și dăruire, care vor să realizeze ceva pentru binele întregii omeniri, pentru semenii lor și, de ce nu, pentru ei înșiși, cum e și firesc. Copii minunați care, așa cum bine ai spus, uimesc lumea! O duminică minunată să ai în continuare, Carmen dragă!

    RăspundețiȘtergere
  6. Cu atâtia frânari, unii oficiali, altii pe cont propriu, e de mirare ca se mai inventeaza ceva...

    RăspundețiȘtergere
  7. Chiar acum cateva zile citeam de copii nostri medaliati la olimpiade. ."NU DISTRIBUITI MAI DEPARTE CA NU INTERESEAZA PE NIMENI:

    Am luat aur la Olimpiada Internaţională de Mate!!!
    Aşa, şi?!
    Sunt vreo şase. Cinci băieţi si-o fată. Doi dintre ei au benoacle. "Feţe de tocilari", aşa gîndeşte lumea despre ei! Plus vreo doi-trei profesori, dintr-ăia de au 15-şpe milioane de lei vechi si halesc conserve în deplasările peste graniţă, ca să pună deoparte diurna şi s-o utilizeze la "trei stele", ultra-all inclusive, în Grecia, alături de soţia sa, o "mîhnită" de profă de biologie.
    La aeroport nu-i bagă nimeni în seamă, dar deasupra capului, unul dintre dascăli ţine o tăblie pe care scrie:"România". Aeroportul se întrebă: "Ce e, mă, cu amărîţii ăştia?" Au nişte tricouri galbene pe ei, iar la gît le atîrnă medalii. La unii, de aur. "Dacă sînt sportivi, de ce nu e ciorchinele de camere TV pe ei?" continuă întrebările. Aaaa, uite, au şi-un steag. Un tricolor! Cînd îl afişează, o fac cu mîndrie. "Bă, esti nebun?! Ăştia chiar mai cred în chestia asta cu reprezentarea cu cinste a ţării, cu... Cine sînt?" Da, chiar aşa, cine sînt de nu-i bagă nimeni în seamă, în afară de rude?"
    Asta la noi,dar in alte tari alte posibilitati.

    RăspundețiȘtergere
  8. Din 200 de maturi doar 1 singur i-a acordat pustiului sansa de a cerceta.Oare cati copii sunt respinsi de oameni care ar trebui sa-i sprijine?
    Acum poate toata lumea sa-l aclame!
    Chiar merita!
    Noi inca nu stim sa ne mandrim cu oamenii de valoare,ffllooaarreeaa.De fapt n-am stiut sa ne apreciem niciodata valorile cu adevarat.Abia dupa ce lumea le rostea numele cu mandrie,scoteam si noi capul...apai ii de-al nostru.
    Seara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  9. Impresionant!...
    Am trecut să vă salut și să vă urez să vă fie veșnic primăvară în suflet!
    O săptămână plină de frumos și senin!

    RăspundețiȘtergere
  10. De admirat!
    Avem nevoie de cat mai multi copii ambitiosi!
    Seara frumoasa!;)

    RăspundețiȘtergere
  11. Minunat! Copii care ne uimesc cu adevarat. Ce sa mai spun? Sa dea Dumnezeu sa mai faca si alte cercetari, alte descoperiri la fel de importante.

    RăspundețiȘtergere
  12. Lăsaţi copiii să se joace unde şi cum vor căci pot revoluţiona medicina (şi lumea)! :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Este intr-adevar un exemplu frumos, dar de fapt nu a inventat efectiv nimic, doar a descoperit ceva, :) o descoperire importanta si laudabila. Thumbs UP!

    RăspundețiȘtergere
  14. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere