duminică, 24 februarie 2013

Sabera, fiica deșertului

tema "Parfumul deșertului" (propusa de Pandhora), pentru rubrica Povesti Parfumate - tabel de înscriere la Mirela
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Era o duminica dimineata în care ma învârteam prin casa fara a face ceva anume. Radioul mergea doar asa, îl auzeam ca pe un zgomot de fond. De odata, moderatorul a rostit o propozitie care mi-a captat întreaga atentie: "Sabera traieste de multi ani în deșertul Sinai".
Ma întorsesem de curând din concediul petrecut în Egipt si eram înca puternic impresionata de cele vazute acolo si foarte interesata de a cunoaste mai multe despre aceasta tara fascinanta. Asa ca m-am apropiat de aparatul din care tocmai se transmitea povestea vietii unei femei si am ascultat emisiunea pâna la capat. Era un interviu cu Sabera Neeltje Machat, o europeanca care, de peste cinsprezece ani... s-a contopit cu deșertul! "Eu sunt fiica deșertului, iar deșertul sunt eu" sustine Sabera cu convingere.
Nascuta în Olanda, Sabera s-a stabilit în Germania în urma casatoriei cu un cetatean german. Au fost fericiti multi ani si au crescut împreuna cei patru copii, pâna în anul 1991 când a fost parasita de sot. Cu inima zdrobita, complet epuizata, hartuita de tot felul de probleme, Sabera a avut putere sa traiasca mai departe doar pentru copii. Întregul Univers s-a prabusit însa, în momentul în care, la un an dupa divort, copiii au ales sa se mute la tatal lor care, în raport cu mama casnica, le oferea o situatie materiala mai buna. Avea 44 ani..."Viata mea s-a transformat în NIMIC. A fost ca si cum as fi murit..." spunea Sabera în acel interviu.
Un an mai târziu s-a retras într-o terapie a tacerii, trei luni si jumatate, sub îndrumarea maestrului meditatiei tibetane, Dalai Sogyal Rinpoche. Mutenia si linistea profunda în care s-a cufundat, i-au deschis spatii adânci în constiinta proprie si au ajutat-o sa se autocunoasca.
Imediat dupa întoarcerea acasa, a acceptat invitatia unei prietene de a o însoti si asista într-o excursie cu o ambarcatiune cu vele, pe Nil. Acesta a fost primul contact al Saberei cu Egiptul. Cele doua femei au strabatut desertul pe calea apei, de la Assuan pâna în Abu Simbel.

Sabera a simtit bucuria deplina privind imensitatea de nisip si cerul nesfârsit albastru, pe care le-a asemuit cu sufletul ei pustiit si speranta în tămăduire. Câteva luni mai târziu s-a întors singura în Sinai, unde în fata muntilor maiestuosi a avut sentimentul ca "a ajuns acasa". Un beduin a invitat-o sa petreaca o noapte în desert. "A fost Lună Nouă. Un milion de stele erau deasupra mea. M-am simtit înaltata, conectata la ceva mult mai mare decât creierul meu... Asa s-a nascut în mine dorinta de a petrece primele 21 zile si nopti singura în desert. Pentru aceasta însa am avut nevoie de o lunga pregatire" povestea Sabera. Au urmat la diverse intervaluri de timp, sederi în pustiu de o saptamâna, de 10 zile si chiar 40 de zile într-o bucata. În total, Sabera a petrecut singura în desert 150 de zile si nopti. Fara bagaje si pregatiri speciale, înconjurata doar de munti si nisipul nesfârsit. Doar paturi, mâncare, apa, periuta de dinti si ceva ustensile de uz casnic a avut la ea! "Nu ai nevoie de multe în desert" se destainuie Sabera. A existat doar un beduin de mare încredere care a stiut locul taberei si a trecut din când în când sa verifice daca totul este în regula.

În acest timp nu a facut altceva decât sa admire spectrul de culori al soarelui la rasarit și apus, a învățat sa prețuiasa apa, lungita pe nisip a simtit vocea pamântului și a învatat să asculte tăcerea. Sub cerul liber si înconjurata de dunele de nisip s-a confruntat cu forța unui cutremur. A învatat sa aprinda si sa întretina un foc la flama ideala si în ciuda vântului. A învatat sa intrepreteze puterea devastatoare sau pala blânda a vântului. A descoperit ca desertul nu miroase decât a pamânt uscat, praf si nisip încins si ca doar atunci când ploua, aerul este încarcat brusc si pentru scurta durata de arome dulci, turboase. A învatat sa aiba încredere în propriile intuitii, a învatat sa traiasca de pe o zi pe alta si sa se accepte asa cum este. A învatat sa respecte camila, animalul care poarta cele mai grele poveri, mergând fara sa cârneasca peste treceri dificile în munti sau traversând nisipurile fierbinti. A învatat ca oricând se poate întâmpla ceva care sa strice planurile, de aceea a învatat sa fie atenta, rapida si flexibila.
În desert ai timp sa admiri varietatea de forme, culori, configurații și nuanțe ale nisipului, sa te lasi fascinat de modul în care umbrele și culorile se schimba pe parcursul zilei, sa observi fermecat ca pâna si un graunte de nisip are propria umbra. "Cele patru elemente Pământ, Apă, Foc și Aer, ne învață despre naturalețea de a exista. A trai în desert este o întoarcere la origini, este ca si cum am retrai în uter - acum al Mamei Pământ".

În prezent, Sabera locuieste în deșert într-o comunitate de beduini, vizavi de Templul zeitei Hathor. Si-a descoperit vocatia în a ajuta persoane care la fel ca ea în urma cu 19 ani, trebuie sa-si descopere forta interioara, sa-si recapete încrederea și curajul de a inova. Conduce o echipa de bastinasi cu ajutorul carora organizeaza seminarii si calatorii în inima desertului, sprijinita fiind si de catre proprii copii - deveniti între timp adulti. Dealtfel, Sabera este fericita bunica a doi nepotei.
Sabera Neeltje Machat vorbeste opt limbi, a vizitat 25 de tari si este autoarea romanelor "Focului deșertului / Femeia Pamântului - 150 de zile singura în deșertul Sinai" (1999) și "Inspirația Sinai - Călătorii în tăcere, puterea de vindecare a deșertului" (2006).

42 de comentarii:

  1. Superba poveste! De admirat puterea si dorinta de a izbuti a doamnei si a si reusit ....
    Mi-a placut!;)
    Noapte faina sa ai!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si pe mine m-a impresionat puterea ei! si de când i-am aflat povestea, caut permanent noi informatii. Este o femeie speciala!
      O duminica minunata in continuare, iti doresc! :)

      Ștergere
  2. Super frumoasa! Si ca sa o tin pe olandeza, ca tot e olandeza Sabera am sa zic "schitterend" :))
    O noapte buna! pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, este olandeza de a ta. O femeie deosebita!
      Te pup si eu. Sa si o duminica seara placuta!
      Knuffelen :-D (oare a tradus ok google? Am vrut sa spun imbratisari)

      Ștergere
  3. m-a fermecat,m-a fermecat povestea acestei femei care are un parfum aparte...acela al fortei de a te descoperi pe tine si iata cum desertul iti poate umple viata,echilibrand-o...
    desertul are un magnestism caruia nu-i poti rezista daca ai intrat in "raza lui de actiune"...eu asa simt...
    multumesc Carmen pentru aceasta poveste cu un parfum de neegalat si pentru care nu s-a inventat inca un flacon...
    te imbratisez draga mea draga >:D<

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. am fost sigura ca o sa-ti placa! de cand am aflat despre ea imi propusesem sa scriu pe blog, dar... am tot amanat. Iata ca tu fara sa stii, prin tema pe care ai ales-o, m-ai ajutat sa-mi realizez planul :)
      Sabera reprezinta pentru mine o Sfânta!
      te pup si eu draga mea draga. O duminica seara cat mai placuta!

      Ștergere
  4. Ne-ai spus cu multa emotie povestea acestei femei! Sunt incantata!
    Duminica placuta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur multca ti-a placut, Melly draga!
      Multumesc, si tie in continuare, o duminica placuta!

      Ștergere
  5. Așa cum spuneam într-o postare despre Clubul acesta al nostru, care îi reunește pe cei care au condeiul parfumat, Povestea noastră, începută acum 2 ani, e un fir nevăzut care țese, țese și ne reunește ca într-o țesătură (poate șal) protectoare, a unei teme comune, dar tratată diferit de către fiecare. Mereu alta, dar mereu scrisă cu suflet și talent, așa cum este și povestea tenacei Sabera, fiica deșertului. M-a preocupat mult transformarea oamenilor, SCHIMBAREA lor radicală, pe măsură ce se maturizează și capătă noi expereiențe. Loviturile vieții Saberei au fost de fapt avertismente: până acum ți-ai făcut datoria, de-acum regăsește-te, vei fi o alta. Și a reușit. Pentru că a redevenit ea însăși, făcând ceea ce-a făcut pentru sufletul ei, o cantitate deloc neglijabilă din ființa fiecăruia. Dacă m-aș hotărî să merge acolo în deșert, aș alege-o pe Sabera, sprijinită acum de către proprii ei copii, ca și ghid. Și bine-aș face! Înțeleg că ea ”A descoperit ca desertul nu miroase decât a pamânt uscat, praf si nisip încins si ca doar atunci când ploua, aerul este încarcat brusc si pentru scurta durata de arome dulci, turboase”. Înseamnă că bine am m-am gândit eu să scriu că domnul Serge Lutens a parfumat deșertul! Te felicit pentru această poveste pe care am citit-o cu nesaț și mi-a plăcut foarte mult. Le admir pe femeile care știu să accepte schimbarea în momentul oportun și să meargă mai departe pentru a se regăsi și a deveni stăpâne pe viața și destinul lor. Îți doresc o zi frumoasă și senină!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai perfecta dreptate, asa sunt povestile noastre - cu toate ca au aceeasi tema, ele difera una de alta prin felul de abordare, prin informatii, prin puterea fiecarui participant de a se exprima mai mult sau mai putin plastic si de a respecta regulile Clubului.
      Sabera... nu a avut încotro, cu siguranta ea si-ar fi facut "datoria" mai departe, pentru ca si-a iubit familia mai presus de orice, insa... a fost abandonata... Sunt multe femei cu acest destin, unele cad în depresii sau vicii periculoase pentru propria sanatate, altele reusesc sa se mai ridice o data si sa mai încerce un nou inceput... Situatie cumplita! dar Sabera a demonstrat ca se poate orice, daca exista echilibru, vointa si dragoste curata fata de tot ceea ce o inconjoara.
      O duminica minunata iti doresc sa ai , in continuare! :)

      Ștergere
  6. O femeie curajoasă şi tenace. Nu oricine are curaj pentru o schimbare aşa de radicală.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. categoric, nu ori ce femeie reuseste asa ceva. Sabera este un exemplu sfânt!
      O duminica seara cat mai agreabila iti doresc :)

      Ștergere
  7. Frumoasa poveste ! Unde te poate impinge singuratatea si deznadejdea... Ea si-a gasit tocmai in Africa, in desert, o cale de a-si reveni si a trai cu adevarat. E o lectie de viata impresionanta.
    Sa ai zile frumoase, Carmen !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adevarat! Mare curaj si multa intelepciune! Aceasta femeie este un exemplu pentru orice deznadajduit... Nu exista " nu pot. Vreau si voi reusi!"...
      Ai dreptate Zina, Sabera este o lectie!
      Sa ai parte de o saptamana cat mai agreabila!

      Ștergere
  8. Fascinanta poveste ai pus pe tapet astazi, Carmen! Am murit si am renascut din nisip alaturi de Sabera, am admirat puterea ei de a merge mai departe si de a se regasi, de a cunoaste o alta viata si de a-i ajuta pe altii sa se cunoasca. Felicitari, Carmen!
    O zi minunata sa ai!
    PS: Oare gasesc in limba romana cartile ei?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact asa este! Sabera este ca Pasarea Phoenix, a renascut din propria cenusa... Este o poveste plina de emotii, asa cum sunt toate povestile adevarate. Ma bucur mult ca ti-a placut.
      Nu stiu in cate limbi s-au tradus cartile ei, dar iti pot spune ca pe internetul romanesc, eu sunt prima care a pomenit numele ei.
      Iti doredc o duminica seara cat mai agreabila.

      Ștergere
    2. Am cautat sa vad daca aceste carti au fost publicate si in alte limbi decat lb germana, insa nu am reusit sa le gasesc decat in lb germana.

      Ștergere
    3. Exista un website accesibil atat in lb engleza cat si lb romana, care are informatii despre posibile calatorii de refacere si relaxare spirituala in desert posibil organizate de catre autoare sau oricum pe acolo pe unde e ea, cu cateva citate din cartile autoarei posibil ajutatoare pt reflexie si meditatie, http://heart-of-the-earth.com/be-inspired.php

      Autoarea apare listata si ca posibil terapeut pe cateva website-uri comerciale in lb germana cu liste de diversi terapeuti si ghizi (coach) de tip spiritual si ezoteric si acolo e mentionata si aceasta adresa de website de mai sus.

      Ștergere
    4. Lista de preturi pt calatorii organizate in grupuri de minim 8 persoane cu scop de relaxare si refacere spirituala acolo unde e autoarea,

      http://eo-travel.de/Gruppenreisen/Inspiration-Sinai

      (nu fac reclama, dar ma gandeam ca daca e cineva interesat, cum pare destul de multa lume, asa cf comentarii, macar sa afle informatiile necesare mai usor...in general nu cred ca doar cititul cartii poate ajuta pe cineva spiritual la nivel terapeutic ci se recomanda probabil experienta vietii in desert propriu-zise...de altfel deserturile nu sunt chiar locuri total dezolate sau pustii, au o flora si o fauna specifica lor chiar interesanta, desi desigur nu este recomandabil pt nimeni sa se aventureze singur in desert asa de capul lui, ci sa calatoreasca acolo eventual in grup organizat cu ghizi locali cunoscatori ai conditiilor locului + a verifica cu medicul de familie propriu oficial daca nu cumva exista vreo posibila contraindicatie de a petrece timp mai mult sau mai putin indelungat in conditii climatice specific desertice, plus si travel warnings de la Min Afacerilor Externe al tarii de unde provine fiecare calator doritor in legatura cu calatoriile in Egipt, plus si de la CDC in legatura cu posibilele imunizari/vaccinatii recomandabile inainte de a calatori acolo, inainte de a lua decizia de a calatori chiar acolo)

      Ștergere
    5. Daca accesai linkurile pe care eu le-am pus la surse foto , gaseai infornatiile despre excursii, cu tema,peroada si costuri :-D Eu dau intotdeauna linkuri spre informatii care sa exice bogat subiectul pe care il prezint.

      Ștergere
    6. P.S. Voiam sa clarific ca nu am vrut sa zic ca cititul unei carti oarecare, nu numai astea, fie de fictiune, fie de non-fictiune nu poate fi terapeutic, ca asa de nivel suportiv terapeutic desigur ca poate fi, dar ma refeream doar la componenta de terapie spirituala de tip ezoteric, care aia nu prea cred ca poate fi obtinuta din lecturi, chiar si din lecturi despre experientele spirituale ezoterice ale altora.

      Totodata nu este dovedit ca terapia de tip spiritual ezoteric si-a dovedit eficacitatea in vreo afectiune umana cunoscuta aflata in diversele clasificari cunoscute de afectiuni umane de orice tip, dar asta nu inseamna ca ea nu poate ajuta de loc, sau ca e ineficace, sau ca e apa de ploaie, doar ca nu a fost dovedita ca poate ajuta pt ceva specific anume intr-un nr staftistic semnificativ de cazuri. Si totodata nu s-au studiat nici posibilele ei efecte adverse, asa cum trebuie in general totusi studiat atunci cand e vorba de orice terapie, nu numai psihoterapie, dar absolut orice terapie posibil recomandabila cuiva anume, inclusiv antibiotice, fizioterapie, terapie naturista, homeopatica, shamanista, dietetica, etc, etc, etc.

      Ștergere
    7. oooo, amesteci ca un bun cunoscator proceduri, ritualuri si religii... Spun pas! nu ma pricep.

      Ștergere
  9. Ma bucur mult ca am aflat azi povestea unei femei puternice, asa cum probabil multe dintre noi suntem. Foarte motivationala viata Saberei, bravo ei pentru tenacitate si curaj. Va imaginati cum ar fi pentru noi fie si trei zile de tacere?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu ma bucur ca ti- a placut postarea mea, mai ales ca esti prima data la mine pe blog (eu te-am vizitat de cateva ori). Sabera este un exemplu de vointa.
      ;) in privinta exercitiului de mutenie... oh! Eu nu rezist nici macar o ora :-D

      Ștergere
  10. Bună Carmen!
    Superbă poveste,am citit-o cu multă plăcere!
    O duminică cât mai frumoasă îți doresc!
    Cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur mult ca ti-a fact placere citirea postarii mele.
      O duminica seata placuta iti doresc si eu, cu drag

      Ștergere
  11. Ca poveste, este încântătoare; ca trăire, cred că e zdobitoare.. până la un punct.
    Puternică femeie!..
    O duminică plăcută, draga mea! numeroşi pupici..:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da... drumul vietii ei nu a fost drept si nici lin!
      Destinul nu si-l cunoaste nimeni si casatoriile sunt...ca loteria! poate ca ai noroc, sau poate nu! Niciodata nu ai siguranta suta la suta!
      Sabera a dovedit ca are caracter ferm si sufletul curat. Ma bucur ca ti-a placut istorioara :)
      Te pup si eu, Anastasia draga. O seara minunta iti doresc!

      Ștergere
  12. Superba si induiosatoare povestire !... E incredibil cum Egiptul le deschide orizonturile multor femei spre o viata noua, peste 200 doar din Moldova Romaneasca conform statisticienilor !...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Ninu draga, am impresia insa ca cele 200 de femei din Moldova despre care pomenesti tu, nu s-au dus in Egipt spre a-si recapata echilibrul interior si spre a se regasi. Cele pe care le pomenesti, cred ca sunt în cautarea unui șeic bogat :)) Mda... sunt în comparatie cu Sabera, ceva ca ZIUA si NOAPTEA!

      Ștergere
  13. O altă poveste de viață din care să învățăm...
    Felicitări!

    RăspundețiȘtergere
  14. Mi-a placut povestea acestei femei si m-a impresionat. In momente de cumpana, avem nevoie sa ne regasim. Daca stim sa facem asta, daca ne urmam vocea launtrica si credem in noi dincolo, de conventionalismul cotidian, vom reusi sa ne schimbam viata radical. Curajoasa a ales sa isi urmeze vocatia. Cate femei s-ar duce sa se regaseasca in desert ori in creierii muntilor? Eu cred ca fiecare avem niste radacini, care pornesc dinaintea inceputurilor fiintei noastre. Daca ascultam chemarea sufletului vom sti unde sa ne poarte pasii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ma bucur mult ca ti-a placut povestea vietii Saberei. este intr-adevar o femeie speciala, fascinanta. Mi-ar placea mult sa o cunosc personal.

      Ștergere
  15. O poveste extraordinara despre o femeie la fel de extraordinara. Mi-a placut foarte mult. Mai ales ca...ma bat ganduri din astea. As colinda desertul cam si ea. Interesant. Tocmai am scris ceva mai inainte, la Mirela, exact acest lucru. Nu mi-as dori insa sa traiesc doar acolo ci sa pot sa inteleg exact de ce ma fascineaza atat de mult acele locuri. De cand ma stiu...
    Frumoasa poveste adevarata! Multumesc pentru ea, draga Carmen!
    O saptamana minunata sa ai!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici Sabera nu locuieste permanent acolo. Chiar spunea in interviul la care ma refer aici in articol, ca stie sa aprecieze confortul si iubeste sa faca baie in cada cu spume si saruri, ca toate femeile :)
      A dovedit ca poate sa faca ce doreste, din femeia casnica, a devenit o inteleapta cautata de lumea intreaga si... conduce intre timp o afacere destul de mare, considerand excursiile, seminarele si sederile in desert, organizate de ea - o afacere.
      Ma bucur mult ca ti-a placut povestea. Multumesc pentru gandurile bune!
      Noapte buna! si tie, o saptamana minunata!

      Ștergere
  16. Puternica femeie Sabera! Desertul transforma si oamenii, ii face mai puternici, mai aspri – chiar la propriu. Iar desertul egiptean cu atat mai mult – e cel mai “crud” desert, cel mai periculos, perfect fascinant, cu nisipul lui auriu, alb, rosu sau negru, in functie de zona in care se afla. Stancile se ascund si se reveleaza in functie de puterea vantului care ridica nisipul modificand mereu si mereu harta intinderii de nisip. Desertul chiar se poate compara cu marea: asa cum niciun val nu seamana cu celalalt nici dunele nu seamana una cu alta si nu raman prea mult timp acolo unde le stiai. Asa cum nu poate fi facuta o poteca pe valuri nici caile din desert nu raman la fel, fiind adesea acoperite cu nisip.
    Frumoasa povestea Saberei: fuga in pustiu, ar zice unii dar, de fapt, as zice ca a fugit spre ea! :)
    Saptamana minunata iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  17. Cat de frumos ai scris. Mi-a placut mult povestea. Sa mai scrii asemenea articole! Felicitari! Desertul e un loc misterios si frumos de descoperit. :)

    RăspundețiȘtergere
  18. O lecţie de viaţă autentică povestea acestei femei puternice! Nu oricine ar fi reuşit să o ia de la capăt şi în deşert! Sabera s-a descoperit pe ea însăşi acolo în inima deşertului! Recunosc că nu am fost niciodată în deşert, dar am un dor de ducă...
    Felicitări pentru povestea pe care ai adus-o la lumină! E plină de tot farmecul deşertului şi de parfumul lui...
    Numai bine, Carmen! :-)

    RăspundețiȘtergere
  19. Cred ca daca astfel de povesti ar fi laa televiziunile de la noi din tara, lumea ar incepe sa gandeasca si sa simta altceva si asta ar fi un pas spre normalitate.
    Iti multumesc pentru povestea aleasa de tine!

    RăspundețiȘtergere