luni, 18 februarie 2013

Excursie

Duminica dimineata, am hotarât ca imediat dupa micul dejun sa facem o plimbare în orasul austriac Schärding, situat doar la 15 km de hotelul nostru. Gerul se înmuiase si norii tocmai începusera a scutura fulgi mari si pufosi.

Intrarea în Austria se face peste doua poduri. Podul acoperit - de peste râul Rott (afluent al Inn-ului), ne-a parut ca un tunel spre un alt timp. Câteva gospodarii taranesti risipite în ceata peste imensitatea dealurilor albe, ne-au dat senzatia oarecum neplacuta ca am tulbura pacea si linistea unui satuc din secolul trecut si ca a-l strabate cu automobilul este un sacrilegiu.


Indicatorul de intrare în Austria este imediat urmat de podul de peste râul Inn (afluent al Dunarii). Ceata deasa ne-a oferit si aici o imagine de basm.

Zeci de pescarusi bordau malul, confundându-se perfect cu pietrele acoperite de stratul subtire de zapada. Momentul în care s-au înaltat brusc în zbor a fost atât de frumos, încât doar am savurat clipa, uitând ca am aparatul de fotografiat în mâna.

Intrarea în oraselul Schärding se face prin poarta medievala - Linzer Tor, încastrata de casele ce se înlantuiesc cu zidul vechii cetati. Inima orasului este Piata centrala, înconjurata de randuri de case în stil baroc târziu - cunoscute sub numele de Silberzeile. Colorate viu, fiecare din aceste case au parter comercial si doua sau trei etaje, terminate spre acoperis cu bolte dantelate. Culorile caselor reflectă apartenenta proprietarilor la bresle: albastru - pentru brutari, galben si verde - pentru hangii si ospatari, rosu - pentru macelari, etc.

Centrul pieței este marcat de statuia uriasa a lui Christopher - de fapt un bazin cu fântâna arteziana, care acum iarna este acoperit spre protejare, cu capace de lemn. Este opera profesorului Hans Wimmer din München, datând anul 1963.
Dupa ce ne-am încalzit într-o cofetarie cu un ceai de iasomie, am hotarât sa urmam firul râului Inn, care se varsa în Dunare la intrarea în orasul Passau.
(continuare ~ vezi Excursie - partea II)

6 comentarii:

  1. Frumoasa excursie! Imi place imaginea cu pescarusii, e inedita!
    Seara buna sa ai!

    RăspundețiȘtergere
  2. Data viitoare mă înscriu şi eu :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Imi plac casele acelea vechi din orasul austriac. Imi place ca-s colorate, vesele si au acea forma deosebita.
    Ati incheiat foarte frumos mini-vacanta. Cred ca a fost minunata.

    RăspundețiȘtergere
  4. Cata zapada pe acolo si eu tocmai ce m-am intors de la palmieri :))
    Oricum e frumos, cu adevarat de iarna. Oraselele austriece sunt superbe.

    RăspundețiȘtergere
  5. Cat de frumos povestesti tu despre minunile pe care le traiesti ! :)
    Te imbratisez si iti doresc o saptamana minunata !

    RăspundețiȘtergere