duminică, 27 ianuarie 2013

Parfumuri cu nume de parcuri

pentru rubrica Povesti parfumate - tabel de înscriere la Mirela Pete

În anul 2003, parfumiera newyorkeza Laurice Rahmé, nascuta în Paris (despre care am mai scris aici), a creat o linie noua de parfumerie, intitulata simplu Bond No9, dupa adresa primului boutique de acest gen pe care l-a deschis în cartierul NoHo din Manhattan. Nu a durat mult pâna când parfumurile brandului s-au impus în elita parfumurilor lumii. Astazi brandul are filiale deschise în cele mai renumite centre comerciale de lux ale lumii (Saks Fifth Avenue - USA, Harrods - United Kingdom, Paris Gallery - Dubai, TSUM - Russia, The Bay - Vancouver, Montreal, Sherway, Queen Street, Yorkdale, Isetan - Japan, plus cele 5 boutiques din New York). Parfumurile purtând emblema Bond No7 sunt parfumuri scumpe, foarte apreciate si vândute exclusiv în filialele brandului.
"Evenimentele de la 11 Septembrie m-au motivat sa arat lumii ca New Yorkul miroase din nou bine si ca acum, în secolul 21 este rândul New Yorkului sa devina capitala parfumului" a declarat într-un interviu, proprietara brandului (unde a mai destainuit ca aroma ei favorita este iasomia marocana).
Pe rafturile magazinelor, se rânduiesc 71 flacoane viu colorate, în care sunt adunate esente ale fiecarui colt reprezentativ al New Yorkului. Aici, parcurile au bineînteles loc de onoare.

Central Park este cel mai vizitat parc urban din Statele Unite ale Americii si nu Yellowstone Park, cum poate multi ar crede. Central Park este vizitat anual de peste treizeci cinci milioane de iubitori ai spatiilor verzi. Foarte primitor, prcul este locul ideal plimbarilor pe alei, lecturilor pe o banca, întâlnirilor pentru picnic, pentru joaca pe peluza sau pentru a înalta zmee în vânt. Este "parcul cu parcuri", cu locuri special amenajate pentru iubitorii de ciclism, canotaj, patinaj pe gheață, târguri de artă, plimbări cu trăsura, concerte în aer liber sau grădini zoologice... Parcul îndeplineste dorintele fiecaruia, este cea mai renumită zonă din New York City și este incontestabil cel mai verde loc din Manhattan.
Parfumul Central Park este un parfum floral-verde unisex, ce întruchipează inima și sufletul parcului cu stil pur newyorkez. Este o reprezentare olfactiva a pădurilor fermecate, pajiștilor amenajate, întinderilor uriașe de iarba, drumurilor întortocheate și a miilor de flori proaspete. Notele de top sunt date de busuiocul împrospatat de roua diminetii, frunze de mandarine, bergamotă și flori de tei. Compoziția notelor de mijloc este fascinatia acestui parfum. Miresmele de iasomie, crin-de-vale și trandafir bulgarăresc, țes o vrajă perfecta împreuna cu note de bază, compuse din mosc, cedru, patchouli si rasini fine. Un parfum rafinat, un concentrat al tuturor nuanțelor de verde, un parc - la flacon :)
Central Park West este un parfum floral - Musk Woody pentru femei și bărbați. Acest parfum a fost lansat în 2012 si creatorul lui este Laurent Le Guernec. Notele de top sunt narcise, ylang ylang, iasomie si piper;  notele de inima, gardenie, tei, iris si notele de bază sunt vetiver, mușchi de stejar, mosc și lemn de stejar.

Gramercy Park din New York City este cel mai frumos Square din New York. A fost conceput în anul 1830 doar pentru cei foarte bogați, având o alee ce duce direct spre Lexington Avenue.
Casele din zona Gramercy au fost construite de unii din cei mai renumiti arhitecti ai New Yorkului și Gramercy Park a ramas învaluit în mister, supranumit "grădina secretă", un parc exclusiv pus la dispozitiea locuitorilor din Gramercy, care au cheie pentru a intra în acesata zona închisa publicului.
Parfumul Gramercy Park este unisex, a aparut în anul 2003 si este inspirat de pătratul închis, de aceasta rezidenta privata. Caracteristice aici sunt aromele reci si nuanțele clare. Puteți auzi pasarile cântand, puteti mirosi frunze proaspete de iedera amestecate cu arome îmbatatoare de crin-de-vale. Este parfumul perfect de peste zi.
Parfumul cu numarul 28 - creat de Michel Almairac în 2007, reprezinta parfumul parcului Bryant Park, situat în uptown-ul New York-ului. Este un parfum feminin, ce amesteca artistic arome discordante de piper roz cu trandafir si patchouli pentru a obtine în final armonia, alaturând miresme ample de crin-de-vale, rubarba, zmeura si chihlimbar.
Madison Square Park este locul ce pare a fi creat pentru scriitori si pictori, oferind surse inepuizabile de inspirație. Vegetația bogată este taiata de calea ferata cunoscuta sub numele de High Line, un redirecționa feroviar pentru Manhattan-ului de Vest construit în anii '30 si nefolosit din 2006, un viaduct acaparat zi de zi de natura. Plantele din parc se dezlantuie oferind observatorilor efecte magice. Un amestec multiplu de bergamote, șomoioage purpurii de iarba-dragostei (Purple Love Grass), zambile-muscari, rubarba, trandafiri, lalele... Un miros de primăvară luminată, vesela, vibranta ce se regaseste perfect în parfumul brandului Bond No.9. Parcul este înconjurat de restaurante exceptionale si de hoteluri faimoase. Viata palpita, turiștii și localnicii străbat orașul din toate părțile spre toate părțile, mirosurile te cuprind de jur-împrejur. Parfumul Madison Square Park este un melanj de flori romantice cu note proaspete si verzi, un amestec de arome de zambile, afine și ierburi de preerie cu miresme fine de lalele și trandafiri, lemn de tec și vetiver întunecat, o creatie a parfumierul Laurent Le Guernec.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
au mai scris pe aceasta tema: Mirela, Vania, Pandhora, Vienela, Silving, Lili3d, Gabi, Minnie; urmeaza sa se înscrie: Elly, Diana, Sara, Gandvis...

28 de comentarii:

  1. nu cunosteam existenta acestor parfumuri dar ideea mi se pare cu adevarat extraordinara...
    intotdeauna mi-am dorit sa ajung in Central Park si iata ca acum prin intermediul parfumurilor expuse de tine am ajuns chiar daca numai virtual...
    nultumesc de plimbare Cramen,pup,seara frumoasa iti doresc!:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nici eu nu am fost niciodata peste ocean... Dar, am promis ca daca voi castiga la lotto, fac turul lumii si te invit alaturi de mine. Mergem si în Central Park :) Te pup

      Ștergere
  2. Multumesc pentru aceasta plimbare încantatoare! Nu stiam ca sunt atat de multe parfumuri care poarta numele unui parc!
    O seara placuta, draga Carmen! :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu urmaresc de mult cariera acestei parfumiere si admir ideile ei în acest domeniu. Ceea ce mai stiu, este ca i se reproseaza atitudinea rasista, aceasta fiind pata neaga a unueia din cei mai iscusiti manageri ai cosmeticelor.
      Noapte buna, Minnie draga :)

      Ștergere
  3. Am aflat multe lucruri noi și interesante din articolul tău la această temă, parcurile, care așa cum spuneai, au inspirat artiști, scriitori, muzicieni și parfumieri. Interesante parfumurile prezentate aici, nu le-am văzut și nu știu când voi ajunge la NY, dar știu că voi ajunge odată și asta contează. Documentat, plin, perfect acest articol. Tuturor, o seară parfumată!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc. Da, m-am documentat, pentru ca asa cum spuneam si lui Minnie, o admir pe Laurice Rahmé înca de pe vremea când purta laurii la Lancôme. Personal nu am testat niciun parfum pentru ca nu exista decat in filialele Bond No9, dar sunt convinsa ca sunt de excelenta calitate. Noapte buna!

      Ștergere
  4. Foarte frumoasa povestea parfumata a parcurilor, va multumesc pentru calatoria virtuala prin cele mai parfumate parcuri ale lumii. Am aflat atatea lucruri interesante, despre care nu stiam nimic si va multumesc mult de tot.
    O seara minunata si multe bucurii va doresc, doamna Carmen! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc mult Stefi draga. Vizitele tale ma incanta la fel ca si articolele tale, pentru exprimarea deosebita. Noapte buna!

      Ștergere
  5. Acdum m-ai facut curioasa rau sa vad cum miros minunatiile acestea asa ca am sa vorbesc cu o prietena draga care sta in State sa vad cum fac rost de ele :D O duminica placuta iti doresc Carmen!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aaaaa, acum stiu pe cine sa intreb, daca teoria se suprapune suta la suta cu practica :) Abia astept sa-mi dai de veste. Te pup

      Ștergere
  6. Mă uit ca mîţa-n calendar la postările despre parfumuri. :)
    Îmi place cum povestiţi dar, nu mă pricep absolut deloc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mda... ce sa spun?! Eu am inceput sa ma pun la punct cu termenii folositi în comentarea meciurilor de fotbal si... nu ma mai uit "ca la avioane staine" :)))
      Noapte buna! ;)

      Ștergere
  7. :)) copy-paste de la Tiberiu, doar ca as scrie "ca motanul"!!! :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu tre' sa te rusinezi, pentru ca "mâta" se foloseste nu doar in aceasta expresie ci in general, indiferent ca e vorba de motan sau de pisica :))

      Ștergere
  8. Da, mi-ar plăcea și mie să văd acest parc și să miros câteva dintre parfumuri...
    Un articol deosebit.

    RăspundețiȘtergere
  9. O plimbare parfumata si inedita ! Chiar am aflat lucruri noi si interesante. Pacat ca nu putem testa pe net parfumurile !!! :)
    Te pup si iti doresc o saptamana frumoasa !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ei da, asta ar fi colosal, daca la atingerea monitorului am putea testa gusturi si mirosuri :) Cine stie... Radem noi, dar poate peste 2-3 ani mai stii ca nu va fi posibil?!
      Te pup si eu Nicoleta draga.

      Ștergere
  10. Am calculat: Central Park are 843 ha; este o suprafata pe care mi-o pot imagina, deoarece pana la 24 de ani, in fiecare vara, faceam "zile-munca" la colectiv; totodata am calculat si cat este acrul: 1 acru=o.4 ha; asadar cat este terenul casei natale din zona Satmarului
    In ce priveste (comertul cu) parfumurile: ii duce mintea !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. hm... am citit cu gura cascata, de unde au luat datele pentru a calcula suprafata ParculuiCentral NY?
      asa ca... eu m-am dus la wikipedia si acolo e calculata gata, si cica nu ar fi nici mai mult, nici mai putin decat 349,15 hectare...
      Brandul BondNo9 a creat 71 parfumuri ce reprezinta New Yorkul, adica 141.299 km² (tot conform wikipedia); ceea ce înseamna 14129900 ha... Mergand in calcule mai departe, am putea spune ca newyorkezii au scos un parfum din 199012,676 ha :))) Colosal! ;)
      Noapte buna, Daurel draga!

      Ștergere
  11. Interesanta prezentarea si foarte frumoasa! Nu ma gandeam ca americanii sunt asa inventivi incat sa asocieze nume de parfuri cu parcuri, dar acum chiar cred ca sunt deosebiti. :) Si sticlutele arata tare bine. Multumim pentru aceasta excursie mixta parc-parfum, ne-am imbatat de atatea arome :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc pentru vizita! da, acest brand nu creaza decat parfumuri ce poarta numele unui parc, al unei strazi sau cartier newyorkez. Si eu am gasit interesanta aceasta idee :)

      Ștergere
  12. Extraordinar de bine documentat si de inchegat materialul fapt pentru care nu pot decit sa te felicit. In rest, pot doar sa-mi inchipui aromele propuse de tine si e o feerie de 'miroasne"...

    RăspundețiȘtergere
  13. Carmen, ce pot sa pun? Decat ca m-ai mai uimit si azi cu ceva. Articolul m-a purtat cu gandul printr-un NY parfumat, asa cum nu credeam sa existe. 71 de parfumuri care sa ilustreze din punct de vedere olfactiv acest oras fantastic...e o idee extraordinara. Nici nu visez sa ajung sa vad NY...desi ar fi intr-adevar ceva de vis. Ma multumesc, uite, sa citesc un articol superb ca acesta. :)
    Multumesc, Carmen! Sa ai o saptamana frumoasa, plina de bucurii!

    RăspundețiȘtergere
  14. Ce dragute sunt sticlutele! Cautand un parfum pentru povestea de Duminica – si, bineinteles, oprindu-ma la unul perfect nepotrivit pentru parcuri – am dat si de Bond; am citit despre una alta si m-au facut sa zambesc aceste sticlute colorate ca niste jucarii! :)

    Central Park! Mi-ar placea sa-l pot vizita (a visa visare nu e interzis)! Acest parc mi-ar placea sa-l simt, si desertul Nevada, langa Las Vegas. Deh! :))
    Multumesc pentru toate aceste informatii!
    Saptamana frumoasa iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  15. Originală ideea ta de a povesti despre parfumurile cu nume de parcuri! A fost o plimbare parfumată şi m-a purtat cu gândul în America. Excelent articolul tău, ca de obicei!
    P.S. Mi-aş dori mult să colind şi eu parcurile acelea şi să folosesc acele parfumuri. Să visăm nu ne interzice nimeni! :)))

    RăspundețiȘtergere
  16. Central Park e cunoscut de mine nu numai din filmele americane, insa si din multe picturi din si mai multele picturi adunate de mine in galeriile de picturi de pe blogul meeu.Nu am stiut ca exista si parfum Central Park, cred ca are un miros deosebit.
    Carmen, sa ai un weekend poarfumat!

    RăspundețiȘtergere