duminică, 13 ianuarie 2013

Parfumul si starul de cinema

pentru rubrica Povesti parfumate - tabel de înscriere la Mirela

Parfumul - ca si filmul, stimuleaza visarea, încurajeaza altruismul, hraneste idealismul, echilibreaza dorintele si emotiile... Cea de-a saptea arta si parfumul se autosustin, se completeaza si se pun în slujba publicului; publicul este acela care viseaza sau îsi vede prin film sau parfum, un vis împlinit; filmul devine profitabil prin vedete, vedeta devine idol al publicului - pentru ca publicul este capabil sa viseze... Si înlantuirea dependentelor este nesfârsita, pentru ca, visele publicului se vor întretinute, sustinute, formate, educate si dezvoltate.

Relatia dintre film si parfum îsi gaseste apogeul în flacon sau altfel formulat, cei mai iubiti eroi ai filmelor sunt alesi sa devina ambasadori ai unui brand si numele lor se vor contopi definitiv cu cel al unuor parfumuri. Asa s-a întâmplat cu Audrey Hepburn, devenita sinonim al parfumului L’Interdit, creat de Hubert de Givenchy. Noua muza a casei Givenchy este Liv Tyler si asemanarea ei cu Audrey nu este deloc o întâmplare, deci Very Irrésistible este Liv! Kim Cattrall reprezinta parfumul Spark Seduction, creat de Liz Claiborne, parfumul Joy creat de Jean Patou, este prezentat de Chiara Mastroianni - fiica celebrei Catherine Deneuve, cea care în anii '70 a reprezentat Chanel N°5. Parfumul White Diamond, a devenit adorat deoarece reprezinta perrsonalitatea si frumusetea actritei Elizabeth Taylor si pasiunea acesteia pentru florile albe. Scarlett Johnsson simbolizeaza parfumul Eternity Moment - purtând semnatura lui Calvin Klein. Jude Law exprima Dior Homme, Salma Hayek este muza brandului Avon, iar Aishwarya Rai simbolizeaza L’Oréal Paris-ul.

Filmul are miros de parfum, parfumul evoca o poveste de film si cel mai bun exemplu în acest sens este parfului Dolce Vita creat de Christian Dior, inspirat din filmul cu acelasi nume regizat de Frederico Fellini, câstigator al Palme d'Or la Cannes 1960. Yves St. Laurent fascinat de lumea filmului si-a intitulat chiar Cinéma ultima creatie în domeniul parfumului. Casa Lancôme a prezentat chipul Isabellei Rossellini (parfumul Trésor), Kate Winslet, Julia Roberts si Penélope Cruz. Exista si actori ce au devenit parfumieri de succes: Jean Reno (seria de parfumuri Loves you), Alain Delon, Antonio Banderas, Sarah Jessica Parker (parfum Lovely), Jennifer Lopez (parfum Still) sau Shah Rukh Khan si lista poate continua la infinit. Ca dovada ca nu exista început sau sfârsit si nu exista o regula în cine-pe-cine-inspira, sunt si exemple de actori care au provocat parfumierilor avântul creației. Jacques Polge de la Chanel a declarat ca suavitatea si gingasia actritei Anna Mouglalis l-a inspirat în crearea parfumului Allure Sensuelle. Chipul ales de Chanel pentru reprezentarea parfumurilor a fost întotdeauna o alegere senzationala: Inès de la Fressange pentru parfumul Coco, Vanessa Paradis pentru Coco Chanel, Keira Knightley pentru Coco Mademoiselle, Gaspard Ulliel pentru parfumul barbatesc Bleu de Chanel sau Laetitia Casta pentru Allure.
Pentru firmele de moda si parfumuri, nu exista reclama mai buna decât locul de desfasurare al ceremoniilor Oscar, evenimente preluate de televiziunile din întreaga lume, momente fotografiate de reprezentantii celor mai renumite reviste si oferite publicului avid de senzațional, de glamour, de șarm si de bun-gust. Este un trend care creaza impresia ca luxul - ca si stelele de cinema, este nemuritor!

26 de comentarii:

  1. Wow! Câți actori! Care e actorul tău preferat? Al meu este acela care joacă în locul lui mister Darcy din Pride and Prejudice 2005.
    Te pupic!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) imi plac multi actori, dar... daca ar fi sa aleg atunci ar fi: Bruce Willis , în mod special asa cum a jucat în serialul "Moonlighting" in rolul detectivului David Addison, alaturi de topmodel Maddie Hayes (Cybill Shepherd). Nu am pierdut niciun eposod! :)
      Actrita mea preferata este fara sa stau pe gânduri: Meg Ryan. Am adorat-o in toate filmele, dar mai ales în City of Angels. Dar si in Kate & Leopold, When Harry Met Sally..., Prelude to a Kiss, Sleepless in Seattle, When a Man Loves a Woman, French Kiss, You've Got Mail, Proof of Life, The Women, etc. etc. etc :)))

      Ștergere
  2. O adevărată lecţie despre diafan. :)
    Duminică plăcută, CARMEN!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ma bucura mult cuvintele tale!
      o saptamana minunata iti doresc!

      Ștergere
  3. Te felicit, dragă Carmen, pentru punerea în scenă a spectacolului afinității star-parfum!
    De multe ori chiar asocierea acestor creații olfactive cu un nume sonor de pe firmamentul hollywoodian și nu numai, a adus parfumului notorietate și a vândut, practic, produsul. Star e atât parfumul, cât și vedeta care-l promovează. Ori când două stele de primă mărime își dau mâna, ies scântei minunat parfumate!
    Toate vedetele și parfumurile din articolul tău sunt minunate, aduc un plus de frumusețe vieții și se pot asocia cu starea de bine, cu spectacolul și cu luxul, adică ceea ce ne poate face mai viața frumoasă. Și asta contează.
    Îmi palce mult fraza ta finală: luxul este nemuritor! Te pup, o zi cât mai frumoasă!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mirela draga, tema a fost atat de placuta si atat de complexa, incat u greu m-am abtinut sa nu scriu cateva pagini :))) Eram iar criticate... Am vrut sa scriu si despre filmul 5D dar... asta e, poate alta data :)
      Te pup si eu. Sa ai o saptamana parfumata!

      Ștergere
  4. Pt baietii (si fetele, daca or fi vreunele) carora le place de Scarlett Johansson, doresc cat se poate de sincer sa le atrag atentia ca gama de parfumuri Calvin Klein atat pt femei cat si pt barbati NU merita pretul, efectiv miros INGROZITOR, unele chiar din prima, altele doar dupa o scurta vreme, desi totusi noroc ca nu reusesc sa isi mentina nici un miros o vreme cat de cat indelungata...zau, stiu ca exista afinitati si afinitati, gusturi si gusturi, eu tot ce pot sa zic ca sunt destul de sensibil la diverse mirosuri, dar astea de la Calvin Klein mai recente, adica pe ultimii aproape 10 ani, mi se par de o calitate real indoielnica, desi eu apreciez ff mult experienta firmei Clavin Klein pe underwear, sau chiar si alte haine, insa divizia de cosmetice, inclusiv parfumuri e sub control total Coty din 2005, CK Cosmetics pur si simplu si-a vandut licenta de brand, (atunci cand corporatia Unilever a inceput sa se desparta in bucati, unele ajungand la Coty si altele la Elizabeth Arden), si cei de la CK nu au absolut nici un control asupra productiei, plus dupa parerea mea Coty le-a atribuit si tehnicieni de calitate mai indoielnica sau real incepatori, sperand sa capitalizeze mai mult pe numele de brand.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ca anecdota istorica legata de firma Coty, care desi a avut un prestigiu mai mare pe la inc sec 20 era gata gata sa dea faliment pe la 1920, nu stiu daca se stie ca sotia d-lui Coty, Yvonne, a divortat de acesta in 1929, a obtinut firma, (ca dl Coty nu numai ca era un adulter notoriu dar incepuse sa o ia si razna cu pro-fascistii la un moment dat, inca de prin 1928, si o vreme si mai rau dupa divort). Yvonne s-a recastorit destul de rapid tot in 1929 cu un roman, Leon Cotnareanu, originar din Iasi, care ocupa o functie consulara la Paris. Deoarece la un moment dat dl Coty efectiv nu a mai reusit sa plateasca pensie alimentara Yvonnei, aceasta impreuna cu dl Cotnareanu, (care la un moment dat si-a schimbat numele in Philip Cortney si a si renuntat la cetatenia romana, probabil pe motive combinate de razboi + casatorie cu Yvonne), au preluat si afacerea de cosmetice Coty, si dl Cotnareanu efectiv a reusit o vreme sa repuna pe picioare intreaga afacere falimentara Coty, efectiv pe baza de tehnici de management si advertising, de ex cerea magazinelor sa expuna in mod mai avantajos produsele Coty, sa le lumineze mai bine, a ridicat preturile chiar si al unele produse mai mediocre si le-a ambalat frumos astfel incat sa para mai de lux, etc, (nu fac misto, pur si simplu relatez si dau exemple), pana cand ulterior, pe la 1/2 sec 20, d-na Yvonne a vandut Coty firmei Pfizer, si mai recent ea a fost revanduta si apartine unui concern corporatist german.

      Ștergere
    2. interesante informatiile pe care ni le oferi, multumim mult. Se pare ca esti foarte in tema... lucrezi in bransa sau este un simplu hobby?
      Iti doresc o saptamana plina de experiente placute!

      Ștergere
  5. ai ales impletirea perfecta intre mirajul filmului,cei care dau viata acestui miraj si parfumurile...
    nici nu se poate exemplificare mai buna a ceea ce reprezinta filmul...parfumul unor intmplari reale sau imaginare dare care ni se lipesc de suflet...
    White Diamond al lui Liz Taylor este un parfum cu adevarat tlburator,l-am avut dublat si de crema de corp...folosindu-le pot spune ca ma simteam ca un star de cinema :)
    pup draga Carmen,o duminica cu parfum de film bun iti doresc cu tot dragul!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stiati ca parfumul White Diamonds creat in 1991, (manufacturat de firma Elizabeth Arden...firma care a fost vanduta tot pe dupa 1/2 sec 20 cand au existat ff multe vanzari de firme cosmetice particulare unor firme de produse chimice si mai mari firmei Eli Lilly, rivala cu Pfizer mai sus mentionata, si ulterior revanduta lui Faberge, si apoi corporatiei Unilever, din pacate la ultima vanzare din 2003 pierzandu-se bani, dar cine naiba se poate pune cu multinationala britanica-olandeza Unilever, mai ales ca este corporatia pe locul 1 din lume la manufacturat inghetata ?!), este inca si acum dupa 20 de ani, cf statistici din 2011, cel mai popular parfum best-seller la nivel global dintre toate parfumurile lansate cu ajutorul numelui unei stele de cinema ?

      Am citit ca ochii minunati ai actritei Elizabeth Taylor care au fost descrisi ca fiind de culoare violet, erau de fapt ff albastri, deoarece ochi violet nu apar decat mai rar, la persoanele albino, si Liz Taylor nu avea aceasta afectiune, insa sub lumina puternica si machiaj, culoarea ff intens albastra putea parea chiar real violet.

      Stiati totodata ca genele minunate ale d-nei Elizabeth Taylor, de fapt un rand dublu de gene, au fost remarcate inca de la nasterea ei ca o posibila anomalie ingrijoratoare, (cf ce a povestit actrita insasi unui autobiograf in scop larg popular educativ, lucru deosebit de pretuit de ea de-a lungul vietii, drept care si de aia scriu chestiile astea mai de gen de "moartea pasiunii", in scop omagial fata de ea, de fapt), si au fost chiar ulterior identificate ca apartinand unui sindrom genetic care apare din cauza unei mutatii intr-o gena numita FOXC2, care e implicata si in dezvoltarea sistemului cardio-vascular si limfatic, si e posibil ca insuficienta cardiaca de care a suferit Elizabeth Taylor la un moment dat la varsta adulta sa fi fost si partial cauzata de o vulnerabilitate asociata cu acest sindrom ?

      Ștergere
    2. Draga Pandhora,
      ce dragut ai povestit de White Diamnond! ai intotdeauna cuvinte alese, asta te caracterizeaza, pentru ca esti o dulce!
      te pup si eu, sa ai o saptamana cât mai placuta!

      Ștergere
    3. Rudolph, eu personal n-am cunoscut-o pe Liz Taylor ;)) de aceea nu pot decat sa-i cred pe cei care au fotografiat-o si filmat-o. Si toti pe care i-am citit eu, sustin ca actita a avut ochii de culaore vilot... Oricum ar fi fost, actrita nu a fost doar o frumusete de exceptie ci si un talent si o generozitate iesite din comun! Mie mi-a placut foarte mult.
      Multumim pentru interesantele informatii in legatura cu parfumurile.
      O seara placuta sa ai!

      Ștergere
  6. wow, fratilor, ce departe sunt de lume!
    seara parfumata cu filme dorite sa ai!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pai hai mai aproape... ce te împiedica? :))
      o seara faina si tie!

      Ștergere
  7. Da, un film are un parfum memorabil, după actorii care îl joacă...

    RăspundețiȘtergere
  8. O gramada de informatii!
    Luxul este nemuritor; stele de cinema sunt doar instrumente insufletite...
    PS.Acum stiu de ce nu stiu despre filme si parFUMURI: ma feresc sa am prea multe dependente !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) se spune ca... la fiecare persoana în parte, indiferent de numarul dependentelor, suma lor este constanta! Cu cat ai mai mult, cu atât sunt mai mici :))) Cu cat sunt mai putine, cu atat e mai mare pericolul de a deveni fatale!

      Ștergere
  9. Cat de frumos ai scris, Carmen draga, despre simbioza minunata dintre film/actori si parfumuri.
    Nici nu cred ca se putea ca filmele si actorii sa nu ajunga la o asociere cu parfumurile, sa nu ajunga la a se inspira reciproc.
    Doar foarte putine dintre aceste parfumuri am avut bucuria sa le am sau sa le incerc. Experiente minunate, de neuitat.
    Excelenta ideea de a scrie despre filme si actori. Felicitari!
    O saptamana frumoasa iti doresc, Carmen draga! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ma bucur mult ca gasesti articolul meu interesant, Elly draga. :) iti multumesc mult pentru mesajul pozitiv.
      O saptamana minunata iti doresc deasemenea!

      Ștergere
  10. Îmi place foarte mult cum scrii , o să revin pe blogul tău ! :D
    Te aștept și pe blogul meu, http://sentimente-unice.blospot.ro
    O zi minunată !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc pentru vizita, aprecieri si invitatie!
      o seara placuta iti doresc! :)

      Ștergere
  11. Ai impletit excelent parfumul cu "luminile rampei"! Citind, incercam sa imi imaginez cam cum miroase in sala unde – la festivitati – se aduna celebritatile... Uau! Totul pare sa tinda spre perfectiune. Norocul meu ca nu vreau sa fiu perfecta! Deh! "Vulpea care nu ajunge la struguri zice ca sunt acri" :) (cred ca "vorba" aceasta va ajunge pentru mine un fel de motto)
    O saptamana minunata iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ah! cine vrea sa fie perfect?! sau cine a atins perfectiunea?! :)) cred ca suntem toti niste vulpoi :)))
      te pup, Diana draga. Noapte buna!

      Ștergere
  12. Cate nume mari ai adunat laolalta! Uitasem de multi dintre ei, asaltata fiind de filmele noi, care nu au nici sare, nici piper. Uitasem cat de mult imi placea Catherine Deneuve. Si inca sustin ca Julia Roberts este una dintre cele mai bune si simpatice actrite.

    RăspundețiȘtergere