duminică, 4 noiembrie 2012

Parfumul pâinii

Cel mai apetisant parfum este unanim recunoscut ca fiind aroma de pânie proaspat scoasa din cuptor. Imediat ce simt acest parfum gândul ma duce la bucataria bunicilor, la felia de pâine unsa cu unt sau cu untura, presarata cu putina sare si ceapa rosie taiata rondel. Nu am trait în mediul idilic de la tara - sunt a treia generatie nascuta si crescuta la oras, nu am avut cuptor de pâine acasa si nici nu ne-am permis sa comandam pâine la brutar decât pentru sarbatori sau evenimente deosebite în familie, motiv pentru care pâinea miroase pentru mine în primul rând a clipe fericite, a liniște și a siguranta data de familie. Dupa anii '90, când faina de grâu a început sa se gaseasca liber în magzine, mama obisnuia sa faca din când în când pâine în cuptorul aragazului, în tava de cozonac, idee pe care am preluat-o si eu la casa mea si experientele au fost deosebit de apreciate de familie. De aceea as mai adauga ca pentru mine pâinea miroase a dragoste, stabilitate si continuitate.
Pâinea este recunoscuta ca fi unul din alimentele de baza în toate tarile si din toate timpurile.
Cele mai vechi cuptoare de pâine au fost descoperite în Egiptul antic, unde înca de acum 5000 de ani se cunostea reteta pâinii dospite cu ajutorul drojdiei.

În satele Egiptului de astazi este adevarat ca pâinea se coce înca în stil rudimentar, însa aroma este înnebunitoare! Vântul puternic o poarta pâna departe si daca tocmai trec turisti pofticiosi prin preajma, sunt poftiti si bine veniti, coltucul de pâine si portocalele pe care le au, le împart cu drag. Pâinea este simbolul ospitalitatii peste tot în lume si are aroma de prietenie si amabilitate.
Având o importanta deosebita în societate, pâinea a capatat o semnificatie simbolica si spirituala. În tradiţia creştin-ortodoxă, pâinea simbolizeaza viaţa. Cel mai cunoscut ritual românesc este întâmpinarea musafirilor cu pâine alba - obtinuta din cea mai calitativa faina de grâu, si sare - cândva cu valoare de moneda de schimb grea. În astfel de momente în aer pluteste mireasma de bunatate si omenie.
La înmormântari, românii împart colaci - pâine coapta în forma de spirala închisa, semn ca ciclul vietii s-a sfârsit. Tot iz sfânt are si pânea folosita în ritualul Frângerii pâinii. A arunca pâine este considerat un mare pacat!
Pâinea ca ofrandă adusă zeilor are parfum de legenda ce ne duce cu mii de ani în urma. Romanii si grecii antici credeau că practicile religioase mențin pacea zeilor si deci prosperitatea continuă a comunității. Zeita Ceres, la romani, sau Demetra la greci, erau zeitele recoltei si grâului, patronând simbolic pâniea alba, iar ceremoniile consacrate acestor zeite erau pline de fast, unde oamenii - recunoscatori fata de rodnicia pamântului, se închinau în tempe si daruiau zeilor cel mai de pret aliment - pâinea.
Obiceiul de a serba recolta s-a mentinut pâna în zilele noastre în toate culturile si religiile Pamântului. Faptul ca sarbatoarea nu are loc în aceeasi zi se datoreaza doar diferitelor de zone climatice însa indiferent ca se numeste Festivalul recoltei (România), Erntedankfest (Gernania), Fête de la récolte (Franta), Harvest festival (Canada), Thanksgiving (Stalele Unite), Ikore (Nigeria), Merhregan (Persia), Hasyl Toýy (Turkmenistan), Chuseok (Coreea), Nabanna (Bengal), peste tot în biserici se aduc pâine, grâne, fructe si legume si se mulțumește - tradițional lui Dumnezeu, pentru bogăția recoltei din acel an. În orase se organizeaza târguri si expozitii, prilej pentru producătorii din zonă de a se întâlni, de a schimba secrete specifice acestei activităţi, de a promova produsele pentru care au muncit tot anul si de de a transmite generaţiilor următoare, dragostea pentru munca pamântului.


Ca pâinea este alba, semi sau neagra, ca aluatul contine semnínte ce-i sporesc calitatea, ca este coapta în forma plata, de chifla sau bagheta, pâinea este nelipsita pe masa oricarui popor. Deasemenea în toate limbile Pamântului, crestinii pomenesc pâinea în rugaciune:
Tatăl nostru Care ești în ceruri,
sfințească-se numele Tău,
vie împărăția Ta,
fie voia Ta, precum în cer așa și pe Pământ.
Pâinea noastră cea de toate zilele,
dă-ne-o nouă astăzi
și ne iartă nouă greșalele noastre
precum și noi iertăm greșiților noștri
și nu ne duce pe noi în ispită
ci ne izbăvește de cel rău.
Că a Ta este împărăția și puterea și mărirea,
acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.


"Brot und Kunst" adica "Pâine si Arta" este un sort de pâine completa din secara, în aluatul careia s-au adaugat seminte întregi de floarea soarelui, ambalata într-o doza deosebita, de colectie, ce promoveaza "mai altfel" operele artistilor. Pâinea aceasta este considerata foarte sanatoasa si în plus, doza o mentine proaspata un an de zile (de la desigilare), de aceea este si foarte scumpa. Este o pâine densa, trebuie mestecata lent, satura repede si ajuta la digestie. Eu am cumparat o astfel de pâine saptamâna acesta, special pentru tema "Parfumul pâinii" :)
Parfumul Jeux de Peau - creat de parfumierul Serge Lutens se bazeaza pe aroma de pâine de brutar. "Un parfum este ca un mesaj secret, scris invizibil, în aer" spune creatorul acestui parfum ce întruchipeaza amintirea micului dejun din copilarie, cu pâine calda, cumparata la brutaria din cartier.
Combinatia de  citrice, arome de lapte, grâu, orz, caise, scorțișoară, cuișoare și lemn de santal l-a urmarit toata viata, producându-i un sentiment de fericire. De aceea s-a hotarât sa împarta aceasta bucurie, creînd acest parfum deosebit.
Exista în magazine înca din martie 2011 si un flacon ce contine 50 ml. costa aproximativ 79 euro.
Un parfum la fel de extravagant a lansat si brandul Thierry Mugler în anul 2008. Parfumul Miroir des Envies, creat de parfumierii Christine Nagel si Louise Turner, este o "oglinda a dorintelor" ce reflecta fascinatia pentru pâne toast si flori de iasmin. O usoara nota de lapte si vanilie completeaza aroma acestui parfum ce miroase delicat, pur si nevinovat. Pretul unui flacon de 50 ml. este aproximativ 120 euro.
-----------------------------------------------------------------------------------
Saptamâna trecuta, în cadrul Clubului Povesti Parfumate au scris: Mirela, Gabi, Pandhora, Sara, Elly, Roxana-Simona, Minnie, Diana, Ochi verzi, Lili3d, Vienela , Silving si subsemnata.

45 de comentarii:

  1. Pâinea este viață, căci nu se poate viață fără pâine!Foarte complex și frumos ai scris, Carmen dragă, sensibil, cu drag pentru miezul parfumat cu aromă de stabilitate și continuitate.
    E cel mai nobil parfum, eu nu pot compara cu nimic parfumul pâinii!
    Superbă postare, m-am bucurat mult să citesc aceste rânduri!
    Nu cunosc parfumurile prezentate, chiar aș fi curioasă să văd ce-au creat parfumierii plecând de la acest miros perfect!
    Vă doresc, ție și soțului tău, o duminică minunată! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ma bucur ca ti-a placut povestea mea :)
      multumesc mult, Mirela draga! si tie cu drag, o duminica parfumata!

      Ștergere
  2. Mai mult decat o lectie de istorie, mai mult decat o poveste parfumata, postarea ta este un elogiu adus painii, aliment de baza si simbol al vietii, al dragostei, al prieteniei, al ospitalitatii. Fotografiile aduse din Egipt ii dau un plus de valoare si de savoare.
    Nu stiam ce simbolizeaza colacii care se impart la inmormantari.
    Duminica placuta sa ai, Carmen!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc mult pentru frumoasele tale cuvinte, Vienela draga!
      si tie, o duminica minunata!

      Ștergere
  3. Parfumul pâinii este în fiecare dintre noi... şi ne-nsoţeşte de-a lungul vieţii...
    Uitata-i să menţionezi că la botez, pruncul, care nu poate teoretic să manânce decât laptele mamei, este împărtăşit - pâine şi vin - trupul Domului! Alegând pâinea ca simbol al trupului Său, Domnul ne sugerează delicat importanţa ei.
    Foarte frumoasă postare!
    Duminică plăcută, draga mea! pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) am "uitat" multeeee, pentru ca povestea este deja prea lung si am fost critizati ca scriem articole prea ample!
      ma bucur ca ai amintit tu aici, ar fi fost pacat sa nu fie pomenite. Sunt multe obiceiuri frumoase legate de pâine.
      te pup, o duminica minunata si tie

      Ștergere
  4. Imi place mult acest articol!
    Felicitari draga Carmen!
    Duminica placuta iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce miresme plăcute are pâinea pentru familia dumneavoastră:"dragoste, stabilitate și continuitate" ! Arome binefăcătoare!
    Mi-a plăcut mult postarea!
    Vă doresc o duminică frumoasă! :)
    Însănătoșire grabnică soțului dumneavoastră! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pâinea are într-adevar arome binefacatoare, frumos ai spus tu, Sara draga!
      o duminica minunata si tie!

      Ștergere
  6. Aoleu, si eu care tocmai ma simteam vinovat ca mananc prea multi carbohidrati din paine, cum tind sa fac in perioadele cand ma simt mai stressat, si la mine acesti carbohidrati din paine se depun direct pe abdomen, unde nu trebuie, macar de s-ar depune mai lateral, pe flancuri, ca depunerile alea macar se cheama love handles...nu mai zic ca luna asta cred ca am fost atat de stressat incat mi-am cumparat pana si unt sa-mi pun pe acea paine, ca sa nu ma mai simt vinovat ca o mancam asa goala...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :( da, cunosc, este asa usor sa te îngrasi si atât de greu sa dai jos surplusul! :)) însa... viata trebuie savurata si nu doar traita dupa reguli gastronomice, din ce în ce mai greu de respectat, odata cu trecerea timpului ...
      Sa-ti fie de bine, si nu te mai simti vinovat :) Organismul stie sa ne ceara ce are nevoie! este perfect! :)

      Ștergere
  7. Draga mea, am şi un dar pentru tine
    http://anastasiaanestis.blogspot.ro/2012/11/daruri-de-la-targ-1.html
    Bucurie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) multumesc mult, Anastasia draga! l-am afisat deja! :))
      pupici

      Ștergere
  8. tare mult mi-a placut articolul tau!
    si asa mi-a venit o pofta de paine facuta in casa!! :)
    sa ai zi faina, Carmen!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. hmmmm.... abia astept sa vad fotografiile, aburul iesind din miezul proaspat!
      te pup, Geanina draga, o zi minunata sa ai!

      Ștergere
  9. a. Poze interesante, migălos şi sugestiv alese pentru tema propusă.Îmi plac varietăţile de pâine (şi) cu seminţe.Avem şi la noi aici aşa ceva.Cumpărăm frecvent o specialitate "Pâine bavareză", niţel amăruie, cu conţinut de secară...
    b. Întrebarea este dacă efectul parfumului creat special cu iz de pâine este ca să-ţi lase gura apă după pâine caldă, coaptă, scoasă chiar acuma din cuptor, sau după...beneficiara acestui parfum ?! :))) Există şi o vorbă aici pe la noi : "o frumuseţe de fată pe care să o mănânci, nu altceva"... Sau despre cineva : "bun (bună) ca pâinea caldă"...Deci nu întotdeauna este nevoie de un parfum ca să-ţi placă de cineva!
    c. Sănătate tuturor, şi pâine cât mai caldă la masă, cu oameni ca "pâinea caldă" !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. a) :) în afara de primele 4 fotogrfii, pe care le-am cautat în arhiva de familie, celalate le-am facut special pentru aceasta tema, despre care am stiut dejade luna trecuta :) deci am avut timp berechet!
      b) bine nuantata situatia cu purtetorul parfumului cu iz de pânie! :)) mi-a plcut mult remarca ta!
      c) multumesc mult, sanatate desemenea! sa ai o duminica minunata

      Ștergere
  10. Da.. imi aduc aminte de parfumul painii pe care o facea bunica pe vatra! :)
    Zi buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ce bine ca avem amintiri si ca memoria noastra le conserva cel mai bine pe cele frumoase!
      o zi minunata si tie, multumesc!

      Ștergere
  11. Asi vrea sa fiu asa inspirata ca si tine! Ai scris asa de frumos! Eu nu pot lega azi doua vorbe despre paine.... nu am inspiratie! Sper sa vina pana mai tarziu!
    Te pup draga mea draga!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. oooo, Minnie draga, inspiratia vine. Gândeste-te doar la coltul de pânine înca fierbinte, cu coaja crocnta si miros divin! :) Oricât de satui am fi, o muscatura de pâine trebuie neaparat servita, nu poti sa-ti stapânesti pofta! :)
      trec mai târziu sa-ti citesc povestea! te pup si eu, pe mai târziu, Minnie draga.

      Ștergere
  12. De o vreme urmaresc diferite traduceri ale Rugaciunii Imparatesti; am inteles ca la greci ar fi :'ne iarta datoriile, precum...'
    Cat despre "painea noastra cea de toate zilele', inca ma mai documentez !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) interesant hobby!
      una din cele mai vechi variante ale rugaciunii este in greceste. Pater noster, rugăciunea în latină, este o traducere importantă a versiunii grecești.
      ἄρτον este cuvântul pentru pâine si exista in versul 6
      "τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον δὸς ἡμῖν σήμερον·"
      wikipedia ofera un articol interesant: http://ro.wikipedia.org/wiki/Tat%C4%83l_Nostru

      (καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφελήματα ἡμῶν - tradus mot-à-mot "Și ne iartă nouă foloase materiale" dar cine stie ce sens are aceasta expresie...) eu habar nu am greceste. Dani - Jurnal de Gradina, locuieste în Grecia, ai putea sa o intrebi pe ea :)

      Ștergere
  13. Eu am o masinuta de paine care este o minune
    si fac paine integrala cu diferite seminte.
    Se spune ca mirosul de paine calda face oamenii mai buni.
    Pupicei

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai dreptate Steliana draga, aroma ce o împrastie pâinea la coacere este cea mai apetisanta din lume si nimeni nu-i poate rezista! :))
      si fiica lui Helmul are un automat care amesteca si coace, programat - experimenteaza din când în când. Insa în Germania, fiecare cartier are cel putin la fiecare intersectie principala de strada câte o brutarie. Gasesti paine scoasa din cuptor, de luni pana luni, incepand de la ora 6 pana la ora 18. Retetele sunt speciale, facute rutinat si cu talent, noi cumparam de fiecare data un alt sort de paine, nu apucam sa ne "saturam" de acelasi tip. Este fantastic cata imaginatie au acesti maestrii ai pâinii!
      Acasa, pentru ca totul sa iasa perfect, iti trebuie timp, produse de calitate si acea stare de spirit care sa te faca sa pregatesti totul cu placere... atunci cand lucrezi 10 ore pe zi, te bucuri cand poti plati pe altul sa pregateasca totul, "ca la mama acasa"! :)) Exista un proverb "daca vrei calitate, lasa fiecare specialist sa-si faca meseria asa cum stie el mai bine, si nu vei fi doar multumit, ci foarte multumit!"
      o duminica minunata iti doresc Steliana. Te pup

      Ștergere
  14. Frumos si interesant articol ai scris,Carmen.Painea neagra de secara,din pacate,nu-mi place,desi la scandinavi e la mare cinste,e si sanatoasa tare.Duminica calda!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc Irina!
      :) cine mananca doar paine de secara traieste probabil 100 de ani, ceilalti doar 99,5! :)

      Ștergere
  15. Cred ca te-ai documentat foarte mult pentru a scrie aceasta poveste minunata, de fapt, e un elogiu adus "Pâinii noastre cea de toate zilele".
    Te felicit, Carmen!
    Iti doresc multa sanatate alaturi de familia ta draga.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. de documentat, nu m-am documentat mai mult decat pentru alte Povesti Parfumate :) recunosc ca nu a fost usor sa gasesc un parfum cu aroma de pâine! si iata, am gasit doua - cu miros autentic de pâine! :))
      Ah da, si intreaga saptamana am fotografiat painea cumparata :)))
      te pup Gabi draga. Duminica minunata si tie!

      Ștergere
  16. Interesant. Intr-adevar, mirosul painii proaspete este unul aparte. Pofta buna :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. asa este Andrei! multumim, si tie la fel ;)
      Sa ai un start bun în saptamâna ce urmeaza! numai bine!

      Ștergere
  17. Frumoasa postare, Carmen! Ca de obicei!
    Painea e cel mai important aliment, de aceea i s-a dat si i se da si atat de mare importanta. Si de aceea parfumul sau ne trimite instantaneu in timpuri si locuri. Mirosul painii proaspat scoase din cuptor e inegalabil, oriunde, pe acest glob, ne-am afla.
    Noi facem paine la doua zile si pe mine tot ma vrajeste aroma painii. Probabil nu ma voi satura de ea niciodata. Adica vreau sa spun ca mancam doar paine facuta in casa, framantata de mama mea :) Adica se face in cel mai clasic mod cu putinta :)
    O duminica placuta in continuare si multa sanatate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. excelent, Elly draga! ma bucur pentru voi!
      noi nu avem timp, dar încercam totusi sa ne rasfatam doar cu pâine de calitate, cumparata la cel mai bune brutarii.
      multumesc pentru gandurile bune! numai bine si familiei tale! Noapte buna! :)

      Ștergere
  18. M-a emotionat pana la lacrimi articolul dumneavoastra! Adevarat spuneti, painea inseamna viata. Eu am crescut la tara, mamica mea facea, paini mari de trei- patru- cinci kg de aluat/paine, pe care le aseza pe frunza de varza si apoi le cocea in cuptoare din piatra in care ardeau lemne pana se transformau in carbuni,.. doua ore trebuia sa stea o painile in cuptor apoi erau scoase si batute de coaja! O bunatate! Nici nu-ti mai trebuie prajituri sau cozonaci cand ai o bucatica de paine de casa, iar parfumul ei nu are asemanare! Si intotdeauna inainte de-a taia painea, spuneam rugaciunea, Tatal Nostru.
    O nopate linistita va doresc, doamna Carmen si-o noua saptamana binecuvantata! cu mult drag! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ce copilarie frumoasa ai avut! ce amintiri deosebite posezi, Stefania draga! ferice de tine! :)
      îmbratisari si ganduri bune.

      Ștergere
  19. Imi aduc si eu aminte de acele felii de paine calda cu unt si sare. Nu cred ca era ceva mai bun pe vremea aia :)) ... erau mai bune si decat desertul. In orice colt al lumii s-ar face paine, este imposibil sa nu i se simta aroma, cu atat mai mult cand e facuta cu dragoste. O zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cred ca toti copiii au o asemenea amintire draga :) paine aromata, facuta cu dragoste- ca bine spui! nimic nu-i seamana!
      o saptamâna minunata îti doresc! :)

      Ștergere
  20. un adevarat eseu inchinat painii...
    ai adus aici in articolul tau in atat de multe feluri parfumul painii incat mi s-a facut o pofta teribila de paine calda...mmm...
    simbolistica painii ar trebui sa ne aminteasca ca nu e greu sa fii bun ca painea calda...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. draga mea draga, am mancat in Bruxelles paine foarte buna, si tu, nu-i asa? pe langa ciocolata si bere, belgienii au si painica buna :) Abia astept sa-ti citesc impresiile de vacanta! pupici

      Ștergere
  21. Într-adevăr, aroma pâinii calde dă senzația de stabilitate, de iubire în familie, de prosperitate...
    O săptămână ca pâinea caldă!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. o saptamâna minunata si tie, Lili draga!
      înconjutara de arome de pâine prospata si oameni buni ca pâinea calda sa fii!

      Ștergere
  22. Foooarte adevarat: apetisanta aroma are painea abia scoasa din cuptor! Mananc si simt ca nu ma satur! Dar painea pare ca nu mai are gustul pe care il stiam – chiar daca e facuta in cuptor (din caramida), acasa… Prea multe “imbunatatiri” au fost aduse fainii pentru ca painea sa mai aiba acel gust delicios! Din ce in ce mai putine mori sunt cele unde morarul nu “imbunatateste” faina – si in unele cazuri trebuie sa stai acolo, sa iti dea faina din graul pe care l-ai dus tu, nu sa iti dea “contragreutatea” graului in faina… ca nu stii ce-ti da in sac! ;)
    Ai scris frumos despre paine – da, stiu ca ma repet, dar asa e! :) Cred ca toti povestitorii au adus un omagiu painii!
    Viata fericita, Carmen!
    P.S. Banuiesc ca parfumul e super, dar mi-a ramas imaginatia agatata undeva in satul egiptean :)
    p.s. Te rog sa ma ierti pentru reactia intarziata. Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  23. De ce oare ne ducem cu gandul la bunici cand simtim aroma painii calde ? Stii care este culmea...noi nu mai facem paine in "casa" acum ! Nepotii nostri vor avea alte arome "de aduceri aminte " cred ! Nu stiu...cred ca este o tema la care trebuie sa ma gandesc. Nu am inca nepoti, dar...
    Minunat articol !

    RăspundețiȘtergere
  24. Suuuper articol, am citit tot pe nerasuflate cu gura cascata si am trimis link pe Facebook sa citeasca toti prietenii mei, e extraordinar articolul !
    Multumesc mult pentru ca mi-ai oferit bucuria de a citii asa ceva !

    RăspundețiȘtergere