marți, 20 noiembrie 2012

In vizita la Sfântul Nicolae


Poveste lui Mos Nicolae este foarte, foarte veche...atât de veche, încât nimeni nu mai stie sa desparta adevarul de nascocire...
Nascut în anul 230 în cetatea Patara din tinutul Lyciei, Sf. Nicolae s-a dovedit de timpuriu alesul Domnului, uimind de mic copil prin minunile pe care le facea.
Dupa ce i-au murit parintii în urma unei boli necrutatoare, înainte de a porni ca prelat spre Ierusalim, Nicolae si-a împartit averea saracilor si a întemeiat mânastirea Sionului de lînga Myra - capitala Lyciei. Devenit episcop, Nicolae s-a întors în Myra unde a ramas pâna când s-a si stins din viata - în anul 345. Din dorinta Sfântului Nicolae, aici s-a ridicat prima bazilica, devenita biserica ortodoxa - singura biserica în lume ce-i poarta pe drept numele.
Afectata de cutremure si interperii, biserica pastreaza înca astazi urme ale frescelor originale si adaposteste sarcofagul episcopului. Nu de mult, sicriul antic a fost închis în placa de sticla pentru a fi protejat de pelerinii ortodocsi, care doresc sa sarute piatra si sa depuna lumânari. Musulmanii profita de acest lacas sfât crestinilor, dezvoltând în acest oras o adevarata industie turistica (am vizitat Myra în luna mai - anul 2011).
Sfântul Nicolae a ramas cunoscut ca protector al celor acuzaţi pe nedrept, al comercianţilor, călătorilor, fetelor nemăritate, mireselor şi în special, al copiilor mici.
Legenda spune ca un nobil sarac, avea trei fete de maritat, dar fara zestre nimeni nu le cerea mâna; fetele plângeu în fiecare seara. Auzind despre soarta lor, Sf. Nicolae s-a simtit tare înduiosat si a vrut neaparat sa le ajute. Noaptea, a aruncat pe geam trei saculeti cu bani de aur...Dimineata, când fetele au vrut sa încalte sosetele pe care de cu seara le spalasera si le pusesera la uscat în apropierea geamului, au descoperit banii si tare, tare mult s-au bucurat! Poate la fel de mult cum se bucura fiecare generatie de copiii, când dimineata de 6 decembrie, descopera dulciurile din sosete sau cizmulite!
Ca în fiecare an, în noaptea de 5/6 decembrie Mos Nicolae va veni la geamuri si va vedea copiii care dorm si sunt cuminti; acestora le va lasa în ghete banuti de ciocolata îmbracati în staniol auriu, mere, nuci si mandarine si o legatura de nuieluse frumos colorate (exceptii de la regula sunt deseori întâlnite...); celor mai lenesi si neascultatori, le va pune doar o nuia adevarata care sa le aminteasca de o eventuala pedeapsa!
Ce frumoase erau timpurile când îmi pregateam cu emotie cizmulitele! Timpul a trecut... însa cu aceeasi bucurie am retrait momentele, în postura de parinte, alturi de fetitele mele...Si aceste timpuri au zburat....
Legenda însa nu are voie sa moara! Daca nu mai aveti copii carora sa le luceasca ochii de bucurie la descoperirea surprizelor din ghetute, faceti ca mine: daruiti dulciuri unui copil din vecini... Cu siguranta aveti unul care merita sa se bucure de atentia dumneavoastra!
*****************************************************************************
Recomand cu caldura: Pandhora, Mirela, Vania, Nima, VasileRobert, Alina, Geanina, Minnie, Karmapolice, Larisa, Dani, Ema, Aurora, Elly, Stefania, Cafeaua ta, Angi, Diana, Daurel, Anastasia, Tu1074, Vienela, Nicoleta, Anca, Vera, Jurnal albastru, Cristi, XaraNovac, Madi si Onu.

15 comentarii:

  1. stiam legenda si ca orice poveste,mi-a placut...
    mi-au placut si fotografiile in care radiezi,atat de solara acum in apropierea iernii :)
    mi-a placut si ce ai spus...sa daruim ceva copiilor din vecini...poate ca a venit timpul sa fac si eu asta...uneori regret ca nu am copii...
    sunt sigura ca cizmulitele tale vor fi pline si in acest an!:)
    pup draga mea draga,somn usor >:D<

    magnifici trandafiri...

    RăspundețiȘtergere
  2. Grozav ai povestit...iar legenda e o minunatie...
    Si fotografiile mi-au placut. Multa buna-dispozitie si bucurie in ele!!
    Cu toate ca am fost crescuta in Italia unde nu exista sarbatoarea aceasta,an de an mi-am lustruit ghetutele...Tin minte ca intr-unul din ani le-am curatat pe toate, atat pe a mele cat pe cele alor mei si intreg holul era plin de cizme. Mica fiind, credeam ca asa Mos Nicolae aduce mai multe surprize...Ne-am prapadit de ras peste ani de intamplare...

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna dimineata!
    Pf, acum spui?
    Eu am gasit mereu nuiele in bocanci dar credeam ca sunt fermecate! Si, culmea, nu erau!
    Eu o sa merg la Casa de copii, vecini mici sunt dar vor...tigari!

    RăspundețiȘtergere
  4. frumos ai povestit!
    sa gasesti in cizmulite tot ce-ti doresti...:)
    imaginile...tare frumoase! :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Minunate imagini , si minunat ai povestit ! O zi buna ! >:D<

    RăspundețiȘtergere
  6. Minunat loc Myra, ce fain că ai fost acolo! Spunea cineva că nu este loc pe care să nu-l fi vizitat tu și sunt de acord. Bine, mă refer la continentul european...dar nu-i târziu!
    Plină de farmec povestea, plină de bucurie sărbătoarea Sf. Nicolae! Moș Nicolae e primul, e avanpremiera Moșului Crăciun, doi moși pe care îi aștept și în care cred cu convingere!
    Te pup, îți doresc o zi cu bucurii! :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Ha, tu ai fost în vizita la el, eu astept sa vizita la el, eu astept sa vina el în vizita! De fapt este în Olanda acum.... :))
    O zi plina de surprize frumoase sa ai! pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. CORECTIE!
      Tu ai fost în vizita la el, eu astept sa vina el în vizita la mine! De fapt este în Olanda acum... :))

      Ștergere
  8. multumim de vizita , asa am fost si noi :)

    RăspundețiȘtergere
  9. E o sarbatoare frumoasa intr-adevar, mai ales pentru copii. Ce-mi mai lustruiam ghetutele cand eram copil si ce fericita eram dimineata :)! N-am primit niciodata vreo nuielusa :)).
    O seara placuta!

    RăspundețiȘtergere
  10. Pentru copii e un obicei minunat.
    In legatura cu nuielele. Fetita surorii mele, nepoata mea, era atat de zvapaiata cand era mai micuta incat intr-un an a primit doar o nuielusa :) Si azi radem cand ne amintim.
    Frumoasa povestea Sfantului Nicolae. Cred ca e mult adevar in ea.
    O seara cat mai frumoasa, Carmen!

    RăspundețiȘtergere
  11. Inca vraja pluteste si in jurul cizmelor noastre.
    Mark ne "obliga" sa ne asezam toti,in linie,incaltarile.:)
    Intotdeauna spun copiiilor mei ca pana exista Mos NIcolae,exista bunarate intre oameni.
    Povestea,imaginile,amintirile sunt deosebite.
    Sa-l asteptam cuminti pe Mos!

    RăspundețiȘtergere
  12. Multumesc frumos pentru superba poveste si imaginile minunate postate!
    Te imbratisez cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  13. De 18 ani nu mai vine Mos Nicolae pe la mine, pentru ca am un pui in casa care asteapta cuminte cadouri cat mai multe. Este o luna plina pentru noi. Am doi sagetatori in familie. ;)

    RăspundețiȘtergere