marți, 16 octombrie 2012

Anul universitar 2012-2013


Astazi în Germania studentii au reînceput cursurile si crainicul postului de radio - pe care functioneaza desteptatorul meu, a facut o gluma simpatica la magazinul matinal. Anunta ca de astazi, din orasul nostru vor disparea frumoasele vânzatoare(*) si ca taximetrele se vor împutina, pentru ca de astazi studentii  vor fi din nou la cursuri :))
Da, asa este! Astazi universitatile si-au redeschis usile si studentii au navalit la primele cursuri. Nu exagerez când spun au NAVALIT! Fetele mele m-au sunat sa-mi spuna ca a fost un curs "Teoria scolii"(Theorie der Schule / profesor Werner Wiater), la care sunt înscrisi paralel studenti din semestrul I, II si III si în aula cu 350 locuri au fost ~700 persoane! O mare de studenti a inundat sala! Raluca s-a dus la curs cu 15 minute înainte de începere, în ideea de a ocupa un loc bun... când colo, a fost fericita sa mai gaseasca ultimile locuri pe scaun! Urmatorii colegi, s-au asezat pe scari, între rândurile amfitetrului. Este clar o anomalie, cu care se confrunta ministerul învatamântului! Practic, înca de anul trecut, numarul studentilor s-a triplat, datorita faptului ca a s-a redus învatamântul Gymnasial de 13 la 12 ani (a nu se comfunda cu gimnaziul din România! Gymnasium - german, este o trepta mai înalta ca un liceul teoretic sau colegiul. Spre exemplu, unui absolvent de liceu din România care doreste sa se angajeze în Germania, nu-i va fi recunoscuta diploma, decât daca a facut macar un semestru de facultate. Altfel, diploma de bacalaureat româneasca este echivalenta cu diploma de Realschule - Mittlere Reife, adica 10 clase) si pentru faptul ca anul acesta este al doilea an de când serviciul militar nu mai este obligatoriu... si nu se mai înscrie nimeni voluntar (:)) nici nu ma întreb de ce!).
Asa cum stilul învatamântului pre-universitar din Germania este total diferit de cel din România, si stilul de studiu si de viata al studentlor de aici este total diferit fata de cel al studentilor români. Aici fiecare student este considerat un adult responsabil pe viitorul lui si are libertatea de a-si alege singur cursurile pe care doreste sa le urmeze si ordinea în care simte ca i se potriveste sa aprofundeze materia. Fiecare îsi întocmeste singur orarul si este atent sa adune punctele care-i asigura promovabilitatea. Este de savurat cu grija o asemenea libertate! Cine crede ca "viata este roz" se va trezi curând exmaticulat. Deasemenea, fiecare student are dreptul sa ceara un ajutor lunar în bani, ce este calculat pentru fiecare caz în parte - în functie de mai multi factori, dar mai ales de veniturile parintilor. Acesti bani sunt acordati o parte ca "bursa" si o parte sub forma de împrumut, ce va fi rambursat din salariile primului an în serviciu, cu dobânzi foarte mici, deci în avantajul studentilor. Aceasta bursa însa se acorda doar pe perioada primului studiu si doar acelor studenti ce promoveaza toate examenele semestriale.
Tinerii în Germania sunt mult mai independenti si seriosi, încearca sa-si cladeasca viitorul pe propriile forte. Foarte putini mai locuiesc cu parintii, majoritatea locuiesc în WG (Wohngemeinschaft = apartament închiriat în comun), în garsoniere închiriate sau în cel mai fericit caz - în camine studentesti. De ce spun fericit, pentru ca ele apartin universitatii si nu unor privati care pot pretinde sume exorbitate, calitatea acestor locuinte fiind de cele mai multe ori mult sub nivel!

Caminele studentesti sunt compuse din locuinte tip garsoniera, pentru fieacre student un apartament cu hol, baie, camera si nisa de gatit, balcon sau curte si beneficiaza pausal de caldura, apa calda, telefon/internet/TV. Plateste separat doar curentul electric. Deasemenea caminele studentesti au fiecare un administrator care se ocupa într-adevar ca totul sa functioneze perfect, exista la parterul fiecaruia sala de lectura, sala de întrunire (Hobbyraum), studio fitness, sali de sport si terenuri în aer liber iar pivnita este amenajata cu masini de spalat si uscatoare de rufe cu acces pe baza de fise. Fetele mele locuiesc amândoua în acelasi camin, Adela la parter (cu gradina), Raluca la etajul unu, pe diagonala cu sora ei :)
Va întrebati cum îsi pot permite studentii un asemenea lux? Nu pe buzunarul parintilor! (*)Fiecare lucreaza ceva, unul sau mai multe mini-jobs ca vânzator, chelner, ghid turistic... etc, pentru 400 euro Basis si 16-20 ore pe saptamâna, cu carte de munca (în niciun caz "la negru") si scutire de impozit. De platit, eu le platesc taxele universitare, care sunt diferite de la Land la Land, în functie si de caracterul de recunoastere al universitatilor. Spre exemplu în Rostock, unde faima facultatilor nu se compara cu cea a celor din alte Bundesländer, taxa semestriala este de 127 euro. În Bavaria, taxa semestriala este de 565 euro! Pentru studentii din aceeasi familie, doar pentru primul se percepe aceasta taxa, pentru umatorii se încaseaza 90 euro. In cazul meu, pentru cele doua fiice, am de platit 1310 euro pe an! Nu e putin, dar... asa cum cu siguranta fiecare parinte spune - sunt bani investiti cu folos si nu-mi pare deloc rau sa-mi ajut copii! Bineînteles ca pe lânga acasta taxa, mai sunt de platit o multime de carti, taxe medicale si obiecte de uz personal, fetele mele lucreaza vineri si sâmbata toata ziua, de aceea, si eu le ajut cu drag, pentru ca sunt harnice si merita! Peste doi ani Adela va primi titlul de Bachelor of Arts - ANIS (Licențiat în litere și filozofie - Studii lingvistice pentru comunicare interculturală) iar Raluca, peste trei ani, Bachelor of Education - profesor licentiat în arte si istoria artei.

42 de comentarii:

  1. Mi-a facut placere sa citesc articolul, foarte interesant. Sa fiti fericiti!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ma bucur daca ai gasit ceva informatii interesante :) Iti multumesc.
      Si tie si copiilor tai, sanatate si împlinirea viselor!

      Ștergere
  2. Intrebarea mea (din totala curiozitate a unui om total pe dinafara in ceea ce priveste societatea si cultura din Germania) este: ce anume tip de job-uri se pot capata practic in real life cu diplomele de Bachelor mai sus mentionate, si de fapt in general cu orice fel de diplome de Bachelor, nu numai acestea ? Este nevoie de studii ulterioare de masterat pt a putea obtine un job din care se poat supravietui cat de cat ca adult matur independent ? Sau e nevoie de experienta si calificare ulterioara la un loc de munca oarecare ulterior obtinut (plus/minus in paralel poate si obtinerea unui master asa pe termen mai lung si optional) ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sigur ca ar putea primi imediat joburi în învatamânt, în birouri de traducere, în ambasade, în turism...sunt peste tot posturi bune (cu Master poti ocupa posturi de conducere). Dar fiica cea mare face studiu dual, si termina dupa înca doua semestre Masterul dupa care, telul ei este doctoratul si munca în cercetare si învatamânt universitar. Cea mica, dupa ce termina Masterul (înca 2 semestre) are în plan sa devina Beamtin - profesor functionar la stat. Pentru aceasta va intra în programul de Referendariat si dupa doi ani de profesare în învatamânt - acolo unde te trimite statul (în regiunea Bavaria), elaborezi o lucrare de referendariat si daca treci si examenul de sanatate (pre exemplu daca în acte de sanatate este mentionat ca suferi cu glanda tiroida, cererea de Beamter se respinge!), primesti mult râvnitul titlu de Beamter - cel mai clar avantaj este ca pentru aceasta categorie de angajati, nu exista somaj sau concediere! si mai târziu, pensia este egala cu salariul lunar! Dar... pe perioada de refendariat (2 ani) nu primesti mai mult de 900 euro pe luna.

      Ștergere
  3. Un an nou cu spor fetelor tale!
    Cu adevărat merită, sunt harnice şi hotărâte - orice părinte şi-ar dori aceste calităţi manifestate în anii de studiu. Să fie sănătoase şi să vă bucuraţi de ele şi de nepoţi! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc mult Anastasia draga! nu am ajuns sa te vizitez in casa noua, sunt foarte prinsa în pregatiri în vederea unei vizite a prietenelor mele, dar... ma "linistesc" in curând si vin negresit!
      Fetele mele inca nu au în plan nici cu cine sa se casatoreasca :)) dar speram bineînteles în viitor frumos, cu familie si copii. Multumim mult!
      si tie numai ganduri bune. pupici

      Ștergere
  4. Mult succes frumoaselor și harnicelor tale fete!
    Sănătate, spor în toate și rezultate excelente!
    Să te bucuri alături de ele, dragă Carmen! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc mult Mirela draga!
      si tie, numai bine alaturi de familia ta! succes fiicei tale!

      Ștergere
  5. Răspunsuri
    1. asa am zis si eu, dar... în fiecare an apare un curs de reciclare si bineinteles ca ma duc, de ce sa îmbatranesc :))

      Ștergere
  6. Succes studentelor tale draga mea!
    Sa aveti un an plin de realizari!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc mult, Minnie draga!
      si voua numai ganduri bune! sanatate si bucurii!

      Ștergere
  7. Multa bafta in noul an de studii, Lucky si Adela! Esti o mama mandra si fericita!
    Asa este, Carmen! Degeaba pompeaza ai nostri in copii o programa peste puterile lor, ca diploma noastra de Bac este greu recunoscuta in alta parte. Bine, si conditiile in care se dadea Bacul pana mai an la noi, permiteau acordarea diplomei si celor slab pregatiti. In consecinta, nici noi nu recunoastem in Romania diplomele venite din alte parti!!! Ca sa vezi cat de stupizi putem fi!!! Prin urmare, IB-ul sau A-level (bacul englezesc) pe care-l va da Maria in Anglia, nu va fi recunoscut de Ministerul Educatiei din Romania. Mai mult ca sigur nici diplomele de Bac ale fetelor tale! Nici studiile universitare nu sunt usor recunoscute! Si ne mai lamentam noi romanii de ce sunt atatia copii si tineri care pleaca la studii in strainatate si nu se mai intorc in tara!? Pai daca aici nu le sunt recunoscute studiile!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumim mult, Alina draga! si voua deasemenea, doar succese si mai ales multa sanatate!
      Aici trebuie sa te contrazic... Diploma mea a fost imediat recunoscuta de Regierung von Schwaben (asa se numeste conducerea landului Bavaria) si se stie ca Bayernul e cel mai sever! Ei au recunoscut toate diplómele din Transilvania - a mea a fost eliberata de Institutul politehnic Cluj-Napoca, Facultatea de mecanica Sibiu. As fi putut practic lucra imediat în meseria mea, daca as fi cunoscut limba, dar... pentru asta am fost un an, Gaststudierende (stdent musafir) la Fachhochschule Augsburg, dar doar sa ma obisnuiesc cu limbajul tehnic. Paralel am facut 2 ani un curs de CAD (computere) pentru ca pe vremea cand am fost eu studenta, nu exista decat un singur calculator, si ala pe cartela, mare cat o camera! astazi, nu mai este de conceput proiectare conceptie fara computer!
      In legatura cu diplomele recunioscute de Romania, trebuie deasemenea sa te contrazic, pentru ca fiul unei bune prietene a studiat la München si acum lucreaza angajat intr-o firma din România - înca in pozitie de conducere!
      Diplomele nerecunoscute sunt cele emise de scoli particulate! Chiar si Gemania, nu recunosate studii facute la scoli private din Germania.

      Ștergere
    2. Sa te angajezi la o firma privata in Romania cu orice diploma din strainatate nu e o problema; Cristi nici acum nu si-a ridicat diploma de la ASE :) Ei te angajeaza fara sa-si bata capul cu recunoasterea diplomei, ba chiar se bucura sa angajeze candidati cu studii in strainatate, insa din pacate am cunoscut destule cazuri in care tineri care au studiat la facultati de prestigiu (de stat) din strainatate nu au diplomele recunoscute de MEC (Ministerul Educatiei).

      Ștergere
  8. Felicitari si mult succes!Sa fiti fericiti!

    RăspundețiȘtergere
  9. Din nou realizez ca sistemul invatamantului german e extraordinar organizat. Jos palaria!
    Cat despre fiicele tale, felicitari amandurora! Ai de ce sa fii mandra, draga Carmen!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc mult :)
      Tie cum îti merge, Vera draga? a trecut raceala?
      te îmbratisez, cu drag.

      Ștergere
  10. Sincere felicitari ficelor tale, Carmen !...
    Aproape intotdeauna in spatele unui student excelent exista o mama extraordinara !
    :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc Ninu draga, esti un dragut!
      bucurii si multa sanatate!

      Ștergere
  11. Sunt uimita de ceea ce citesc la tine. In Romania, toata lumea are grija sa sublinieze ca invatamantul nostru nu are pereche in lume, ca nicaieri nu se face scoala ca la noi. Si totusi, ceea ce auzisem pana acum mi se parea o gluma. Faptul ca diplomele de aici nu sunt recunoscute afara dovedeste ca de fapt scoala romaneasca este rusinos de slab cotata.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu, nu toate diplomele sunt nerecunoscute! te rog, citeste raspunsul pe care l-am dat Alinei.
      Scoala generala era buna, pe vremea când am venit noi in Germania, fetele erau una in clasa a treia si alta in a cincea. In timpul orelor de matematica se plictiseau :) deci erau mult avansate, fata de nivelul de aici. Nu am spus ca scoala ar fi proasta în România, eu sustin doar faptul ca este total diferita! Diplomele de facultate se recunosc, aproape toate. Cele de bacalaureat nu.
      Nicio panica! nu cred ca România este cotata slab! :)

      Ștergere
  12. un an bun fetelor tale!
    iar sistemul de invatamant...fantastic!!

    RăspundețiȘtergere
  13. Am citit aici o multime de informatii interesante. Acum daca se discuta despre sistemul de invatamant german, macar am si eu o idee.
    M-a mirat putin si cat de tarziu incepe anul universitar la voi.
    Mult succes fiicelor tale in noul an universitar, Carmen!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. se incepe mai târziu decat in România, dar cred ca durata semestrelor este aceeasi. De altfel si vacantele scolare sunt mult diferite, niciodata vacnta de vara nu dureaza 3 luni ca în România, ci doar 6 saptamâni, dar în toatal, pe an scolar tot atâtea zile de vacanta sunt.
      Multumesc mult, Elly draga! si tie si fiului tau, numai bine!

      Ștergere
  14. Mult suuces ficelor in noul an universitar! Trebuie sa fii o mama foarte mandra. Cat despre sistemul de invatamant, este foarte bine organizat si pus la punct, asa cum se cuvine unei tari civilizate de altfel. Ceva asemenator este si aici in Franta, dar nu stiu exact cum sta treaba, decat din auzite de la cunostinte.
    Cat despre discutiile de mai sus referitor la diplomele romanesti, cum ca nu sunt recunoascute, vreau sa adaug ca nu este intotdeauna valabil. Trebuie studiata problema exact. Diploma mea de licenta din Romania, de la ASE, a fost recunoscuta fara probleme, la acelasi nivel, adica 4 ani universitari (aici nivel Master 1, licenta este 3 ani), fara alte examene sau echivalente. Practic as putea lucra in domeniul meu, dar deocamdata inca invat limba :). Cred ca multi oameni vorbesc si in necunostinta de cauza, poate depinde si de instittia de invatamant, de tara, asa ca ii sfatuiesc pe toti sa nu mai asculte in stanga si in drapta, ci sa se intereseze exact pentru cazul lor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc mult, Larisa draga! da :)) sunt mândra, ca orice mamica de copii ei :)
      Cred ca este o neintelegere cu privire la recunoastrea sau nerecunoasterea diplomelor. Te rog citeste raspunsul pe care l-am dat Alinei - si diploma mea a fost imediat recunoscuta! nici eu nu a trebuit sa dau examene de echivalare, si îmi profesez meseria cu mult succes!
      Stiu ca sunt probleme la recunoasterea diplomelor eliberate de scoli private, in acest caz fiind necesara o reexaminare la institutia de stat, nivelul respectiv.
      Dar apropo de Franta - prietena mea, cu care am fost colega de banca în scoala generala si care este stabilita în Paris de peste 20 de ani, terminase medicina la Cluj si chiar si lucrase cativa ani inainte de plecarea din tara. In Franta, pe atunci nu se recunostea acest studiu si, a fost nevoita sa lucreze la inceput ca infirmiera! Pentru ca era tot timpul persecutata de asistenta sefa, intr-o zi nu a mai rezistat si... s-a inscris din nou la facultate si a absolvit medicina în Paris! practic, ea este medic de doua ori! unul din cele mai grele studii, absolvite cu succes de doua ori, este ceva JOS PALARIA! :)) Acum are cabinetul ei personal si intre timp, orice diploma de medicina este recunoscuta în Franta :)

      Ștergere
  15. Imi aduci aminte de anii cand aveam si eu doi stundenti!!!
    Succes domnisoarelor si tie,Carmen, sa ai bucurii dupa ele!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ema draga, tu acum ai alte bucurii! cat de mult mi-au placut fotografiile de la casatoria fiului tau! sunt superbi, cei doi! inca o data - fericire si multa sanatate! pupici

      Ștergere
  16. bafta dragelor tale dragi!
    ai de ce sa fii mandra de fetele tale,stiu ce vor sa faca si asta inseamna ca jumatate din "treaba" este facuta :)
    oricum,sistemul vostru de invatamant functioneaza,cum altfel decat-ceas! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. draga mea draga, multumesc mult!
      adevarul este ca nemtii sunt foarte disciplinati, au credibilitate si nu degeaba este proverbiala vorba: "ein Mann, ein Wort!"
      te pup :)

      Ștergere
  17. Felicitari pentru articol, Carmen! Foarte interesante informatiile! Mult succes si bafta le doresc fiicelor tale.. cu adevarat esti o norocoasa! Va doresc tot binele din lume, tie si familiei tale! Te imbratisez cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc mult, Alice draga! multumesc si-ti transmit înzecit înapoi, toate gandurile si urarile tale calde, cu mult drag.

      Ștergere
  18. Carmen, sper să apuc şi eu să aud de o asemenea anomalie cu care se confrunta ministerul învatamântului de care aminteşti tu... :) ... până atunci însă, vai de anomaliile noastre!
    ... altcumva, cu ce te mai reciclezi :) ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) surprize avem zilnic :)) sper sa fie doar din cele imbucuratoare! ;) tja, cu ce ma mai reciclez? ... buna întrebare! nu au trecut 6 luni de cand firma noastra a introdus o noua varianta Unigraphics NX 7,5 si întreg personalul a participat o saptamana zi de zi, 8 ore la cursul de prezentare (penultima varianata a fost NX5 si saltul la NX 7,5 a fost maret!) Acum lupt singura cu programul pentru piping încercând sa întocmesc instalatia hidraulica si de ungere a unei turbine eoliene cu capacitatea 6MW. Am dureri de stomac - simt ca doar bunul meu simt si instinctul ingineresc nu ma ajuta destul, asa ca, in curand ma paste un curs pentru utilizarea eficienta a acestui program (din cadrul UG NX 7,5) o seara faina iti doresc! :)

      Ștergere
  19. Cea mai bogata mamica cu asa comori de fete! Te imbratisez!

    RăspundețiȘtergere
  20. sa va dea D-zeu sanatate voua sa le ajutati mai departe si lor sa-si termine studiile si sa-si faca un loc in viata asa cum isi doresc! e placut sa auzi despre oameni care chiar vor ceva in viata si nu ard gazul aiurea prin bodegi...
    pe de alta parte, acolo sunt alte conceptii, alte oportunitati,alta organizare. nu ne ramane decat sa invatam de la voi ;)

    RăspundețiȘtergere
  21. Un articol excelent, in opinia mea. Aveam idei foarte vagi - spre deloc - despre sistemul de invatamant universitar (si nu numai) din Germania. Cred ca s-ar potrivi foarte bine si in RO, doar ca profesorii ar cam trebui sa stie cum sa isi atraga studenti :) daca vor si ei o grupa... Eee... Dar nu pentru a comenta sistemul de invatamant am scris, ci pentru a va ura tuturor multa sanatate! Succes frumoaselor tale si tie - am citit doua mesaje mai sus) :)
    Viata fericita!

    RăspundețiȘtergere
  22. Bafta multa fetelor tale,un drum lin in viata,iar tie putere sa le poti sustine.
    Sunteti o familie pe care oricine o poate admira.
    Eu va admir din tot sufletul!

    RăspundețiȘtergere
  23. Acum, ca au trecut cativa ani de la ultimul master al fiicelor mele, privesc inapoi cu un fel de mandrie; noroc cu nevasta-mea care imi aminteste la fix ca sunt doar coautor...
    Sa aveti mereu nadejde !
    PS. O turbina de 6 Mw ar "duce" vreo 1000 de locuinte...S-a ajuns departe !

    RăspundețiȘtergere