duminică, 16 septembrie 2012

Toamna în cartierul meu

Dupa ce primarul sectorului în care locuiesc a declarat oficial începerea Festivalului vinului, în piata Rathaus a început forfota.
Traditia este ca la început de toamna, când se porneste adunatul viilor, butoaiele cu vin din anul trecut sa fie golite, sa se faca loc la mustul nou. Zona în care locuiesc nu are vii însa pretextul este folosit în fiecare an, la mijloc de septembrie ;) Este practic timpul ideal de a organiza o întâlnire de strada, pentru ca toata lumea s-a întors din concedii, începe un nou an scolar, treburile din gradina au început sa se rareasca si noptile nu sunt înca prea reci. Serbarea folclorica este un prilej de a sta la un pahar de vorba cu vecinii, de a lua contact cu edilii orasului, de a te întâlni mai altfel poate cu directoarea scolii la care merg copiii tai, cu profesorul de muzica ce conduce corul, cu seful pompierilor voluntari, cu preotii bisericilor de cartier, cu medici, reporteri si alte V.I.P.-uri de sector de oras. Piata este împestritata cu tarabe ce vând vin îmbuteliat sau la butoi, provenit din Italia, Franta si de pe valea Rinului (nu se bea mult! 100 ml.vin costa 2 - 2,5 euro!). Bineînteles ca nu se serveste doar vin, se pot servi sandwich-uri cu carne fripta si salata, chifle cu cârnaciori prajiti, pizza, cafea, prajituri si placinte (eu am servit Baumkuchen - Prajitura Copac - reteta aici) si important este sa fii la fata locului. Este muzica live - deci se poate chiar si dansa si sunt multe spatii amenajate pentru joaca celor mici. La aceasta serbare sunt invitati toti locuitorii sectorului, de la cei mai mici la cei mai vârsnici si pentru fiecare exista o atractie speciala.







Miezul noptii a fost momentul în care pe cerul negru si greu - tipic mijlocului de septembrie - au explodat stele multicolore. Focul de artificii a încheiat sarbatoarea si încet încet, forfota în cartier s-a potolit.


PS: Daca nu vedeti nimic în ultima fotografie, atunci sa stiti ca este umbra mea si a sotului meu, azi-noapte, în drum spre casa :))

17 comentarii:

  1. ideea e faina si sunt sigura ca v-ati distrat grozav :)
    arati foarte bine langa domnul primar! :)

    ultima fotografie imi place cel mai mult :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Si aici avem o sarbatoare care se numeste "burendag" adica ziua vecinilor. Tot asa se pun mese pe strada si se fac gratare, dar asta se întampla numai organizat pe strazi nu asa ca la voi.Sambata viitoare este aceasta sarbatoare dar pana acum nu a fost nici-o miscare pe aici.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, cunosc. Si aici se organizeaza serbare de strada, dar vara. Se scot mese pe trotuar si fiecare vine cu carnea lui si si-o prajeste pe gratar, fiecare familie aduce un gen de salata (salata orientala, de castraveti, de vinete, de brânza, etc) si o prajitura. E frumos! :)

      Ștergere
  3. Ce atmosfera grozava!!
    Mii de imbratisari!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. adevarat! pentru noi a fost nou totul, pentru ca locuim doar de 5 luni în acest sector :)
      pupici si îmbratisari

      Ștergere
  4. Ce de bunatati si vinullll mmm, mi-ar fi placut o degustare, desi pretul e cam piperat :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine ai revenit Alicee... de mult nu ai mai trecut in viita pe la mine. Ma bucur mult!
      Scump, dar dupa cum spuneam, este cumva o metoda de a stopa excesele ;)) Avantajos era sa cumperi sticla întreaga -pretul unei sticle era cam 15 euro, daca se adunau mai muti prieteni la o masa ;)

      Ștergere
  5. Rosu sau alb ? Parca spre toamna merge mai bine-un vin rosu ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dani draga, ce este asta seara? sarbatoare?! prietenii vechi, ce nu au mai trecut de mult pe la mine, vin astazi... atras de aroma sarbatorii? :))
      Aici in Germania, se beau in general vinurile seci, spre deosebire de România unde, chiar si acelea care se numesc demi-seci sunt foarte dulci :)) Si eu optez pentru un pahar de vin rosu, mai ales la fripturica sau cârnati.
      Eu însa am baut un pahar de Hugo - poate ca stii, este un amestec de Prosecco si un degetar de lichior de soc. Se garneaza cu frunze proaspete de menta. E usor dulce, bautura preferata în general de femei :)

      Ștergere
  6. Foarte frumoasa este toamna, acolo la dumneavoastra si-o atmosfera regeasca!
    O seara minunata si-o noua saptamana binecuvantata cu reusite in tot ceea ce faceti si multe bucurii va doresc, doamna Carmen, cu mult drag! :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Am luat si eu parte la o astfel de sarbatoare in Berlin. Si in Timisoara se face asa ceva dar nu se compara inca cu ce am vazut pe la voi ...Va mai trece ceva timp pana ca oamenii sa devina atat de civilizxati ca nemtii si edililor sa le reuseasca o organizxare ca la carte....

    Sr pare ca lumea s-a distrat iar ultima poza este chiar reusita :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Frumoase fotografii si tare ideea cu umbrele :)). Salutari !

    RăspundețiȘtergere
  9. Foarte frumos festivalul, si focul acela de tabara e suuper ! :)

    RăspundețiȘtergere
  10. servus!
    daca as face fotografii seara tarziu, ce de afecte ale tulburelului as mai surprinde... :)
    saptamana spornica sa ai!

    RăspundețiȘtergere
  11. Ultima poză a cărei idee mi-a plăcut deosebit ne sugerează că "ultimul stinge lumina", chiar dacă unii sunt de părere că "the show must go on"! :)))

    RăspundețiȘtergere
  12. Si mie mi-a placut ultima fotografie :)) Inspirata!
    Mi-a placut si ideea de a face vinul prohibit, prin pretul extrem de piparat.
    La cat e de ieftin pe aici...prin Romania, mi-a venit a zambi.
    Va distrati frumos, interesant festival!
    O zi frumoasa, Carmen!

    RăspundețiȘtergere