sâmbătă, 1 septembrie 2012

Gent (4) - Jurnal, august 2012

(continuare la Gent 1, Gent 2 si Gent3)


Traversând piata Groentenmarkt spre podului Sf. Mihai, privirile ne-au foat atrase de o cladire lunguiața cu acoperis ciudat. Este "Groot Vleeshuis" - Hala Macelarilor, construita în anul 1408, în acelasi stil gotic ca toate cladirile de jur împrejurul ei. Pâna nu demult, specialitatile de sunca erau atârnate la uscat direct pe structura de grinzi, astazi cladirea reprezinta doar o atractie turistica si este folosita pentru promovarea produselor flamande: sunca Ganda, brânzeturi, bere, ciocolata si multe altele.

Pe partea opusa a pietii,
Burgul Gravensteen îsi ridica zidurile si turnurile direct din râului Leie. Este cea mai mare cetate medievala pe apa din Europa de Vest, constuita începând cu anul 807 sub întemeietorul dinastiei de Flandra - Balduin I si terminata sub Filip de Alsacia, în anul 1200. Urmând stilul castelelor siriene (perioada cruciadelor) si acesta este construit sub forma de stea si este înconjurat de ziduri groase, cu 24 turnuri si metereze. Astazi adaposteste Muzeul armelor medievale si al camerelor de tortura.

Daca nu ati stiut ca exista asa ceva, atunci aflati ca în Gent, sistemul electric de iluminat public din piata Sint-Veerleplein este conectat la maternitatea orasului. De câte ori se naste un copil, lumina pâlpâie vizibil aici în piata, pentru a marca bucuria ca numarul gentenilor s-a marit! :) Textul ce atesta acest fapt original si exceptional, este gravat într-o placa de granit direct pe caldarâmul din fata intrarii monumentale în Piata Pestelui.
După un incendiu devastator în 1872, poarta principala - executata în anul 1689 - ultima ramasita baroc a pieței, este reprezentarea alegorica a celor doua ape ce traverseaza orasul Gent, în partea dreapta, râul Schelde - simbolizat de un barbat, în partea stânga râul Leie - simbolizat de o femeie si peste ei, veghind Neptun - zeul marii.

7 comentarii:

  1. Dumnezeule, frumos mai este acolo!

    RăspundețiȘtergere
  2. Sarut mana,Carmen
    Locuri pline de farmec, care nu se pot uita cu uşurinţă!
    Seara placuta îti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  3. de asta iubesc istoria...ea lasa si astfel de urme,frumoase...
    ideea iluminatului conectat la maternitate este cu adevarat originala...ce bucurie sa-i vezi palpairile :)

    RăspundețiȘtergere
  4. mie-mi plac statuile albe. cele verzi/maro nu.

    RăspundețiȘtergere
  5. Wow...splendid!!
    Ireal ca un vis frumos!

    RăspundețiȘtergere
  6. Intotdeauna mi-a placut sa fotografiez statui si locuri pline de istorie. Minunat !!!

    RăspundețiȘtergere