joi, 27 septembrie 2012

Atomium - Bruxelles


Dupa al Doilea Razboi Mondial, prima Expozitie Universala a fost cea din 1958 din Bruxelles. Pentru aceasta ocazie, inginerul André Waterkeyn a proiectat cladirea Atomium stapânit de dorinta de a transmite lumii mesajul ca de acum, energia nucleara va fi folosita doar în scopuri pacifiste. Asa s-a nascut Atomium - simbolul cristalului de fier, marit de exact 165 miliarde de ori!
 
Constructia din aluminiu îmbracata în inox are o înaltime de 102 metri, cântareste 2400 tone si este compusa din 9 sfere cu diametrul de 18 metri, sase dintre ele fiind amenajate interior, trei reprezentând doar elemente de echilibru. Sferele sunt legate prin 23 metri tuburi cu diametrul de 3,3 metri. În interiorul unora dintre cilindrii functioneaza scari rulante, cea mai lunga fiind de 35 metri - recunoscuta si ca fiind cea mai lunga scara rulanta din lume! Ca si în structura cristalului, între sferele ce reprezeinta atomii de fier exista 20 de legaturi distribuite ordonat în spatiu tridimensional. Pe cilindrul central functioneaza un lift ce se deplaseaza cu viteza de 5 metri pe secunda - ceea ce face ca o urcare de la parter si pâna în cel mai înalt punct al cladirii sa dureze doar 23 secunde! Sfera superioara gazduieste un restaurant ce ofera prin ferestrele circulare o superba panorama a orasului.

Exista doua copii ale cladirii monumentale Atomium, executate la scara de 1:25. Una din ele se afla în apropierea originalului, în parcul Brupark, mai exact în parcul de distractii Mini-Europa (România este reprezentata aici prin macheta palatului Mogosoaia), iar a doua se gaseste în Klagenfurt am Wörthersee - Austria.

12 comentarii:

  1. fantastic loc...cred ca e o senzatia deosebita sa fii acolo,in interiorul atomului :)
    informtiile-de retinut!
    ma bucur ca ai avut ocazia sa vezi Palatul de la mogosoaia cu ochii tai :)
    o noapte faina iti doresc Carmen si somn usor,pup draga mea draga

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) la Mogosoaia am petrecut o zi minunata, voi povesti si despre bucuresteni ;)
      te pup. Noapte buna!
      PS: ma pregatesc sa merg la culcare, pe acordurile lui Ernesto Cortazar - Waltz Of Love ;)

      Ștergere
  2. Auzisem vag despre aceasta constructie dar e altceva sa fie descrisa atat de frumos de cineva care a vazut-o si cu sufletul.
    Cred ca e ceva deosebit.
    Foarte interesante informatiile :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce frumos trebuie sa fie sa vezi lumea de sus!
    Interesanta constructie!
    Zi senina Carmen!

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu am fost acolo acum 10-11 ani. Este foarte frumos realizat mai ales atunci cand straluceste în soare! O zi frumoasa Carmen!

    RăspundețiȘtergere
  5. E de admirat atât realizarea, cu sfera din vârf care oferă o priveliște panoramică extraordinară a orașului, cât și mesajul său pacifist.
    Frumoase fotografii! O zi la fel de frumoasă îți doresc! :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Foarte interesant ... si pozele foarte sugestive !!!( nu stiam ca e asa de mare )
    Un sfarsit de saptamina superb va doresc !
    4M

    RăspundețiȘtergere
  7. Wonderful photographs, interesting building. I am greeting

    RăspundețiȘtergere
  8. "marțiano", tu vezi Pamântul doar cand vii in Romania! :)
    week-end placut!

    RăspundețiȘtergere
  9. De 7 ani sunt zilnic in Mogosoaia;inclusiv duminica si de sarbatori. Singuara biserica din localitate este cea din parc.

    RăspundețiȘtergere
  10. Scuze !
    M-am luat cu lauda despre interesele mele din Mogosoaia si am uitat sa comentez: nu stiam ca Atomium-ul este atat de mare si...comercial.

    RăspundețiȘtergere