vineri, 27 iulie 2012

Marea Neagra - Jurnal de vacanta (12)


Fiecare zi de plaja am alternat-o cu una de plimbari, astfel încât primul șpațir l-am facut în Constanta, al doilea din statiune-în-statiune si am încheiat cu o peregrinare în Delta Dunarii.
Astazi am sa povestesc despre plimbarea în cel mai vechi oras atestat de pe teritoriul Românie - Constanta, un superb oras ajuns însa într-o decadere totala! Ma refer bineînteles la zona veche si cladirile istorice...

Am parcat masina lânga parcul Libertatii si ne-am început plimbarea de lânga Statuia Victoriei (opera sculptorului Boris Caragea, 1968). Am traversat aleile si ne-am oprint în fata panoului din Parcul Arheologic, sa mângâiem câteva clipe caramizile zidului roman ridicat în secolul III d.Hr. Am urmat Bulevardul Tomis facând o scurta pauza pe terasa Budda-Bar, am trecut pe strada Mircea cel Batrân, am salutat Lupa Capitolina si în câtiva pasi am fost în fata Muzeului de Istorie Nationala si Arheologie. Deodata pe strada am fost doar eu, el (Helmut) si Ovidiu ;) (statuia lui Ovidiu a fost realizata de sculptorul italian Ettore Ferrari, în 1887).
Bineînteles ca am vizitat muzeul si Edificiul Roman cu Mozaic (am rezervat o extra-postare aici: Poftiți la pâine antică romană!), precum si parcul cu monumente funerare grecești și romane (si acestei teme, i-am rezervat o extra-postare aici: Poveşti încrustate în pietre)
Trecând pe lânga Marea Moschee Mahomed al II-lea, ne-am continuat drumul pe strada Arhiepiscopiei. Am acordat ragaz sufletului, intrând în Catedrala ortodoxa Sfintii Apostoli Petru si Pavel, un lăcaș de cult ridicat dupa planurile si sub îndrumarea arhitectului Ion Mincu, între 1883-1885. Am ramas profund impresionati de frumusetea constructiei neobizantine, de picturi si fresce, de lucrarile de sculptura, de candelabre, policandre si sfesnice.
Ne-am continuat drumul pe stada strajuita de frasini cu trunchiuri varuite, pe lânga Hotelul Palace si am iesit pe faleza, direct la Farul Genovez.

"Asprul cânt al marii gemea de patemi"... si-n fata statuii marelui Eminescu, nimic nu mi s-a parut mai potrivit decât sa ascult la telefonul mobil "Mai am un singur dor" în interpretarea Angelei Moldovan. Am inspirat adânc aerul sarat si umed si am privi îndelung imensitatea albastra, cu admirație si cu emoție. Departe, la capatul promenadei se zarea Cazinoul.

Sotul meu nu a mai fost pe aici si, printre altele, i-am povestit ca iarna trecuta faleza a fost îmbracata în sloiuri de gheata si ca s-a intensificat degradarea trotuarului si mi-am dorit sa vad în ce stare mai este Cazinoul. Imediat mi-a spus ca el nu vrea la cazinou, în niciun caz. Eu am tinut-o pe a mea, ca mergem, el ca nu... Am fost mirata de vehementa cu care se opunea, dar n-am cedat. Când a simtit ca nu mai are încotro, a bombanit doar "Nu ne chiar dau banii afara din casa si nici macar tinuta corespunzatoare nu avem!". Atunci m-a bufnit râsul! El si-a închipuit ca-l duc sa joace ruleta si pocker, sa bea coniac fin si n-are papionul si pantofii de lac la el! :))) Dar unde l-am dus eu, am fi avut nevoie de haine de protectie si masti cu supapa de respiratie! Cladirea istorica, monument arhitectural cândva emblema a Constantei, a ajuns o epava! Privind din afara, cladirea în stil art nouveau înca mai impune. De cum pasesti treptele observi însa degradarea...Pereti scorojiti, placi de marmura volatilizate, oglinzi de cristal ciobite, îngalbenite sau sparte, ornamente de ceramica smulse din pereti, tapete împuțite, covoare ruinate de mizerie, splendori de candelabre cu brate lipsa... Am pasit înmarmurita din salon în salon, am urcat scarile în sala de bal si pur si simplu nu am înteles de ce aceasta bijuterie arhitectonica este lasata sa se prabuseasca! Superbele vitralii nu se vor mai putea reconditiona niciodata! Draperii cândva elegante, atârna decadent la ferestre. Porumbeii au pus stapânire pe cele mai frumoase saloane si patura groasa de excremente si cadavre de mici vietuitoare, dovedeste ca situatia dateaza de ani de zile! Nu doare pe nimeni sufletul?! Pe mine aceasta vizita m-a deprimat!

Am iesit din cazinou cu o puternica stare de tristete si am intrat imediat vizavi, la Acvariu, sa-mi domolesc emotiile. Expozitia prezinta specii de pesti în mod clasic, fara însa sa impresioneze prin nimic deosebit. Acvarii de diverse marimi, populate de pesti colorati sau cenusii, proveniti din Marea Neagra si Mediterana, pesti de apa dulce sau sarata, doar câteva coridoare. Cel mai mare bazin ce adaposteste sturioni si o pisica de mare si m-ar fi interesat, avea apa tulbure... Pentru ca eu fac comparatie cu alte expozitii similare din Germania (Sea Life München, Klima Haus Bremen) sau din Croatia (Aquarium Novi Vinodolski) asta nu înseamna ca Acvarium din Constanta nu merita vizitat! Chiar dimpotriva! Recomand vizitarea oricarei familii cu copii. Cei mici vor fi precis fascinati de culori, lumini si forme.
Dupa o zi plina, simteam încet-încet ca ne lasa genunchii, asa ce ne-am întors pe cel mai scurt drum la locul unde parcasem masina si pâna "acasa" (la hotel), ne-am oprit doar sa mâncam. Am ales din motive pur aleatorii restaurantul La Protap (la parterul Hotelului Balada, Constanta) si am avut noroc! Într-un ambient rustic, am avut parte de servire impecabila si mâncare gustoasa. O nemultumire totusi am: portiile pe care le fac sunt uriase! ;)

19 comentarii:

  1. O zi de concediu petrecuta minunat, cu toate nemultumirile ! M-ai facut din nou sa-mi fie dor de Marea Neagra, desi imaginile si informatiile de pe la televiziuni nu sunt prea atragatoare. Nu am mai fost demult in Constanta si nici pe litoral la noi, dar am putea incerca macar intr-un weekend.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ce bine ca poti "fugi" la mare pentru un weekend! Sa te gândesti câteva secunde si la mine, te rog ;)

      Ștergere
  2. Ai debutat cu "opere"... ideologice?
    Nu sunt ironic, dimpotriva, eu sunt mirat cum am aruncat la gunoi tot ce a fost "inainte de", din aceeasi "pornire curata" ca si a lor, la inceputuri...
    Zi faina sa ai!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) am mentionat din adins Statuia Victoriei, pentru ca exact ca si tine, am fost surprinsa sa mai descopar înca "la locul lor" vestigii comuniste. Cumva m-am bucurat ca nu a fost trimisa la topit! Istoria oricum nu o mai putem schimba, a fost asa si asa vremuri am trait!
      Multumesc, si tie un weekend minunat!

      Ștergere
  3. mi-e draga partea asta veche a Constantei si stadutele care se pierd prin spatele portului...
    cam acelasi traseu l-am facut si eu acum doua luni :)
    si ce ai tu impotriva portiilor mari? :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) ei vezi? de-acum încolo, când ne vom mai afla în Constanta, ne vom gândi una la alta.
      Portiile mari? hm... n-am scapat de ele. Tot ce-am lasat în farfurie, am primit la pachet! Am luat cu noi si în primul sat, am întâlnit doi pustani ce veneau de la fotbal. I-am întrebat daca nu doresc mici (erau frumos ambalati în stiropor, asa încât mai erau calzi) si le-am oferit, cu multa placere!

      Ștergere
  4. sa inteleg ca ati ratat moscheia din apropierea portului? ar fi fost interesant de vazut:)
    in rest foarte frumoasa plimbarea, chiar daca exponatele nu se ridica la nivelul cerut. peste ani mi-e teama ca va ramane doar amintirea...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. am ratat-o cu intentie ;) pentru ca a vizita o moschee este interesant sa o faci o data, de doua ori, apoi... Noi am fost anul trecut într-un turneu de la Marea Egee la Mediterana, prin Turcia.
      Muzeul de istorie nationala si arheologie a compensat toate celalalte "lipsuri" :)) Si muzeul cu mozaic. O, da!

      Sa ai un weekend minunat! :)

      Ștergere
  5. Mare pacat pentru ce a ajuns cazinoul din Constanta, o cladire atat de emblematica pentru oras, atat de frumoasa si cu atat istorie. Sper sa se schimbe asta cat mai curand. Nu merita sa ramana in degradarea in care este. Eu imi doresc sa ajung la Constanta iarna, cand toata faleza este inghetata. Mi se pare fascinanta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pe mine m-a socat pur si simplu!

      Iarna la mare, cred ca are un farmec aparte. Nu am reusit niciodata, cu toate ca mi-as dori :)

      Ștergere
  6. E chiar șocant ce se întâmplă cu Cazinoul din Constanța...Dar bine că ați avut o vacanță reușită. Momentan, după cum arată știrile, la Marea Neagră e furtună, steag roșu și pericol. Ați ales bine perioada. Te pup, Carmen!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. este inexplicabil si foarte trist!
      Steag rosu? mai târziu vor aparea algele... chiar ca am avut noroc!
      Un weekend de vis, Mirela draga!

      Ștergere
  7. Si eu imi doresc foarte mult sa vad Cazinoul din Constanta, chiar si asa in paragina! Desi mi se rupe sufletul de risipa care s-a facut...
    Pupici cu soare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. am înteles ca l-a preluat o firma si ca se încep renovarile... Cât va dura si daca va mai functiona ca muzeu, sunt semne de întrebare...
      Si la mine este soare si caldura maaare. Va pup pe amândoi :-*

      Ștergere
  8. Arta stăpânirii condeiului la Carmen nu e o noutate.Şi nici postarea de imagini cât se poate de elocvente şi de inspirat alese.Aş mai adăuga doar că :
    a. enormele vase de ceramică din parc au fost iniţial TOATE antice.Dar gerul şi intemperiile le-au distrus iremediabil acum câţiva ani.De aceea numai primul vas este cel antic, restul fiind copii făcute recent.
    b. poza cu "Lupa Capitolina" este niţel hazlie privind la acel sărman căţel de pripas care a găsit ceva umbră la soclul celebrei reprezentări-simbol pentru fondarea Romei.
    c. Carmen gânditoare ca poetul de mai sus, de pe soclu.Dacă ea s-ar fi aşezat tot aşa de gânditoare pe o treaptă, am fi zis că reprezintă deja...Hamangia! :)))
    d. Nu ştiu dacă Helmut ştie sau nu, dar acolo pe faleză unde e pozat, acolo JOS, peste balustradă, se vede tavanul unei vechi cazemate din beton armat, constuită de...nemţi chiar în WW1, şi funcţională în WW2.
    e. Cred că e impresionant momentul să vezi reunite la un loc : marea albastră, chipul lui Eminescu şi să asculţi celebra romanţă pe versurile lui.
    Bravo, Carmen, ne-ai oferit o postare excelentă pentru care îţi mulţumim mult !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. de câte ori gasesc mesaje de la tine, ma minunez cum de posezi atâtea informatii?! Ca ai o cultura deosebit de vasta, este clar pentru toata lumea! Vorbesti si scrii perfect germana, am vazut ca si franceza... Esti o persoana deosebita! Ma bucur mult ca am privilegiul sa ma vizitezi si-ti multumesc!
      a. stiam ca sunt copii, nu am stiut ca exista inca un original!
      b. si mie mi-a placut! de aceea m-am asezat sa nu-l speriu si sa nu-l pierd din cadru :))
      c. simpatic mai esti!
      d.nu, nici eu nu am stiut de cazemata, iar Helmut nici atât, ca a început sa cunoasca si sa iubeasca România prin mine :)
      e.da, asa este, crede-ma. Si-n ziua aceea marea era de-un albastru superb!
      Multumesc mult! sa ai un sfârsit de saptamâna minunat!

      Ștergere
  9. Hahaha...deci nu avea bani si tinuta! Pacat pentru cladire. Este o adevarata bijuterie !
    Multumesc pentru plimbare. Esti documentata de fiecare data. Helmut a avut un ghid adevarat in Romania.

    RăspundețiȘtergere
  10. Welcome again ;-)!... da, cine știe când va fi gata Casino-ul din Constanța...?!?... cam așa arăta cam acum un an... http://photoleographer.blogspot.ro/2011/09/constanta-casino.html ... să spunem deci La mulți ani? :-(

    RăspundețiȘtergere