marți, 3 iulie 2012

Curțile Castelului Peleş

Prefata la Miercurea fara cuvinte (27)-Statui - curtile Peles/ Postfata la Castelul Peles-JdV


Castelul Pe­leş are şapte terase, concepute în stil neorenascentin-italian, decorate cu statui, vase ornamentale, coloane si fântani.
Intrarea de onoare în castel se face prin curtea interioară, decorata cu busturi de împărati romani sculptati în marmura, picturi murale cu scene cinegetice (tipice artei Lüftlmalerei - nascute în Bayern si Tirol) si portrete de cavaleri medievali.

Statuia din bronz a reginei Elisabeta - realizată de Oscar Späthe, a fost amplasată pe terasa de est, în anul 1933 - cu ocazia serbarii semicentenarului Castelului Peleş.

Terasa de nord este presarata cu sculpturi în piatra si marmura, reprezentând personaje feminine ce simbolizeaza anotimpurile.

În mijlocul terasei de sud este amplasata sculptura în bronz ce-l reprezinta pe Regele Carol I, care parca spune mândru "Acesta este castelul meu".
Din seria statuilor de marmura simbolizând anotimpurile, fac parte si cei patru îngerasi amplasati în Holul de Onoare.

Toate acestea, completeaza domeniul unuia dintre cele mai frumoase castele din România, cu caracter de unicat între monumentele istorice si artistice ale Europei mijlocului secolului XIX-lea.

PS: Sigur stiati ca numele castelului vine de la pârâul Peleș ce curge în apropiere, cu ape repezi și mici cascade formate pe pietrele de munte.


Va multumesc ca m-ati însotit în plimbare la castelul Peles!
În continuare va invit câteva zile la SIBIU :)

10 comentarii:

  1. Meisterhafte Fotos, Aussichten und Details! Das vorletzte Foto scheint zu sagen : "Wenn du denkst, du denkst, dann denkst du, nur du denkst" :)))
    http://www.youtube.com/watch?v=Oox4hy6aKss

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc, multumesc si pentru dedicatia muzicala!
      :)) aber, am Ende lache ich nich über dich! Versprochen!

      Ștergere
  2. Ce frumos! Si Carmen,pardon, printesa, s-a intors la castel.... :) Si v-am spus povestea-asa.

    RăspundețiȘtergere
  3. Superbe fotografii si informatii... din pacate anul trecut eu am nimerit ziua cand era inchis castelul!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. data viitoare trebuie sa reusi sa vedem, tu castelul, eu Pelisorul ;)

      Ștergere
  4. Un castel ca-n povesti! Si o poveste romantica filmata la Peles: http://www.youtube.com/watch?v=UeqkKQv5SiY&feature=related

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) multumesc pentru link! frumoase imagini! Pelesul e frumos în orice anotimp. Pacat ca nu este mentionat ca locul întâmplarii este România!

      Ștergere
  5. Frumusel tare castelul asta, dar am auzit ca e bantuit :(...
    eu ma sperii tare de locurile bantuite si de cand am auzit zgomote ciudate la mine in dulap nu l-am mai deschis, interesant este ca in ziua aceea a disparut si una dintre pisicile care vin pe la mine... :))))))))))

    RăspundețiȘtergere