vineri, 13 aprilie 2012

Vinerea Mare


Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor este ultima zi de vineri înaintea Paștelui și ultima vineri din Postul Mare. Este numită și Vinerea Paștelui, Vinerea Neagră sau Vinerea Seacă.
Este una dintre cele trei zile de sărbătoare religioasă creștină numite "Triduum Sacrum" din care face parte Joia Mare, Vinerea Mare și Sâmbăta Mare. După credința creștină, în această zi, Mântuitorul a fost rastignit și a murit pe cruce pentru răscumpărarea neamului omenesc de sub jugul păcatului strămoșesc. Din aceasta cauza Vinerea Mare este zi de post negru.
Datina spune ca cine se îmbaiaza în râu, ținând în mâna un ou, caruia apoi îi da drumul în apa, este ferit de boli întregul an.

14 comentarii:

  1. Sper ca ai avut paste de o zi cu liniste in suflet!
    Imbratisari

    RăspundețiȘtergere
  2. Sarbatori fericite,va doresc din tot sufletul!!!
    Daca saptamana trecuta n-am apucat sa va transmit sarbatori fericite,primeste-le pe cele de azi ridicandu-le la patrat!:)
    Paste fericit!

    RăspundețiȘtergere
  3. Paste fericit cu sanatate si belsug iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  4. un Paste Luminat si Sarbatori cu bucurie iti doresc cu tot dragul!

    RăspundețiȘtergere
  5. Fie ca Lumina Sfântă a Învieri să-ți
    aducă bucurie,sănătate și multă fericire!
    Sărbători Fericite și un Paște cât mai fericit!

    RăspundețiȘtergere
  6. Fie ca sfanta sarbatoare a Invierii Domnului sa-ti aduca cele 4 taine divine : incredere, lumina, iubire si speranta! Carmen sa ai un Paste Fercitit alaturi de cei dragi !!!

    RăspundețiȘtergere
  7. Sfânta Lumină a Învierii Domnului Iisus să vă aducă multe bucurii, sănătate deplină şi tot ce e bun şi folositor sufletului! Gânduri dragi din Apuseni!

    RăspundețiȘtergere
  8. Draga Carmen, iti urez Pasti fericit!
    Sarbatori luminate!

    RăspundețiȘtergere