duminică, 18 martie 2012

Germania are un nou Președinte

Joachim Gauck (născut la 24 ianuarie 1940, Rostock) este un politician independent german, pastor de profesie, activist pentru drepturi cetățenești în fosta RDG.
La 19 februarie 2012, în urma convorbirilor dintre partidele CDU, CSU, FDP (aflate la guvernare), precum și SPD și Bundnis 90/Verzii (aflate în opoziție) a fost declarat drept candidat la funcția de președinte (federal) al Germaniei (Bundespräsident).
Postul de președine federal a fost deținut până în 17 februarie de Christian Wulff, (CDU), care a fost nevoit să demisioneze în urma unor acuzații publice de dare și luare de avantaje.
La 18 martie 2012 adunarea (Convenția) Federală (Bundesversammlung) l-a ales pe Joachim Gauck cu mare majoritate drept nou președinte al Germaniei.

7 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. :) daca nu abandoneaza ca ultimii doi... mandatul de presedinte este valabil din 18.03.2012 pâna în 18.03.2017, cinci ani.
      Politicienilor le place sa fie profesional activi cât mai mult timp, de aceea este votata si în vigoare de anul trecut, legea pensionarii, la care vârsta admisa, pentru femei sau barbati, este 67.
      Deci presedintele are acum 72 de ani si "va iesi la pensie" daca nu mai candideaza pentru un mandat ;)) la 77 de ani!

      Ștergere
  2. Să vă trăiască dom' preşedinte! Cam lung, bundesversammlung-ul ăsta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) asa sunt toate cuvintele compuse în limba germana...
      Gauck a obtinut 80,4% - 991 voturi (partidele CDU/CSU, SPD, Grüne, FDP si cei fara partid, l-au votat în unanimitate)
      Contracandidatii, Beate Klarsfeld - propusa de Partidul de Stânga, a fost votata doar de acest partid, si a obtinut 10,2% (126 voturi); Olaf Rose, propus de NDP, a obtinut 0,2% (3 voturi)
      Au fost 108 abtineri (8,8%) si 4 voturi invalide (0,3%)

      Ștergere
    2. Sărut mâna, Carmen! Mulţumesc pentru precizări!

      Ștergere
  3. noi nu!
    acelasi "escu"! si urmatorul "probabil" tot escian!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai :)) în ultimii patruzeci si de ani ai dreptate, asa a fost: Ceaușescu, Iliescu, Constantinescu, Iliescu, Băsescu... toti escu.

      ... un pic "cu cântec" este situatia privata a noului presedinte german: s-a casatorit pe când avea 19 ani si timp de 32 de ani a fost oficial cu sotia, cu care are 4 copii. In 1991 a parasit-o, dar nu a divortat si locuieste oficial, din anul 2000, cu o jurnalista (Daniela Schadt - nascuta la un an dupa ce Gauck s-a casatorit!) Deci... nu-i nici casatorit, dar nici divortat... Cei care au votat împotriva lui s-au legat de acest motiv.

      Ștergere