joi, 19 ianuarie 2012

Știaţi că denumirea de PIZZA...

... provine din regiunea Napoli a secolului 16, când"pizza" era denumirea unei pâinii rotunde şi plate, folosite de brutari mai mult pentru a verifica temperatura cuptorului? Această pâine era vândută pe stradă şi în limbaj colocvial era numita"pâinea săracului".
Un alt studiu, prezintă însa ideea ca denumirea de "pizza" ar proveni de la cuvânt italian vechi "pizzicare" - un cuvânt folosit pentru a descrie modul în care un obiect este apucat spre a fi scos din cuptor. Brutarii erau numiti pizzaioli iar magazinele de pizza se chemau laboratori.
Se pare ca istoria pizzei are însă rădăcini în epoca neolitica, atunci când pâinea în formă plată era mult mai usor de copt. Babilonienii, israeliţii, egiptenii, armeni, greci şi romani, au mâncat pâine plată nedospită, coaptă în cuptoare de lut. Grecii, romanii şi egipteni mâncau pâine unsă cu ulei de măsline şi condimente indigene (ceea ce astăzi se numeşte focaccia).
Pizza, asa cum este cunoscut
ă astăzi, a apărut în regiunea Napoli, iar termenul "pizza" a fost pentru prima dată consemnat în anul 997, în localitatea Gaeta, un port dintre Napoli şi Roma.

În traditia locală napolitana, o pizza adevărată trebuie coapta în cuptoare construite din roca vulcanică a Vezuviului, pentru că ele pot absorbi mai multa căldura decât cărămizile obisnuite şi deci fac posibilă coacerea la o temperatură mai ridicată, păstrează aroma de fum şi determină formarea unei cruste subtiri şi crocante. În casele oamenilor de rând, această pâine era servită cu diverse legume sau fructe şi ulei de măsline, constituind un meniu simplu, rapid, gustos si fără pretenții ce a devenit mâncare traditională.
Prima pizzerie a fost deschisă în 1830 la Napoli, sub numele de"Antica Pizzeria Port’Alba" pizzerie ce functionează încă și astăzi.
O altă pizzerie faimoasă este "Da Michele", deschisă în 1870 . Se sustine că aici s-ar fi creat reteta Pizzei Marinara - prima pizza pe care s-a pus brânză. Desi se numeşte Marinara, reteta traditională nu contine peşte sau fructe de mare, ci sos de roşii, oregano, usturoi si ulei de măsline. În limba italiana, sotia marinarului se numeşte "marinara" şi aceasta pizza reprezenta mâncarea cu care "marinara" îsi aştepta sotul venit din larg, în golful Napoli.
Însa cea mai faimoasă pizzerie este fără doar si poate "Pietro... e basta così" ("Pietro... și atât"), deschisă în 1880 (pizzeria mai functionează și astăzi sub numele de "Pizzeria Brandi"). Brutarul Raffaele Esposito, pe atunci cel mai vestit pizzaioli, conducea pizzeria împreuna cu Giovanna Brandi. Legenda spune ca în anul 1889, regele Umberto I şi regina Margherita de Savoyel l-au invitat pe Raffaele sa le prezinte acest nou şi interesant fel de mâncare. În dorinţa de a impresiona şi pentru a le arăta patriotismul său, acesta a garnisit blatul de pâine în culorile steagului italian, folosind verdele frunzelor de busuioc, albul mozzarelei şi roşul sosului de roşii. Regele şi regina au fost deosebit de încântaţi si de atunci, această pizza poartă numele reginei.
La începutul anilor 1900, pizza a început sa pătrundă în oraşele Statelor Unite, datorită italienilor emigranţi, mai ales în New York şi Chicago - oraşe cu o populaţie italiană numeroasă. Micile cafenele italiene au început să ofere pizza.
În rândul soldaţilor americani si europeni, pizza a devenit foarte populară, mai ales la sfârşitul celui de-al doilea război mondial, după ce au servit această mâncare pe frontul italian.
Prima pizzerie americana a fost deschisă în 1905 de Gennuardo Lombardi (Spring Street 53 1/3) în New York City. La Roma cea mai cunoscută pizzerie este "Da Baffetto".

26 de comentarii:

  1. mmm...o pizza usor croanta...ce deliciu :)

    ooo...acum am vazut...locul 4 in Zelist...felicitari Carmen...felicitari!
    inca putin si vei fi pe locul intai...de abia astept...atunci va trebui sa gazduiesti aici pe blogul tau un party :))
    pup Carmen si somn usor >:D<

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ieri, dupa serviciu în drum spre casa, ne-am oprit si am luat câte o pizza pentru acasa.
      :)) am fost cuminte si da, eram în lumea viselor, la ora la care mi-ai lasat mesajul :) multumesc! Astazi am reusit sa fiu în birou la ora 7, asa cum am obiceiul :)
      Un weekend deosebit, draga Pandhora!

      Ștergere
  2. Este o documentare de nota 10; scuze, asta mi-a venit in minte...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc, dar... de ce SCUZE?! este o observatie critica? eu am luat-o drept compliment ;)

      Ștergere
  3. Folosesc alt browser decat Internet Explorer ca sa pot vedea si eu articolele. Pizza imi place cel mai mult, acum folosesc varianta dietetica:). Mi-a placut mult postarea, imi place mult istoria, are multe amanunte... picante:). O zi minunata iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mi-ai mai spus ca nu poti intra pe blogul meu din Internet Explorer si... zau daca înteleg de ce?!? oare care sa fie cauza?
      Îti sunt recunoscatoare pentru faptul ca te-ai straduit, in ciuda problemelor tehnice, sa-mi lasi un mesaj!
      O zi perfecta îti doresc, alaturi de minunatii tai copii!

      Ștergere
  4. Multe din informatiile gasite nu le stiam! Cred ca am sa comand o pizza! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) noi, dupa ce am luat pizza pentru acasa, am rezervat o masa pentru sâmbata ;) dar cred ca voi servi Midii cu sos de vin si mujdei :) hmmm...

      Ștergere
  5. Italienii au "pizza", noi avem ..."lipia".Dacă le-o luam niţel înainte ca inventivitate şi spirit întreprinzător, poate că această "turtiţă" romănească ar fi devenit arhicunoscută în patiseriile lumii.Un potenţial ... "brand de ţară", mai ştii ?! :)))
    Oricum, vă urez "Poftă bună"!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ai dreptate! ma înfurii ori de câte ori aud ca Micii (mititeii) sunt mâncare traditionala iugoslava - Ćevapčići, ca mamaliguta e a italienilor - Polenta, ca sarmalutele sunt ale turcilor (Sarmalık=înfasurare)...
      Adevaru este ca bucataria româneasca nu este vestita international, dar nu cred ca din cauza ca îi lipseste răspândire în lume a ideilor gastronomice, ci pentru faptul ca celalalte tari - cu retete celebre, au la îndemâna mai multe si variate legume si fructe, datorita climei mai blânde... Aceasta este teoria mea :)

      Ștergere
  6. Si eu sunt o iubitoare de pizza.
    Acum indragesc foarte mult Pizza Hut:
    http://www.pizzahut.ro/
    Ei, ti-am facut pofta si tie, asa-i? ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ;) interesante forme de blaturi ofera Pizza hut! :)pofta, nu... ca mi-am astâmparat-o ieri, cu astea din fotografiile atasate ;)
      Un weekend fain!

      Ștergere
  7. eu pot intra pe blogul tau dar aceleasi semnale am primt si eu...ca nu se poate intra pe blogul meu :(
    nu stiu ce se intampla...eu sunt paralela cu tehnica...
    poate ne ajuta cineva :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. l-am întrebat si pe specialistul nostru IT - Max Peter si el spune ca s-ar putea sa ca cei de la Google sa faca update la platforma Blogger... Speram si asteptam! :)
      weekend minunat!

      Ștergere
  8. Văzând toate minunăţiile de aici, cred că în drum spre casă mă opresc undeva să-mi potolesc pofta... :))
    Încă o dată îţi adresez felicitări! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc mult Max, pentru promptitudinea cu care ai raspuns mesajului meu!
      se pare ca toti cei care folosesc alte browsere au probleme... Mozilla Firefox este pâna acum cel mai sigur, asa-i?
      Multumesc! îti doresc un weekend perfect! ;)

      Ștergere
  9. Pizzzaaaaaaaa!! Un deliciu pentru mine...Dintre toate tarile in care am mancat pizza, pentru mine pe primul loc e Italia. Pizza facuta in regiunea Toscana si in Napoli e absolut cea mai gustoasa.Miam-mmiammm!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pizza, înghetata si cafea mai bune ca în Italia, nu am servit nicaieri, niciodata! ;)

      Ștergere
  10. Ah, ce articol dragut. Inca n-am fost in Italia, dar cea mai buna pizza mancata de mine o face un var care a lucrat intr-o brutarie. E absolut geniala! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) esti o norocoasa cu asemenea verisori!
      Italia... de la noi pâna la Lacul Garda sunt doar 5-6 ore de mers cu masina! Vara, facem iesiri de un weekend. De Verona ne despart 7 ore...

      Ștergere
  11. Cuptoare din roca vulcanica?? Wow, e prima data cand imi trece una ca asta pe la urechi :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ei, vezi?! tot e bun blogul meu la ceva :))
      pupici si-un weekend minunat!

      Ștergere
  12. Pregatesc si eu cu multa placere pizza
    si daca nu am timpul necesar pentru aluat,
    folosesc felii de paine alba muiate in lapte
    foarte putin,iar tava o ung cu un amestec de
    ulei si putin unt.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. hmmm... o delicateță! îmi amintesc, când erau fetele mici, faceam si eu acelasi "blat" :)
      sa ai o duminica minunata, Steliana draga!

      Ștergere