sâmbătă, 14 ianuarie 2012

Parfumul copilariei


Copilaria... este aroma de viata fara griji, ce-si trage esenta din primele îmbratisari ale mamei si din timbrul vocii tatalui. Este un caleidoscop de culori si miresme ce se rotesc în jurul orelor nesfârsite de joaca, este un parfum cu esenta unica, ce mângâie simturile si îti confera puterea de a-ti duce visurile la împliniri.
Parfumul copilariei este un compus din cele mai pure si dragi amintiri.
Este mirosul soarelui diminetii, ce gâdila genele, este cana cu lapte aburind, oul fiert moale si rosioara taiata felii, lânga bucata de pâine pufoasa, la micul dejun.
Este dulapul cu lenjerii de pat, impregnate-n parfum de levantica sau este mirosul rufelor înghetate de ger si aduse în casa la uscat; este mirosul scrobelii si al aburului de proaspat si curat, când mama calca rufe, în timp ce noi- copiii, urmaream seriale de desene animate.
Este parfumul cojilor de lamâie si portocala, taiate cubulete si asezate în straturi cu zahar, este aroma prajiturii cu magiun si miez de nuca prajita sau a grisului cu sirop de zahar ars.
Este mirosul de cerneala sau intonatia poeziilor repetate cu mama si învatate pe de rost, este mireasma florilor de câmp presate între paginile cartilor cu povesti.
Este combinatia de ruj si ness frecat spuma, când la mama veneau prietene la o cafea, iar eu trageam cu urechea la povestile lor, fascinata în egala masura de distinctie, eleganta tinutei si a manierelor.
Este aroma limonadei preparate de bunica, când mergeam la scaldat, la apa Buzaului, mirosul malului moale si nămolos, pe care ne placea sa alergam - mie si fratelui meu, adâncindu-ne pâna la genunchi, spre disperarea bunicii. Este parfumul reginei-noptii, ce patrundea pe geamul întredeschis, seara la culcare, aroma lobodei sau a borsului de tarâte, ingrediete nelipsite în bucataria bunicii, este mirosul teiului pus la uscat, al leusteanului, mentei sau al musetelului, întinse pe coli mari de hârtie alba.
Este mirosul dulce al bomboanelor ce umpleau doldora, buzunarele strabunicului, în timp ce ne plimbam mâna-în-mâna prin parc. Este mirosul de serbet, dulceata de nuci verzi sau compotul de visine, cu care ne îndulceam sfârsitul de saptamâna.
Este aroma pâinii calde de casa, unsa cu untura din ulcica smaltuita - adusa din pivnita racoroasa, peste care presaram ceapa rosie frecata cu sare.
Este mirosul obrajilor rumeni de la sanius sau al gutuilor coapte pe dulap.
Este parfumul cireselor de mai, mâncate în portie de "o galeata pe zi", este aroma porumbului fiert, al pepenelui dulce si rosu sau al supei de gaina, cu taietei de casa. Este izul inconfundabil al podului casei bunicilor din Sibiu, în care ma furisam sa pot cotrobai în cele mai întunecate cotloane, scotând la iveala, cutiile de carton pline cu fotografii sau doar sa spionez vecinii, prin ochiul cu geam fumuriu. Este scara lunga ce ducea din camara spre pod, de la înaltimea careia descopeream cu usurinta, unde punea bunica spre pastrare stafide, biscuiti sau rahat de trandafiri. Este parfumul amiezilor de vara, petrecute la bunici, pe terasa umbrita de vita-de-vie, jucându-ne cu motanul tarcat sau cu puii de gaina.
Copilaria este parfumul florilor de soc, scuturate în parul lasat valuri pe umeri, este mireasma ametitoare a "Mâinii Maicii Domnului" ce crestea întrun colt de curte.
În fiecare primavara când înfloreste liliacul, îmi amintesc de minunata vacanta în circuit-pe biciclete, împreuna cu parintii, când, ajunsi târziu la o cabana, nu am mai gasit locuri de cazare. Înduiosat de mutritele obosite - a mea si a fratelui mai mic, cabanierul ne-a lasat sa dormim în turnul releului electric, pe niste saltele direct pe podea. Am ajuns orbecaind în camera si am adormit ca bolovanii, iar dimineata nu ne venea a crede ce frumusete de liliac îsi întindea ramurile pline cu flori triple, pâna la geamurile camerei noastre. Liliac asa mare, parfumat si frumos nici nu am mai vazut niciodata!
Copilaria...este o dulce amintire! Este oaza spre care oricine îsi întoarce cu emotie gândurile.


Tema similara: Poarta magica a copilariei, Imaginatie

32 de comentarii:

  1. Mmm, m-ai făcut să vreau înapoi în copilărie ! O poveste incredibil de frumoasă, Carme, am simțit fiecare arfum pe care l-ai evocat și care a făcut parte și din copilăria mea.
    Mulțumesc !
    *Ai un ping la ARTE.

    RăspundețiȘtergere
  2. De cate ori vin la tine spre a ma delecta cu povestea parfumata, gasesc aici nu doar frumosul si simtirea, ci multe puncte de intalnire intre noi doua, oaze de lumina unde ne dam mana peste timp si distante. Ciresele, levantica, mama, bunica, vocea tatalui, joaca, mirosul florilor, scoala, mirosul prajiturilor...Da, stiu ca majoritatea au aceste amintiri, dar nu toti le percep prin toate simturile, respectiv si cel olfactiv caruia i se da tot mai multa importanta, inclusiv in mediile de cercetare. Si uite ca o poveste frumoasa si plina de farmecul si nostalgia copilariei se transforma in cel mai minunat parfum: parfumul coplariei! Minunat, draga mea Carmen, m-ai fermecat!
    Tie si celor dragi va urez un weekend plin de bucurii! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Aromele copilăriei dumneavoastră au străbătut până la mine... Copilărie cu amintiri atât de frumoase... Mi-a plăcut mult.
    Un weekend de vis vă doresc! :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Copilaria este oaza de liniste si de aduceri aminte cu miresme inedite, percepute diferit, dar uneori asemanatoare, pentru ca sunt impletite cu gingasia acelor momente irepetabile si cu iz melancolic. O poveste parfumata care m-a cucerit si m-a transpus... Multumesc mult!
    O duminica frumoasa! :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Sa nu uitam copilaria si sa ramanem cu aceleasi sentimente pure,nepatate,ca atunci cand eram copii.

    RăspundețiȘtergere
  6. citind ce ai scris mi s-a pus asa un nod in gat...am retrait atatea miresme ale unui timp definitiv trecut...tufa de "Mana Maicii Domnului" de care spuneai tu,imi aminteste de o gradina parasita in care ne jucam cand eram mici eu si fratele meu...aveam senzatia ca suntem pe "Planeta maimutelor" un film celebru la vremea aceea...gradina avea si multe tufe de zmeura,nuci,pruni,caisi,o gramada de flori salbaticite dar si de urzici cu care faceam "cunostinta" aproape zilnic :)
    mltumesc draga mea draga pentru intoarcerea in timp...si uite ce dor mi s-a facut de fratele meu...
    te imbratisez cu mult drag...pup Carmen...un w-end frumos iti doresc >:D<

    RăspundețiȘtergere
  7. Copilărie curată şi plină de vise.
    Mulţumesc pentru delectare.
    Iată şi povestea mea:
    http://innerspacejournal.wordpress.com/2012/01/14/parfumuri-din-copilarie/

    RăspundețiȘtergere
  8. emotionant ...foarte...

    http://www.youtube.com/watch?v=Y4XXztVuczU

    weekend de vis :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Zina draga,
    ma gândesc ca de aceea sunt toti copii frumosi, pentru ca au aceleasi puritate in suflet.
    Copilul din noi, traieste!

    RăspundețiȘtergere
  10. Mirela,
    este minunat ca ne-ai oferit ocazia descoperirii în noi, a amintirilor olfactive... Cât priveste copilaria - ai dreptate, o pastram în suflet, pâna la adânci batrâneti.
    Multumesc, Mirela draga!

    RăspundețiȘtergere
  11. Ceska,
    ;) tu retraiesti copilaria din plin, alaturi de Gaza :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Sara,
    aceste amintiri olfactive devin tot mai puternice, atunci când îti vezi crescând proprii copii...
    Sper sa mai povestim, peste 10-15 ani ;)

    RăspundețiȘtergere
  13. Lolita,
    aprecierea si respectul sunt în cazul nostru, reciproce. am la fel de mult de multumit ;)

    RăspundețiȘtergere
  14. De mult nu am mai citit ceva aşa frumos. Vorba Zinei, vreu şi eu înapoi în copilărie!

    http://www.youtube.com/watch?v=Y4XXztVuczU

    RăspundețiȘtergere
  15. Steliana,
    acesta este cel mai important mesaj! Sa privim viata, din când în câdn, prin ochii de copil!

    RăspundețiȘtergere
  16. Pandhora,
    cu siguranta ai scrie o poveste minunata la aceasta tema, pentru ca sufletul tau sensibil si delicat, s-a dezvoltat din sufletelul unui copil curat si drept. Sa ai mereu sufletul pur, zambetul gingas si viata fara griji asemeni copilului de odinioara, draga Pandhora!

    RăspundețiȘtergere
  17. innerspacejournal,
    si eu mi-am parfumat dimineata cu povestea copilariei, prezentate de tine cu atâta gingasie. Multumesc deasemenea :)

    RăspundețiȘtergere
  18. Rokssana,
    multumesc mult pentru poemul muzical... Michael Jackson - Childhood, este o emotie pura!

    RăspundețiȘtergere
  19. Max,
    multumesc din suflet! iata ca la aceeasi melodie s-a gândit si Rokssana, tocmai pentru ca gingasia sufletului de copil este perfect redata în aceasta balada.
    Sa nu uitam, indiferent de vârsta pe care o avem, sa eliberam din când în când, copilul din sufletul nostru... Sansa sa gresim în deciziile luate în viata, se va minimaliza!

    RăspundețiȘtergere
  20. Podurile caselor...
    Cu scuzele cuvenite, imi permit sa-mi promovez arhiva http://daurel.wordpress.com/2009/08/09/podurile-caselor/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si tie ti-a placut sa inspectezi podul bunicilor, copil fiind?

      Ștergere
  21. Ce frumos ai scris ! Ti-ai deschis portile sufletului pentru noi. Un parfum nepretuit, e cel din amintirile copilariei ...
    Am stat cu ochii inchisi si am cautat mirosurile mele dragi, fiindca tu ai scris ... Multumesc, Carmen !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc mult, Dani draga! e atât de placut sa aflu ca simtim la fel si avem amintiri similare.

      Ștergere
  22. Am adaugat si eu liknul tau in postarea mea! Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  23. Draga mea Carmen, m-ai făcut şi pe mine să mă întorc cu drag în acele vremuri, cu aromele lor minunate şi cu amintiri nepreţuite.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. fiecare purtam intr-un coltisor de suflet inima de copil.
      te pup draga Mihaela :-*

      Ștergere
  24. draga mea carmen, m-ai facut foarte fericita si sigur voi lua un 10 pe aceasta descriere minunata.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. tja... plagierea se pedepseste, cred ca esti constienta! :)

      Ștergere
  25. Minunate gânduri.... Of, ce dor mi-e de copilăria cea "fără de griji" şi plină de bucurii. La fel îmi amintesc şi eu de toate acele arome minunate, de bunicii dragi, de oameni minunaţi, care nu mai sunt...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) in fotografii sunt fetitele mele si cei doi nepotei ai sotului meu :) Of, cum trece timpul!

      Ștergere