vineri, 6 ianuarie 2012

Boboteaza

Pentru credincioşii ortodocşi, catolici şi greco-catolici, data de 6 ianuarie este sărbatoarea de recunoaştere a lui Iisus ca Mesia. Sărbătoarea botezul lui Iisus Hristos/Epifania are însă semnificaţii diferite în cultul ortodox faţă de cel catolic. În Biserica Catolică, sărbătoarea Epifaniei Domnului aminteşte de vizita celor trei magi (Caspar, Melchior şi Balthasar ) la Pruncul Iisus si se numeste Heilige Drei Könige. Începând de astazi şi până pe data de 10 ianuarie, grupul Sternsinger/Stelatii - implicat în proiecte caritative, format din copii ce au învaţat colinde la biserica de cartier, îmbracaţi în costume ce amintesc de cei trei Magi, plus purtatorul de Stea, au bucuria de a merge cu colindul, de a tamâia casele credincioşilor şi de a lipi deasupra uşilor simbolul C.M.B. adică “Christus Mansionem Benedicat”/Domnul binecuvântează casa acesta. (copiii sunt însotiti de profesorul de religie sau un membru al bisericii de cartier).
În credinţa ortodoxă, sărbătoarea Boboteaza, reaminteşte de botezul Domnului în apa Iordanului la vârsta de 30 de ani, înainte de a păşi în viaţa publică. Potrivit tradiţiei, la Bobotează se săvârşeşte slujba de sfinţire a apelor "Agheasma Mare", care are semnificaţia simbolică de act de regenerare cosmică (pământul primeşte germenii noii creaţii, transfigurată prin sfinţirea apelor). Preoţii parohi vizitează casele credincioşilor ("merg cu botezul"), pe care le binecuvântează prin stropire cu apa sfinţită.
Tradiția ortodoxă cere ca acum să se mănânce piftie și grâu fiert și să se bea vin roșu.
Noi astăzi la masa de prânz nu am avut nici piftie și nici grâu fiert, dar am băut vin roșu lângă meniul nostru: piept de pui prăjit și cartofi căliţi cu rozmarin, îngheţată de ciocolată și câteva prăjiturele ;)

Să aveţi o sărbătoare tihnită! La multi ani, tuturor Ioanelor si Ionilor!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pingback: geanina.my5wishes.com, adriana-dardindar.blogspot.com, nikuelektriku.blogspot.com, zinnaida.ro, spusesinespuse-tiberiu.blogspot.com, electrocardiogramevirtuale.blogspot.com, cublandete.wordpress.com, bunatati-simple.blogspot.com, pauza-de-ceai.blogspot.com, sarabesleaga.blogspot.com, jumatati.blogspot.com, alice-in-wondernet.blogspot.com, piesedintr-unpuzzle.blogspot.com, virtualkid.wordpress.com, danvaideanu.blogspot.com, taclale-cu-paul.blogspot.com, blogstock.ro, anavero.wordpress.com, g1b2i3.wordpress.com, ivanuska.wordpress.com, theodora0303.wordpress.com, ethos-nima.blogspot.com, www.alexmazilu.ro, aliceee-traveler.blogspot.com, rokssana.wordpress.com, bloglenesrau.wordpress.com, jurnaldegradina.blogspot.com, mirelapete.dexign.ro.

12 comentarii:

  1. :))) Inghetata iarna mananca doar copii rai care apoi ajung la doctor cu rosu in gat :)))))))) !.. Dar pieptul de pui m-a coplesit :) !

    RăspundețiȘtergere
  2. >:D< Minunat si gustos !
    Un an bun !

    RăspundețiȘtergere
  3. Hhhmmm! Arat[ grozav... sigur au fost delicioase bucatele!
    Pupici și îmbrățișări magice!:)

    RăspundețiȘtergere
  4. arata excelent si in plus-sanatos :)
    inghetata absolut sigurrr! :)
    am furat o prajiturica :)

    RăspundețiȘtergere
  5. chiar voiam sa facsi eu aceasta "observatie" ...meniurile tale sunt foarte sanatoase! bravo:)

    RăspundețiȘtergere
  6. Pofta buna, Urez La multi ani, prietenilor si cunostintelor tale care-si serbeaza astazi, onomastica!

    RăspundețiȘtergere
  7. Eu vreau să-i urez lui Carmen odihnă plăcută şi cu adevărat reconfortantă în aceste zile după "turul de forţă" de sfârşit de an 2011, şi după strădania ei de a ne prezenta pe blog atâtea imagini reprezentative, riguros selectate, care au ţinut pasul cu evenimentele plăcute şi cu sărbătorile!
    Mulţumim şi numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  8. Numai bunătăţuri! Am luat şi eu o linguriţă de îngheţată, dacă nu e cu supărare... :))

    RăspundețiȘtergere
  9. Sa vad daca pot strecura o imagine
    TREI MAGI DE LA RASARIT - Mausoleum Galla Placidia, Ravena
    (http://daurel.wordpress.com/2011/12/27/miercurea-fara-cuvinte-5/)
    Sa aveti bucurii !

    RăspundețiȘtergere
  10. Frumos meniu ati avut! Am preluat urarea si i-am transmis-o Mariei noastre, pe care tati a vrut sa o cheme si Ioana :) Va pupam!

    RăspundețiȘtergere
  11. Tuturor numai bucurii si zile senine! va multumesc pentru ca-mi sunteti alaturi.

    RăspundețiȘtergere