marți, 4 octombrie 2011

Pe starzile Oktoberfest-ului - Interviuri

Auf Wiedersehen, pâna în 2012! Oktoberfest s-a încheiat azi-noapte cu urmatoarul bilant: numarul vizitatorilor de anul acesta este de 6,9 milioane ( 72% din vizitatori provin din Bayern, 9% provin din restul Germaniei, restul de 19% din oaspeţii festivalului provin din străinătate: cei mai multi din Italia, multi din SUA şi Anglia; deasemenea din Australia, Austria şi Elveţia)
( anul trecut - 2010: 6,4 milioane vizitatori; recordul absolut ramâne anul 1981 cu 7,1 milioane vizitatori).
De-a lungul celor 17 zile (cât a tinut sarbatoarea de anul acesta), s-au baut 7.500.000 litri bere, au fost preparati la rotisor, protap si gratar: 505.901 pui de gaina, 118 tauri si 53 vitelusi.
Au fost furate si ulterior confiscate 226.000 halbe de bere /Bierkrüge, au fost pierduti si recuperati 48 copii, au fost predate la punctul de obiecte pierdute 4750 diverse lucruri, au fost înregistrate 497 furturi de buzunar, politia a intervenit în 2175 cazuri, s-au efectuat 27.128 teste de alcool la soferi, la plecarea din Oktoberfest si au fost surprinsi: 527 conducatori auto sub influenta alcoolului si 104 sub influenta drogurilor! Ca peste tot, sunt bune si rele...

12 comentarii:

  1. Da, un adevărat bilanţ, şi cu bune, şi cu mai puţin bune... :D
    Sărbătoarea mi-a dat şi mie puţin peste cap colaborarea cu unul dintre colegii mei din Germania, care şi-a luat liber pentru Oktoberfest, dar care mi-a spus după aceea că de mult nu s-a distrat mai bine ca în acest an!

    RăspundețiȘtergere
  2. Un articol superb,prin acesta ti-ai mai catigat un cititor.Iti multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  3. Aproape 7 milioane de vizitatori si doar 7,5 milioane de litri de bere consumati? Adica, doar 1,086 l. de "caciula"? Sunt dezamagit! Ii stiam pe nemti mult mai responsabili la acest capitol.

    RăspundețiȘtergere
  4. Max,
    :) gata, acum a trecut! ne pregatim pentru Halloween ;)

    RăspundețiȘtergere
  5. Carucioare copii,
    multumesc mult! citeste te rog seria Oktoberfest oe care am prezentat-o întreaga saptamâna precedenta. Nu au fost numai informatii de acestea "gri" ;)

    RăspundețiȘtergere
  6. Ica St O Victor,
    :))o familie - tatic si mamica, au venit poate cu trei copii...Tatal nu a reusit sa bea decât 5 litri :)) ca sa nu mai pomenim despre pretul berii!
    Noi - în doi, am reusit 4 halbe, deci datoria ne-am facut-o cu vârf si ... multa spuma! :))
    O seara faina!

    RăspundețiȘtergere
  7. draga Carmen ,
    o adevarata incursiune in frumoasa Bavarie, pe timpul festului si nu numai.
    Or mi-a scapat or tu nu ai intrat in amanunte *carcotase*
    lamureste-ma de ce-i ziceti *oktoberfest* cand incepeti in september...*SeptOktoberfest*ae fi corect ;)
    I love Bavaria... don't take me wrong .xxx,j

    RăspundețiȘtergere
  8. Halbele de bere furate şi confiscate? Adică, au fost furate pline şi recuperate goale?
    Mulţumesc pentru descrierile de la această adevărată sărbătoare.

    RăspundețiȘtergere
  9. windwhisperer,
    multumesc mult ca ma citesti, ma bucura sa aud ca esti interesata de articolele despre Oktoberfest.
    Am explicat mai pe larg aici cum a început de fapt Oktoberfest. Mai pe scurt: la data de 17 octombrie 1810 a avut loc casatoria printului Ludwig al Bavariei, cu printesa Therese, sarbatorita pe terenul viran de la marginea Münchenului de atunci. Anii urmatori, casa regala a organizat aniversarea casatoriei pe acelasi loc, denumit dupa mireasa Pajistea Theresei (Theresienwiese); cânva, aceasta aniversare a casatoriei si-a pierdut importanta, devenita însa o obisnuinta a localnicilor bavarezi, s-a numit simplu Oktoberfest. De-a lungul timpului, serbarea a capatat o amploare din ce în ce mai mare si a devenit o atractie la nivel national si chiar international. Datorita faptului ca vremea la sfârsitul lunii septembrie este mai stabila si mai blânda ca la sfârsitul lunii octombrie, s-a convenit a fi schimbata data de desfasurare a sarbatorii, pastrându-se însa numele. De aceea Oktoberfest se numeste si astazi, dupa 201 ani, tot Oktoberfest :))

    RăspundețiȘtergere
  10. Zamfir,
    :) este bine cunoscut faptul ca turistii aflati la Oktoberfest, doresc o mica amintire de la festivalul berii si... cel mai la îndemâna pentru unii, este sa fure halba de bere! De ani de zile, proprietarii corturilor de bere se plâng ca le dispar sute de astfel de recipiente, fapt pentru care, la iesirea din local, clientii sunt controlati prin sondaj. Acelora prinsi li se confisca halba, li se întocmeste proces verbal de constatare a furtului si ulterior vor fi actionat în judecata.
    De aceea, în bilantul halbelor disparute se precizeaza câte au fost confiscate, pentru care deci exista dovada, restul... poate ca s-au spart, la transport sau spalare, depozitare sau poate ca pur si simplu s-au evaporat :))
    "Hotul neprins e negustor cinstit"

    RăspundețiȘtergere
  11. wow ce bilant. Din poze se pare ca vremea a tinut cu voi.

    RăspundețiȘtergere
  12. Nu ma angajeaza si pe mine cameraman acolo. eu nu inteleg de ce nu le pun la vanzare. Baga un pret astronomic de 100-150 de euro, fac si ei un ban in plus.

    RăspundețiȘtergere