sâmbătă, 1 octombrie 2011

Parfumul vântului

"Scrie ca sa nu pierzi florile gândului tau, pe care altfel le ia vântul !"- Nicolae Iorga

Copil fiind, îmi imaginam Vântul ca fiind un tip jovial, cu o fata bucalata, vesnic pus pe sotii, suflând umbrela din mâna unei bunicute istovite, ridicând poalele fustei cu pliuri unei frumoase domnisoare, aruncând cât colo palaria unui domn elegant sau întorcând suvita de par ce acopera chelia unui bunic ce nu-si accepta vârsta. Priveam cu amuzament astfel de întâmplari si felicitam în gând Vântul, pe care l-am îndragit si de atunci mi l-am facut prieten. Mai apoi, am început sa-i înteleg limbajul, sa percep intonatiile gradate, speciale fiecarui sezon.
Simt melancolia vântul de toamna, ce provoaca mici vârtejuri cu frunzele abandonate ale copacilor, intensificând parfumul trist al naturii ce se stinge. Vântul cunoaste formula magica prin care înroseste soarele la asfintit si doar el, saptamâni în sir, sopteste cu blândete poezii printre ramurile golase ale copacilor. Cu o splendoare sfîşietoare, înainte ca iarna sa acopere totul cu mantia ei alba, vântul se arunca plin de pasiune, invitând natura la un ultim dans, apoi se lasa înghetul.
Iubesc noptile concediilor de iarna petrecute la munte, între nameti de zapada, când vântul suiera la ferestre si scutura brazii, iar în casa, trozneste blând focul de lemne. Doar atunci, cu intonatiile unui actor, vântul îmi spune toate povestile copilariei, pâna când adorm. Diminetile, apare si dispare din nimic si ca într-un joc de-a v-ati ascunselea, aduce prospetime si-mi sufla mii de ace în obraji.
Primavara, cu nespusa bucurie remarc primele adieri ce-aduc parfum de ghiocei. Puiul de vânt e vesel si liber. Însoteste pasarile-n zbor, dezmiarda primele ramuri îmbobocite, se bucura alaturi de mine la aparitia florii de cires si pâna-n vara, ne jucam de-a prinselea.
Mângâierea vântului e o binecuvântare, atunci când caldura zilelor de vara devine înabusitoare. E o placere sa stai întins în iarba, sa privesti norii cum îsi schimba formele, sa inspiri parfumul vântului ce aduce, când arome ale florilor de câmp, când miros de iarba proaspat cosita.
Ma bucur ca de un elixir, inspitând vântul iscat pe malul marii, ce aduce pe aripile lui soaptele valurilor si sarutul soarelui. Nu am sa ma satur niciodata de parfumul scoicilor si algelor purtat de vânt, combinat cu stropi sarati de mare.
Parfumul si frumusetea vântului sunt greu de definit... Cunoaste toata lumea formula deosebit de sensibila pe care a gasit-o Patrick Swayze "She's like the wind". Agnetha Faltskog s-a lasat deasemenea inspirata de vânt, Native American s-a concentrat asupra vocii vântului, iar Vanesa Williamns asupra culorii lui. Vântul aduce schimbari, vântul bate înt-o singura directie, aduce prospetime.
Casa de parfumuri Prince Matchabelli a captat parfumul si cântecul vânului întrun flacon. "Wind Song" este un parfum rafinat, un amestec de flori si de fructe, mosc si chihlimbar. Ca o declaratie de dragoste, reteta parfumului contine tot ce este mai fin si deosebit: frunze de coriandru, portocale, mandarine, tarhon, bergamota si lamâie, cuişoare, garoafa, petale de iasomie, ylang-ylang, trandafir, lemn de santal si cedru. Este recomandat pentru o tinuta de seara.
Casa Gabriella Sabatini ofera "Wild wind- women", un parfum proaspat, din petale verzi, ambră si vanilie, un amestec de citrice si condimente dulci, recomandat pentru o tinuta casual. Varianta "Wild wind- men", combina note de mandarin, pepene verde şi muşcată, petale de bujor, violete, iasomie si ylang-ylang, lemn de santal, chihlimbar, mosc, vanilie, cedru si piersica. Recomandat pentru tinuta de zi, este creat pentru a intensifica placerea de a trai salbatic si liber, ca vântul.
Postarea este înscrisa la rubrica "Poveste parfumata între bloggeri"- initiata de Mirela.
Pe aceeasi tema au mai scris si: Mirela, Rokssana, Lolita, Lunapatrata, G1b2i3, Lili3D, Carmen.
Sunt invitati sa scrie si: Pandhora, Vera, Cleo, Alina, Gina, Clipe de Cluj, Stropi de suflet, Iulisa , Daurel,Gina, Alice Georgiana,Coolnewz, Ioan Usca Vania, Paporniţa , Max Peter, Dictatura Justiţiei, Napocel ,Sara, Zina.

14 comentarii:

  1. A trecut o adiere de vant prin blogrollul meu si m-a adus la tine. Si ce postare frumos mirositoare am citit. Nota 10!

    RăspundețiȘtergere
  2. Cate forme, muzici, senzatii, culori si mai ales miresme are vantul! Citind cu nesat povestea ta fascinanta, in care vantul fie aduna frunzele in vartejuri tomnatece, fie e pui de vant-copil, imi dau seama ca vantul e un mesager care transmite mai mult decat ne imaginam. Si muzicile inspirate din acordul vantului cu natura si omul, sau parfumurile cu numele vantului in miresmele lor, dau contur si un plus de savoare acestei povesti minunate! Sper ca mai multi prieteni care trec pe aici sa preia ideea ta si sa scrie la Povestea vantului! Eu lansez aceasta invitatie si aici, la tine.
    O seara parfumata cu vanticel caldut iti doresc si o duminica splendida! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Vantul e un adevarat personaj aici. Fie e pus pe şotii, fie aduce prospetime, oricum ar fi ne indeamna sa traim salbatic si liber ca si el. Mi-au placut mult si parfumurile propuse. Dupa descriere mi se potrivesc...:)
    O duminica frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  4. Adriana,
    ma bucur mult ca ti-a placut :)
    Sa ai o seara tihnita!

    RăspundețiȘtergere
  5. Mirela,
    :) multumesc! sigur ca invitatia La Povestea Parfumata am facut-o în numele tau. Te pup si eu, o seara parfumata!

    RăspundețiȘtergere
  6. Lolita,
    nu sunt parfumuri noi, primul e creat de Casa Prince Matchabelli în anul 1953, iar Casa Sabatini le-a scos pe piata la începutul anului 2000 si faptul ca exista înca în vânzare nu poate decât sa le confirme valoarea! m-as bucura sa le probezi si sa-mi spui care ti-a plact mai mult.
    O seara parfumatasi tie!

    RăspundețiȘtergere
  7. ce frumos ai surprins vantul....tanar si proaspat primavara...tandru toamna,vajnic si hotarat iarna...
    mi-as dori sa pot pastra intr-o sticluta parfumul vantului de primavara :)

    multumesc pentru invitatie...o sa incerc sa o onorez :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Pandhora,
    esti o romantica dulce!
    Abia astept sa-ti citesc articolul!

    RăspundețiȘtergere
  9. am venit mai tarziu...ca n-am avut timp...dar ma bucur ca am citit in liniste si mi-ai facut duminica mai frumoasa si mai parfumata ...multumesc Carmen :)

    duminica frumoasa sa ai si o saptamana parfumata :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Iorga citea superficial, in diagonala; era plin de sine...
    PS.Am cautat in dex "tinuta casual'...
    mi-a placut cum suna, insa nu pronunt in public pana n-o intreb pe nevasta-mea...

    RăspundețiȘtergere
  11. Frumoasă poveste purtată pe aripi de vânt prin anotimpuri! Am ratat povestea, nu am scris. :( A fost un weekend încărcat, a fost sărbătoarea orașului meu. Vă doresc o săptămână plină de miresmele toamnei! :)

    RăspundețiȘtergere
  12. fug pe aoro.ro sa vad ce gasesc din cele prezentate aici. mi-ai facut pofta de un parfum nou!

    RăspundețiȘtergere
  13. Frumoasa!Si eu ma numesc tot CARMEN!

    RăspundețiȘtergere
  14. buna, Carmen! am ajuns pe pagina ta datorita acestui parfum despre care ai vorbit...wind song...mi-l doresc tare mult si nu stiu cum si de unde as putea sa mi-l procur. crezi ca m-ai putea ajuta in acest sens?
    am ajuns tarziu pe-aici...sa cam fie vreo 5 ani de la postarea ta :)

    RăspundețiȘtergere