duminică, 2 octombrie 2011

Oktoberfest (6)

(completare la Oktoberfest1, Oktoberfest2, Salutari, MfC39 , D'ale festivalului , Carusel)

Una din trasaturile generale ale nemţilor este grija de a transmite din generaţie în generaţie ce are mai bun, în mod special, bavarezii poseda un simţ foarte dezvoltat, chiar o mândrie, în a proteja trecutul folcloric, în a respecta traditiile stamosesti. "Oktoberfest"este o veche serbare populara bavareza, recunoscuta ca fiind cea mai mare sarbatoare populara din lume (mai multe detalii aici).
"Oktoberfest
" (a nu se confunda cu târgurile de to
amna, din diverse alte localitati!) se desfasoara de 201 ani, pe pajistea Theresienwiese/ München, pe o suprafata de 42 hectare (din care 10 ha sunt suprafete închise, folosite pentru rulotele în care locuiesc cei care lucreaza pentru doua saptamâni jumatate, în parcul de distractii).
De-a lu
ngul a trei starzi principale, sunt amenajate 14 corturi enorme, cu terase (vezi harta alaturata a corturilor principale si numarul de locuri oferite; cel mai mare detine 10500 locuri!), si alte 18 corturi mai mici, în care se pot servi mâncaruri traditional bavareze si bauturi, în principal bere. Fiecare cort apartine unei fabrici de bere cu traditie în regiune, difera între ele si înfăţişează prin uniformele chelnarilor şi prin muzica formaţiei, un stil aparte, plin de farmec! Scenele pe care se desfasoara programul muzical live, sunt amplasate la loc de cinste, pentru ca stie fiecare, muzica da tonul veseliei. Dovada faptul ca la orice ora din zi, aici se danseaza, gesticulând ritmat din mâini si leganându-te brat-la-brat cu comesenii (indiferent daca-i cunosti sau nu), se fredoneaza melodii tradiţionale, se nasc hituri, şlagăre tipice Oktoberfest, se stiga PROSIT şi se ciocnesc masivele (Masskrug) halbe cu bere rece si spumoasa.

Chelnarii alearga de la masa la masa, purtând în mâini, platouri mari sau pâna la 12 halbe de bere concomitent! Se pot servi, în functie de specificul cortului, jumatati de pui rotisati/Hendl, rata la cuptor, ciolan de porc cu crusta crocantă/Krusten Braten, chiftele, peşte afumat, cârnaţi, cartofi prajiti/Pommes, salata bavareza de cartofi, varza calita, şi multe-multe alte häppchen.


Exista deasemenea si corturi special amenajate pentru servirea de cafea, ceai, dulciuri, prajituri, sucuri, sampanie, vin sau vin spumant.

Printre banci se plimba permanent vânzatori ambulanti, ce poarta cosuri enorme cu Brezel - renumitii covrigi bavarezi, flori sau produse de souvenir.
Galagia din corturi este de nedescris, existând din când-în-când momente în care
atentia tuturor se concentreaza asupra unui curajos, care simte ca a sosit momentul sa dovedeasca public ca este în stare sa bea un litru de bere dintr-o sorbitura. Acesta se ridica în picioare pe banca cu halba-n mâna si imediat este încurajat general, prin strigate si batai ritmate în masa. Reusita este rasplatita cu aplauze, esecurile sunt fluierate îndelung.
Sunt deja doi ani de când fumatul în corturi a devenit interzis, fiecare cort având pentru acesti "viciosi", terase adiacente.
Bineînteles ca "Oktoberfest" nu înseamna numai bere! În târgul imens, între corturi, sunt amplasate peste 200 tarabe, din care 80 sunt instalatii rotative de amuzament, carusele, montagne-russe cu looping dublu sau triplu, Riesenrad (roata uriasa), standuri pentru tras cu puşca, ochit cu mingea sau sageti pentru ochit baloane, manejuri, mini-teatre, corturi cu fel de fel de distractii - gen ghicitoare, femeia fara cap sau fara trup, jonglerii si scamatorii, bâlci - în adevaratul sens al cuvântului!
Începând de anul trecut, cu ocazia jubileului de 200 de ani, exista amenajat un areal special, cu deliciile şi nostalgiile vremurilor de odinioară, pentru care se percepe o taxa de intrare.
Daca nu doresti sa iei loc la masa într-un cort, poti sa servesti în mers înghetata, gogosi, vata de zahar, floricele, alune, alvita, fructe în ciocolata, castane prajite. La tot pasul întâlnesti tarabe speciale care servesc baghete cu cârnaţ de jumătate de metru, chifle cu pasta de brânza-de-carne, renumita Leberkässemmel si sucuri (1 litru de limonada, costa aproximativ 10 euro, la fel ca 1 litru de bere). La "Oktoberfest" nimeni nu ramâne flamând, nici la propriu, nici la figurat! O zi petrecuta aici este un adevarat spectacol! Luminitele multicolore, parada costumelor tradiţionale bavareze, zecile de mii de localnici si turişti care râd, cânta si ţipa de încântare, copii, tineri, vârstnici, europeni, arfo-americani sau asiatici, totul încânta si creeaza o imagine unica. "Oktoberfest" este un eveniment ce trebuie savurat, macar o data în viata!

Surse info: http://www.oktoberfest.de/de ,http://de.wikipedia.org/wiki/Festzelte_auf_dem_Oktoberfest, 2foto,

10 comentarii:

  1. important este ca toata lumea simte ca distractia pluteste in aer si la fel de important este ca se pastreaza si se transmite mai departe traditia...
    uff...si ce pofta mi-ai facut cu rata la cuptor...mmmm....
    mereu m-am minunat...cum reusesc oare fetele acelea sa duca atatea halbe pline cu bere in mana si fara sa le verse...sunt de exceptie!!

    RăspundețiȘtergere
  2. sper sa ajung si eu, chiar de va fi mai mult spre spartul targului! am fost doar o singura data, dar indeajuns sa ma indragostesc de o combinatie perfecta , carnatii la gratar si berea paullaner! o duminica faina!

    RăspundețiȘtergere
  3. Mai astept sa vina acea zi in care sa ma pot pierde in multimea aceea pe gustul meu...veseli,galagiosi si plini de viata.Pana atunci am savurat imaginile.Toate!:)

    RăspundețiȘtergere
  4. Pandhora,
    foarte mult spune faptul ca nu doar bavarezii sau nemtii doresc sa poarte la acest festival portul national, ci chiar si turistii!
    Am povestit la masa,doua minute cu chelnarita care venise lânga mine sa-si traga putin sufletul. Îmi spunea ca în perioada Oktoberfest, nu face nimic altceva decât sa serveasca în cort si sa doarma. Nu doar alergatura si greutatile pe care le poarta pe mâini o obosesc, ci mai ales galagia din cort! Dar câstigul este frumusel!

    RăspundețiȘtergere
  5. Liviu,
    daca esti prin preajma, anul acesta mai ai sansa doar mâine. Marti dimineata se începe demontatul tuturor tarabelor. Oktoberfest trece la naftalina, pâna la anul viitor :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Angi,
    distractie este tot timpul si pentru toate varstele. Daca anul acesta a aniversat 201 ani de la prima serbare, târgul va mai exista înca cel putin 200 de ani de-acum încolo :))

    RăspundețiȘtergere
  7. pffff, nu cred ca voi reusi, desi maine la amiaza sunt in Munchen, dar pana seara trebuie sa ma intorc in Como! oricum, o bere si ceva carnati la gratar mai gasesc eu, chiar si la stransul cortinei ;) o seara faina!

    RăspundețiȘtergere
  8. Liviu,
    wow! nu rata! se spune ca ultima zi este cea mai faina!
    Drum bun/distractie maxima. Te pup

    RăspundețiȘtergere
  9. Mi-ai adus aminte Carmen, am mâncat şi eu peşte afumat! Mi-a plăcut aşa de mult, aproape că mi s-a aplecat! (nu m-am putut abţine să nu mai iau o porţie!...) :))

    RăspundețiȘtergere
  10. Max,
    :)) este singurul produs pe care nu-l consum la astfel de sarbatori folclorice! nu as putea sa spun de ce, dar nu-mi trebuie. Altfel, carnea de peste este una din preferatele mele.

    RăspundețiȘtergere