duminică, 2 octombrie 2011

Dresura cu purici - Oktoberfest (7)

(completare la Oktoberfest1, Oktoberfest2, Salutari, MfC39 , D'ale festivalului , Carusel, Oktoberfest6)
Cortul familiei Mathes a aparut pentru prima data la Oktoberfest în urma cu aproape 50 de an, facând senzatie cu numarul pe care-l prezenta: CIRC CU PURICI. Prin unicitatea si extravaganta oferita, atrage mii de curiosi si astazi, ca si atunci.
Proprietarul, Peter George Mathes provine dintr-o veche familie cu traditie de 150 de ani în bâlciurile din Nürnberg, specializat cu mult succes pe circul cu purici.
Ceea ce probabil majoritatea nu stiu, puricii sunt atlet
i deosebiti, daca s-ar putea numi asa. Ei pot lovi bile care cântăresc de treizeci de ori greutatea lor, pot sa roteasca un carusel care este de 20 000 de ori mai mare decât ei si, poate cel mai impresionant este faptul ca aceste "pachete de muschi" au dimensiuni milimetrice!
A fost o vreme cand spectacolul cu aceste insecte cât gamalia acului, a reprezentat o atracţie pe scară largă. Acum 100 de ani, pentru ca foarte multi oameni erau purtatori ai acestor paraziti, era foarte usor procurarea câtorva cu "veleitati de vedete" :) Asa încât, afacerea cu dresura cu purici promitea o oarcare sursa de venit, în timp ce procurarea, întretinere si transportul "vedetelor" nu presupunea niciun fel de cheltuieli.
Spectacolul denumit impropriu circ, prezinta purici care misca vagonete din carton sau învârt carusele doar pentru ca sunt "pacaliti" sa alerge în urma unui mic "deliciu" prins la capatul unui fir de argint, manevrat de "antrenor". Totodata se profita si de faptul ca prin natura, puricii fug din lumina în întuneric; de "placerea" naturala de a sari, puricii sunt dezvatati, tinuti fiind timp îndelungat în cutii de înaltime joasa, astfel încât, dupa o multime de sarituri esuate, puricele "învata" sa mearga! Dimpotriva, cei care "joaca fotbal" si sutesc mingi de poliester în poarta, sunt educati sa sara. Plasat fiind pe o sfera, momentul sariturii produce involuntar un efect de împingere a bilei. Bineînteles ca în fata puricelui se va orienta o mini-poarta, astfel încât probabilitatea ca mingea sa ajunga în plasa portii sa fie maxima.
O alta curiozitate este faptul ca doar puricii de sex feminin, luati de pe oameni sau arici, sunt preferati de circuri, deoare
ce sunt cei mai mari. S-a constatat ca puricele are o putere extraordinară în picioare. Daca omul ar avea aceeasi putere, ar putea sa sara la o înaltime de 160 metri! Fantastic si cu toate acestea, circul cu purici a disparut aproape de tot în lume. Nu pentru ca parazitii ar fi pe cale de disparitie, sau în urma actiunii vre-unei grupari pentru protectiea animalelor, ci pentru simplul fapt ca circul cu purici nu este atât de spectaculos ca o dresura cu elefanti sau tigrii.
Astăzi, familia Mathes
îsi prezinta "artiştii" doar o singura dată pe an - la Oktoberfest. Sunt renumiti, au fost prezentati si la televizor în numeroase rânduri, sunt însa modesti si se recomanda simplu "der Flohzirkus". O vizita a standului a devenit pentru multe familii o tradiţie cu care-si încep plimbarea prin uriasul parc de distractii "Oktoberfest".
(sursa foto purice1 sueddeutsche.com, purice2: circus-weltweit.de)

9 comentarii:

  1. Daca n-as fi vazut imaginea 2-a, poate-i simpatizam...; sunt monstruosi.

    RăspundețiȘtergere
  2. Daurel,
    :)) nici mie nu-mi plac, da ce, parca serpii sau crocodilii sunt dragalasi?!
    Brrr! parca ma manânca pielea :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Vera,
    asa-i? la ce-i duce mintea pe unii! :) si ies bani, nu gluma!

    RăspundețiȘtergere
  4. daca si purecii ar fi fost mari cat elefantii sau tigrii o dresura de pureci ar fi fost mult mai atractiva cu siguranta...
    iti dai seama, sa vezi un purice cat un elefant (sau hai cat un tigru) topaind de colo colo cu agilitatea unei ganganii... ce goluri ar mai da, si ce s-ar mai invarti prin carusel...
    e adevarat insa ca intre timp noi oamenii am fi disparut cu siguranta caci e de ajuns sa se suie pe tine unul singur si gata!

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu nu credeam că mai există aşa ceva! :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Mosu,
    :)) în asemenea caz... nu am fi reprezentat niciun interes, nu cred ca s-ar fi deranjat cu "frimituri" ca noi :)) Ideea ar fi buna pentru scenariul unui film thriller/SF ;)

    RăspundețiȘtergere
  7. Max,
    :)) si eu i-am descoperit doar anul acesta... erau prea mici ;)

    RăspundețiȘtergere