joi, 14 iulie 2011

Ca în filme


Biroul în care lucrez, este amplasat în centrul orasului, în apropierea celei mai înalte cladiri din Augsburg. Hotelturm masoara exact 158 metri înaltime! Cladirea propriuzisa are doar 115 metri, restul de 43 metri îi reprezinta turnul si antena de televiziune. În ultimii zece ani, de când satelitul si cablurile de fibra de sticla sunt tot mai utilizate în televiziune si telecomunicatie, turnul a fost folosit doar de posturi private de radio.
Mare ne-a fost mirarea, când alaltaieri dimineata, dintre acoperisurile caselor am vazut ridicându-se un elicopter. Pe când acesta survola turnul, toti colegii de serviciu, ne-am catarat pe ferestre si nu ne-a venit a crede vazân cum unul din segmentele alb-rosii ale antenei, este ancorat de cablul ce atârna de elicopter si... dusi au fost!
La postul de radio local tocmai se anunta ca, datorita unei fisuri în antena, aceasta va fi înlocuita cu alta de aceeasi înaltime. La pauza de la ora 12, curiosi peste masura, ne-am deplasat în parcul hotelului. Asa am vazut ca cilindrii care pe acoperis pareau mici piese dintr-un joc Lego, în realitate au diametre egale cu înaltimea mea! Si tare ne-am minunat când am aflat ca întreaga antena cântareste 20 de tone!
Senzational a fost sa asistam la decolarea elicopterului, simtind pe pielea noastra furtuna iscata prin învârtirea elicei duble, însa si mai spectaculara a fost aterizarea si depunerea cilindrului la punct fix, pe sol.

Actiunea s-a încheiat a doua zi, în timp ce ploaia deasa ne-a îngreunat observarea de pe geamurile biroului, dar nu a împiedicat curajosul pilot si echipa de montori, sa duca la bun sfârsit operatiunea de înlocuire a antenei de pe Hotelturm.
Nu pot sa nu ma laud ca am fost martora a acestui eveniment deosebit :)
PS: Cea mai înalta cladire din România - Bucharest Tower Center, are 120 metri.
Augsburger Hotelturm ocupa locul 56 pe lista celor mai înalte cladiri din Germania. Pe locul unu este Commerzbank Tower/ Frankfurt am Main, care masoara 300 metri (cladirea fara antena doar 259 metri).

Ping-back: Caius, Pandhora,OFZ, Cristi, Dan, Dana, Dana, G1B2I3, Ilarie, Link Ping,Verovers Luna Patrata, Mirela Pete, Rokssana, Se-cret, SoriN, Stropi de suflet, Theodora, Hai ca se poate, Vania, Max, Zina, Teo Negură,AliceGeorgiana, Cleo, Sophie, Vera.

34 de comentarii:

  1. neamtul cand face ceva...este mai mult decat bine facut...sunt sigura ca tu stii asta foarte bine :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Felicitări CARMEN!Sunt convins că a fost interesant.Ai fost martor la un eveniment deosebit de interesant.

    RăspundețiȘtergere
  3. Pandhora,
    ce ne-a mirat si pe noi, a fost faptul ca elicopterul apartinea unei firme elvetiene!!!
    Te pup, noapte buna!

    RăspundețiȘtergere
  4. Se-cret,
    mai mult decât interesant... a fost palpitant, a fost fantastic! Nu am fost niciodata asa aproape de un elicopter în actiune.
    Pupici, noapte buna!

    RăspundețiȘtergere
  5. Ma bucur ca ai trait aceste clipe, sunt rare, si bine ca nu era un elicopter de pe la vreun spital.

    RăspundețiȘtergere
  6. Lumi,
    :) la asta ne-am gândit si noi când am vazut prima data elicopterul rosu survolând, ca s-a întâmplat un accident în turn. Dar... spre fericire, totul s-a încheiat cu bine :)
    Noapte buna Lumi draga!

    RăspundețiȘtergere
  7. Nemții au întrecut România ca de fiecare dată, de altfel!Grozavă experiență!

    RăspundețiȘtergere
  8. drept e ca ai prins un eveniment deosebit! nu e putin lucru!
    imi dai voie si mie sa ma laud putin? in w.e. trecut am fost pe Vf. Bihorul, cel mai inalt din Apuseni (1.849m). La mai putin de 50m de varf se afla o statie si un releu de telecomunicatii a carui antena are peste 70m. Nu e foarte impresionant prin inaltimea lui dar e destul de anevoios sa ajungi acolo. In ultimele luni i s-a mai adaugat in varf o bucata de 10m de antena si noi ne faceam idei cum au putut sa adauge la inaltimea aia o bucata asa mare, ne-am gandit noi ca au folosit elicopter dar ne-a explicat seful de releu ca toata operatiunea s-a desfasurat manual! In niste conditii greu de imaginat ...
    Oameni deosebiti sunt peste tot.
    Un weekend linistit va doresc!!

    RăspundețiȘtergere
  9. Vreau si eu asa un birou, la inaltime :D.

    RăspundețiȘtergere
  10. Nu stiu ce stiti voi despre "Bucharest Tower Center", eu am casa la vreo suta de metri de el si îi cunosc toata istoria. Constructia lui a început când eu înca mai eram în România, deci mult înainte de 2000. S-au schimbat nu stiu câti proprietari si antreprenori ca era nevoie de bani multi. ïn fine l-au terminat acum câtiva ani si e o cladire de birouri goala si goale. Singurele lumini pe care le-am vazut vreodata sunt cele rosii de pe acoperis, noaptea, ca sa nu intre elicopterele în cladire. Ba mai umbla zvonul prin vecini ca ar fi si putin înclinat. Nu stiu în ce parte, daca e spre blocul meu, am încurcat-o!! Poate stie Irina Comba mai multe, am înteles ca lucreaza pe aproape.

    RăspundețiȘtergere
  11. O ocazie ca aceasta - mai rar de prins! M-au fascinat întotdeauna lucrările de inginerie, seara (când nu sunt pe blog sau cu nasul în timbre) mă mai uit pe Discovery la documentarele de profil.

    RăspundețiȘtergere
  12. Palpitant! Şi cum era să nu împărtăşeşti cu noi asemenea momente...! Multe se petrec în jurul nostru, dar, de cele mai multe ori, suntem orbi sau pur şi simplu le trecem rapid la ... uitări.
    Să ai o zi plăcută!

    RăspundețiȘtergere
  13. Foarte interesant! Si mie mi-ar fi placut sa vad asa ceva chiar daca nu-mi prea place sa privesc in sus, am senzatia ca ametesc de fiecare data. Dar pana la urma si Luna e pe cer si imi place sa o privesc!

    RăspundețiȘtergere
  14. Vera,
    nu este competitie, dar sa spunem... este alta lume.
    Sa ai un weekend minunat! :)

    RăspundețiȘtergere
  15. Fly,
    frumos traseu ati avut! îmi pare rau ca nu este posibil sa va fi însotit!
    Interesanta relatarea ta despre Vf. Bihorul. Românii sunt recunoscuti în Europa pentru maiestria de a improviza.

    Si pentu ca tot suntem la recorduri, acum 2 ani am fost la Cabana Münchenhaus /Zugspitze, la 2959 m. altitudine, unde functioneaza înca din 1897 o cabana cu 30 de paturi!!!

    Un sfârsit de saptamâna minunat va dorim :)

    RăspundețiȘtergere
  16. Oana,
    firma la care lucrez nu are cladiri mai înalte de 5 etaje si e bine asa, pentru ca nu ma tenteaza folosirea liftului. Macar asa mai fac un pic de miscare, în timpul cele 9 ore de lucru, altfel as întepeni în fata monitorului :))
    Weekend fain! :)

    RăspundețiȘtergere
  17. Nu degeaba se spune- cap de neamț!!
    o zi bună, Carmen!

    RăspundețiȘtergere
  18. Dan,
    eu personal nu cunosc cladirea, dar am citit în internet ca este cea mai înlata cladire a României, înaintea Hotelului Intercontinental, care masoara 90 metri.
    E groaznic daca spui ca s-a fuserit în asa hal lucul acolo! Daca nu e data in folosinta de atâtia ani, înseamna ca are greseli mari de rezistenta! De necrezut!

    RăspundețiȘtergere
  19. Max,
    apropo de "nasu-n timbre" La multi ani filatelistule! Astazi este Ziua marcii postale românesti!
    În anul 1858 s-au tiparit în Moldova primele marci postale, vestitele "Cap de bour" a caror emisiune a cuprins patru timbre :)
    Sa ai un weekend minunat!

    RăspundețiȘtergere
  20. Danielle,
    da se petrec multe în jurul nostru... Dar cele mai dragute momente sunt maruntisurile ca spre exemplu, sa observi un bobocel ce tocmai sta sa plezneasca, sa o ajuti o râma care se chinuie sa traverseze o alee plina de biciclisti, un baietel ce-si împarte sandwichul cu un catel sau un tânar ce ridica plasa grea a unei bunicute, ajutând-o sa urce în tramvai... la "nimicuri" de acestea ma refer. Acestea sunt adevarate bucurii!
    Sa ai un weekend minunat! :)

    RăspundețiȘtergere
  21. Lunapatrata,
    nu am rau de înaltime, dar am rau de mare... Tja, dar iubesc marea si culorile ei!
    Sa ai un weekend minunat!

    RăspundețiȘtergere
  22. Incertitudini,
    chiar? asa se spune? eu cunosteam doar vorba "ordine si disciplina ca la nemti"
    Sa ai un agreabil sfârsit de saptamâna!

    RăspundețiȘtergere
  23. wow chiar a fost foarte interesant :)
    wkd placut!

    RăspundețiȘtergere
  24. Interesant , ai asistat la un eveniment deosebit si cred destul de rar.
    Weekend minunat!

    RăspundețiȘtergere
  25. Sophie,
    a fost deosebit de interesant si impresionant.
    Sa ai un weekend minunat!

    RăspundețiȘtergere
  26. Eddy,
    asa este! prima antena a fost ridicata în anul 1972, când întreaga cladire a fost data în folosinta. Si probabil ca actualul turn va functiona înca 40 de ani de azi înainte :)
    Sa ai un sfarsit de saptamâna minunat!

    RăspundețiȘtergere
  27. Stiu ce zici, am vazut in Praga asa, locuiam chiar in centrul vechi, intr-o zona cu stradute extrem de inguste. pentru ca nu puteau, nu aveau pe unde intra camioane sau masini mai maripentru transport marfa, treaba asta se facea cu elicopterul, langa noi fiind o clinca sau un spital mic...
    Tot asa, ne-am trezit dimineata cu zgomot infernal, perdeaua fluturand spre interior...nu stiam ce ne loveste :)

    RăspundețiȘtergere
  28. Cu asta m-ai "lovit" pe mine, ca sunt in domeniu :) Sa-ti spun ceva curios: la Lyon, RCF (Radio Chretiennes en France, un post unde am invatat eu sa fac radio, are antena amplasata in interiorul uneia din crucile de pe Fourviere, o imensa catedrala de pe o colina, numita de catre localnici si "l'elephant renverse", adica elefantul rasturnat :)

    RăspundețiȘtergere
  29. Ce mi-ar fi plăcut să fiu pe-aproape!
    Profit de faptul că am ajuns la un computer de pe care pot scrie şi de pe care nu-mi este blocată comentarea pe blogspot, ca să îţi confirm că trec mereu pe-aici, chiar dacă nu tropăi şi nu trântesc uşa şi nici nu las urme pe parchet!
    Să ai o zi minunată în fiecare zi!

    RăspundețiȘtergere
  30. Cleo,
    din fericire am fost îmbracata cu o rochie dreapta si lunga, daca as fi avut una vaporoasa, vântul mi-ar fi ridicat-o în cap :))

    RăspundețiȘtergere
  31. Zodrac,
    urmatoarea ocazie va fi probabil peste 40 de ani :))

    RăspundețiȘtergere
  32. Teo,
    îmi închipui ce panorama aveai în fata ochilor... Lyonul! wow!
    Am un unchi (prin alianta), care a fost pâna nu de mult seful sectiei române la Radio France Internationale :)

    RăspundețiȘtergere
  33. Zamfir,
    credeam ca problemele de pe blogspot au disparut, nu s-a mai plâns nimeni. Îmi pare rau...
    Si eu îti doresc tie numai zile frumoase!

    RăspundețiȘtergere