sâmbătă, 11 iunie 2011

E vremea capsunilor


Se pot servi natur, în salata de fructe - în combinatie cu alte fructe de sezon, sub forma de spuma (ca în poza de mai sus), marmelada, prajituri, iaurturi, siropuri, lichioruri...
Mie personal îmi plac preparati în felul urmator: spalati si curatati, pe hârtie menajera uscati. Dupa ce i-am înjumatatit, presar o priza de zahar brun nerafinat (sau o lingurita de miere de albine), una de pulbere de piper alb si mai storc un sfert de lamâie peste ei. Sunt deosebit de gustosi!
Stiati ca fructele de căpşuni contin mai multa vitamina C decât portocalele şi lămâile? Ele sunt, de asemenea, bogate în acid folic, calciu, magneziu şi fier. Deoarece căpşunile sunt foarte scăzute în calorii, ele sunt eficiente în "cura de slabit".
100 g capsuni contin:
kcal kJoule Apa
Grasime
Potasiu
Calciu Magnesiu Vitamina C
32 134-136 90 g 0,4 g 147 mg 26 mg 15 mg 64 mg
acoperirea necesarului pe zi a unui adult (referitor la 100 g capsuni)
Potasiu
Calciu Magnesiu Vitamin C
7 % 3 % 5 % 87 %
(sursa tabel)

32 de comentarii:

  1. interesanta combinatia capsune-piper...poate o sa-mi fac curaj sa o incerc...:)
    w-end linistit sa ai draga Carmen...pup

    RăspundețiȘtergere
  2. Este fructul care-mi place cel mai mult. Mâncat asa pur si simplu, sau cu frisca, sau sufleu, sau dulceata si chiar sirop, pe care mi-l fac în sticla!
    Cu piper n-am încercat, sunt mare amator de piper, dar în mâncare si vodca!

    RăspundețiȘtergere
  3. la mine pofta bate rafinamentul :)))
    le mănînc direct din strat doar bine spălate

    RăspundețiȘtergere
  4. Văzându-ţi operele, sunt necăjit. De două ori:
    - nu am voie dulce;
    - plouă şi nu putem merge să mâncăm ... frăguţe!

    RăspundețiȘtergere
  5. Pandhora,
    piperul accentueaza aroma capsunilor. Nici mie nu mi-a venit sa cred, dar de când am probat prima oara, nici nu-mi mai plac capsunii altfel :))
    mii de pupici
    PS: am reusit noaptea trecuta sa dorm neîntrerupt, de la 22 la 7:30... Astazi ma simt mult mai bine :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Dan,
    ce pacat ca sezonul lor este destul de scurt! congelati sunt buni doar pentru tarte...
    Un praf de piper alb peste capsuni trebuie sa probezi, macar o data! :D

    RăspundețiȘtergere
  7. Cella,
    :)) buna metoda, o aplicam si noi, numai ca la noi, necesarul nu este acoperit de productia proprie de capsuni. Trebuie sa cumparam, zilnic cel putin câte un kilogram... Pofta este mare si la puterea patru :))

    RăspundețiȘtergere
  8. Zamfir,
    aceeasi suparare o am si eu. Ieri seara, când am fugit sa rup câteva frunze de patrunjel, pentru supica de astazi, am vazut tufele de zmeura si fragute pline. îmi propusesem sa le culeg astazi... însa ploua cu galeata! Meteorologii spun ca va ploua toata saptamâna. Ce pacat ca seria aceasta se va strica! :(

    RăspundețiȘtergere
  9. - Eu le mananc cu smantana :)
    Voi incerca reteta ta .
    Multumesc >:D<

    RăspundețiȘtergere
  10. Nima,
    multe caloriiiiiiii :)
    Probeaza cu curaj ;)
    PS: Sfaturile tale privind regimul lui Helmut ne sunt foarte pretioase! i-am tradus si când se va întoarce din clinica de recuperare, e hotarât sa aplice. Ce nu mi-e clar, este ceaiul acela din coaja interioara de nuca!?! nucile sunt cele uscate sau verzi? si care este coaja lor interioara?! Tia-as fi recunoscatoare sa-mi dai detalii. Te pup

    RăspundețiȘtergere
  11. Buneee! Le mananc cu un pic de zahar si atat. Sunt exceptionale! :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Plin de capsune si la noi in gradina! Mie-mi plac simple, fara nimic. Insa toata saptamana trecuta am facut spuma de capsuni la cererea publicului consumator :))) Ieri mi-am incercat norocul cu o tarta de capsuni pe care Maria a pazit-o cu strasnicie, sa nu fie inceputa pana ajungem la bunici. Azi a pazit-o sa nu cumva s-o impart toata pe farfuriile cu pomana :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Cristi,
    acum este sezonul, nu trebuie pierduta nicio zi! :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Alina,
    Maria face bine ceea ce face! :)) Pupici mâncatorilor de capsuni bucuresteni.

    RăspundețiȘtergere
  15. Interesanta combinatia, nu stiu daca voi avea curjul sa o incerc...weekend placut!

    RăspundețiȘtergere
  16. Lumi,
    de ce? ca doar nu v-am propus sa mâncati cuie?! :D
    Weekend fain! ;)

    RăspundețiȘtergere
  17. Sărut mâna Carmen !
    Ce interesant ! dacă îţi spun că eu mâncam căpşuni când am citit articolul tău mă crezi ? Atât că mie-mi plac cu frişcă şi zahăr . Nu am mai auzit reţeta ta , va trebui încercată .
    Chestiile cu caloriile nu ştiu nu le pricep niciodată nu am citit despre ele pentru că noi nu ne îngrăşăm indiferent ce am mânca , e ceva genetic oare ? soţia chiar ia vitamine câteodată , nu pentru ingrăşare ci pentru că munceşte mult si tot aşa este de ...oho...de când o ştiu.

    RăspundețiȘtergere
  18. Sorin,
    :) ce coincidenta! deci mâncai capsuni?! sa-ti fie de bine!
    Chestia cu "a avea grija ce manânci pentru a nu te îngrasa", nici eu nu am crezut-o! Am avut aceeasi greutate de la 16 ani pâna la 45 :) 56kg/1.64m. Chiar si dupa fiecare sarcina, mi-am revenit la greutatea initiala, fara efort!
    Apoi am observat ca parca si daca beau un pahar de apa mai mult, ma îngras! :( am pus 4 kg!... Nu-mi place sa ma retin de la mâncare, manânc orice, dar am învatat sa nu fac abuz!

    RăspundețiȘtergere
  19. Apetisantă postare!Calitățile sunt de netăgăduit,dar din păcate eu sunt „puțin” alergic la căpșuni,adică uneori nu știu când și de ce nu-mi priesc.
    Poftă bună tuturor!!!

    RăspundețiȘtergere
  20. Ok! Am sa tin o cura de slabire cu ajutorul capsunilor...Dar spuma sa fie... Crezi ca e bine?

    RăspundețiȘtergere
  21. Tocmai mi-am amintit ca am cativa capsuni in frigider. :)
    Stiam ca au multa vitamina C dar uneori e bine sa ni se aminteasca :)
    Sa ai o seara frumoasa

    RăspundețiȘtergere
  22. Chiar ieri am fost in vizita la o prietena care are o gradina uriasa plina de capsuni si am mancat pe saturate. Pacat ca trec asa repede!
    Se-cret, ai grija la cele cumparate. In ultimul timp s-au produs tot felul de soiuri modificate genetic care sunt din ce in ce mai alergizante. In SUA le-a venit ideea "geniala" de a "imprumuta" o gena de la o specie de crevete extrem de roz pentru a face fructele mai frumos colorate si s-au trezit cu un val de alergii, pentru ca oamenii care erau alergici pana atunci doar la fructe de mare, s-au trezit peste noapte alergici si la capsuni.

    RăspundețiȘtergere
  23. Imi plac mult capsunile! Am si proaspete si dulceata facuta acum....de minune merg la clatite!

    RăspundețiȘtergere
  24. Secret,
    nu-i bai - sunt alte fructe cu aceleasi calitati de vitamine si minerale, pe unele tu ai marea sansa sa le culegi din propria curte! Portocale, lamâi, maracuja, smochine... Hmmmmmm!
    Interesant ceea ce scrie Vertange, 3 rânduri mai jos!
    Sarbatori de Rusalii fericite!

    RăspundețiȘtergere
  25. Lukluk,
    :)) cea mai buna cura de slabire este metoda "de mâine"... în fiecare zi, daca spui ca tii cura de slabire de mâine, nu este nicio minciuna :))
    N-am tinut niciodata o cura de slabire...am mâncat totdeauna orice, dar cu grija sa nu fie prea mult.
    Sanatosi sa fim, asta e cel mai important!
    Capsuni cu spuma, cu frisca sau smânatâna, simpli sau cu zahar si piper... fiecare trebuie sa manânce asa cum îi pica bine :)
    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
  26. Alicee,
    :) sa-ti fie de bine!
    Sarbatori de Rusalii fericite!

    RăspundețiȘtergere
  27. Vertange,
    asa este! trec repede :(
    Dar vin altele: Johannisbeeren (Ribes), zmeura, mure,cirese, afine, caise, piersici... Doamne, când ma gândesc! Fructele nu-mi lipsesc nicio zi din meniu. Obisnuim sa servim la desert, platou cu fructe. Prajituri fac foarte rar.
    Intreresant ceea ce spui despre capsunii mutanti! Ce înseamna sa fii egoist, avar si inconstient! Fuga dupa îmbogatire a facut din multi oameni- calai! :(

    RăspundețiȘtergere
  28. Alice G,
    anul acesta nu mai fac dulceata, pentru ca toamna trecuta am facut multa din prune si gutui si vad ca nu prea manânca nimeni. Doar la clatite ce se mai duce câte un borcanel!
    La noi în casa se manânca mai multa miere decât dulceata.

    RăspundețiȘtergere
  29. Yummy!DA! Sunt reginele fructelor de vara! O luna facem cura de capsuni, ne plac la nebunie, dar si fragutele. Simple, cu smantana, frisca,in prajirura dar mai ales inghetata de capsuni! Delicioase! :P
    Si...si CE PARFUM AU, absolut incantator!
    Carmen, stiai ca Diane de Poitiers se parfuma cu un parfum din extract de capsuni si...un pic de migdala amara? Ca o criozitate! ;)
    Sarbatori linistite de Rusalii!
    Aici, Povestea parfumata:
    http://mirelapete.dexign.ro/2011/06/poveste-parfumata-mon-amie-la-rose/

    RăspundețiȘtergere
  30. Carmen, e grozavă reţeta, dar eu propun celor care nu au voie dulce sau grăsimi, ceva mai dietetic: o mână de căpşuni şi o banană, tăiate mărunţel, pasate în blender împreună cu un iaurt degresat mic (100g.Asta e cina mea în sezonul căpşunilor. Aştept impresii !

    RăspundețiȘtergere
  31. Mirela,
    draga mea, nu am reusit sa scriu nimic pentru tema de azi a povestii parfumate. Oare am sa reusesc sa ma gândesc la ceva pâna mâine?! nu promit, dar încerc :)
    Nu cunosteam amanuntul cu parfumul Dianei, uimitor!! ;)Te pup si-ti doresc si eu în continuare sarbatori minunate de Rusalii!

    RăspundețiȘtergere
  32. Zina,
    o reteta excelenta! practic, cu iaurt simplu se poate combina orice fruct proaspat. Eu am acum zmeura... fug la bucatarie sa-mi fac un iaurt! :) Pupici

    RăspundețiȘtergere