marți, 3 mai 2011

Absenta motivata :)

Unii dintre voi cunosc deja motivul pentru care activitatea mea blogeristica din ultimile 9 zile a scazut si anume concediul în Turcia; cer scuze tuturor celor care au lasat mesaje si carora nu am reusit sa raspund, sau am raspuns cu întârziere. Am efectuat o excursie în circuit, în sudul Turciei, în Anatolia - zona cuprinsa între Marea Mediterana si Marea Egee - plecam din hotel la ora 8 cel târziu (dupa micul dejun), ziua întreaga vizitam orase, muzee, târguri si ajungeam seara, pe la ora 19 (la cina) într-un alt hotel. A fost o excursie deosebit de interesanta, binecunoscut fiind faptul ca Antalya cuprinde majoritatea Turciei moderne si este una din regiunile cele mai vechi locuite din lume.
Traseul excursiei: zbor pâna în Anatalya, apoi cu autocarul: Kumluca - Finike (orasul Phoenix) - Myra (cu Biserica ortodoxa Sf. Nicolae), Demre - Dalyan, cu vaporasul spre orasul antic Kaunos, Lycia, Caria - faleza Iztuzu (broastele testoase Caretta) - Efes, una din metropolele lumii antice - Templul lui Artemis (una dintre cele 7 minuni ale lumii), Biserica Mariei, Moscheea Isabey - Pamukkale (izvoarele termale si terasele de calcar, monument UNESCO) - orasul antic Laodiceia - cimitirul Hierapolis, teatrul si stadionul orasului antic - Perga, cel mai important oras Pamphyl - Tavas/Denizli (oras modern, cel mai mare centru de comercializare covoare) - Antalya. Înnoptare în hoteluri de 4 si 5 stele si trei mese pe zi - bucataria tipica turceasca.
Zilele urmatoare, am sa încerc sa fac un rezumat al acestei minunate excursii. Sunt super-impresionata de tot ceea ce am vazut, mai putin de caracterul locuitorilor acestor superbe zone! Turcii, veniti pe aceste tarâmuri în urma cu mii de ani ca popor nomad, si-a concentrat activitatea pe comert. Localnicii din zilele noastre, majoritatea semianalfabeti, au un singur scop, sa "traga pielea" de pe turisti. Pornind de la ideea ca ei sunt saraci si ca turistii sunt milionari- prin mostenire, nu li se pare de loc obraznic sa pretinda preturi speciale, pentru nimic si iar nimic! Psihologia marilor fabricanti este sa vânda neaparat, cu pretul cel mai mare posibil si aici am observat ca toti micii negustori au urmat aceeasi "scoala", multi dintre ei dovedind o adevarata arta de a reusi sa te fenteze asa cum si-au propus si în final sa te simti obligat sa cumperi.
Ghida noastra, o femeie cu studii superioare, cu bogate cunostinte de istorie, arta si geografie, platita de firma sa ne însoteasaca 7 zile, a pretins ciubuc si ne-a explicat cel putin o jumatate de ora la microfon, care ne sunt obligatiile de "turist civilizat": cel putin 15€ de persoana (x46 persoane = 700€!!!!), în plic si înmânat personal, ca "ea s-ar simti jignita sa primeasca o punga, sau un pahar de plastic cu maruntis"! Bineînteles ca pentru nesimtirea cu care s-a exprimat, nici ghida si nici soferul nu au primit de la mine nici macar 1€! Au fost însa altii carora le-a fost rusine sa nu dea ciubucul pretins, cu toate ca au bombanit - parerea mea, fara motiv, ei fiind singurii vinovati!

59 de comentarii:

  1. apoi este un timp pentru toate... inclusiv pentru turcia :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Bine ai revenit CARMEN!
    Cred că a fost super..
    Să ai o seară frumoasă!
    Te pup dulce!

    RăspundețiȘtergere
  3. Asta da motiv de absenta! Asteptam detalii :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Bine te-ai intors acasa, Carmen. Vad ca ai avut o vacanta palpitanta, cu de toate. :)Jenant sugestia ghidei. Povestea asta cu ciubucul e de fapt de orginine turca. Dar trecand peste asta, sunt convinsa ca ati avut o vacanta frumoasa si abia astept articolele tale.

    RăspundețiȘtergere
  5. Bine ai revenit din Levant!
    În Levant toate sunt ca în levant.

    RăspundețiȘtergere
  6. Lotus,
    :)) ai dreptate! am mai fost o data în '91 în Istanbul, si acum cred ca a fost ultima data!

    RăspundețiȘtergere
  7. Elena,
    multumesc pentru primire :) da, zonele vizitate sunt superbe! te pup si eu

    RăspundețiȘtergere
  8. Fly2sky,
    amanunte bogate în detalii... sunt pe vineeee :))

    RăspundețiȘtergere
  9. Gabriela,
    impresia mea generala este ca Anatolia este superba, însa pacat ca este locuita de turci!
    Am platit ceva bani, dar am avut un concediu minunat.

    RăspundețiȘtergere
  10. Se-cret,
    asa este... apune soarele, la propriu si la figurat. Cam totul este ruina, toate edificiile turistice sunt întretinute cu bani de la UNESCO si, zau ca nu glumesc, turcii lasa caprele sa topaie prin orasele antice, pentru ca unde roade capra nu mai creste nimic verde :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Bine ai revenit. Asteptam fotografii...

    RăspundețiȘtergere
  12. Lukluk,
    multumesc! astept mail :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Fly,
    multumesc! Ieri am facut baie în Mediterana si plaja la 28°C si astazi la ora 12 - acasa am avut 6°C!!!

    RăspundețiȘtergere
  14. Poate că influienţată de evenimentele istorice petrecute de-a lungul existenţei lor, turcii nu mi-au fost la inimă niciodată. Iţi înţeleg repulsia pentru atitudinea lor. Totuşi, geografia live este mult mai frumoasă decât citită, aşa că ... dă-i încolo de turci şi păstrează în minte peisajele, confortul hotelurilor şi excursia în sine. Cât priveşte ghidul vostru... o profitoare fără pic de caracter. Dar... este o vorbă: nu este prost cine cere , ci cel care dă!
    Important este că ai ajuns cu bine acasă şi eşti din nou prinzre noi.Abia aştept să văd pozele!

    RăspundețiȘtergere
  15. Bine ai revenit...cu bateriile incarcate si cu fotografii inedite...nici nu ma gandesc ca ar putea fi altfel :)
    despre esxperienta cu turcii...ce sa spun...poate ca uneori e un noroc ca oamenii sunt trecatori...dar nu si ce au reusit ei sa construiasca...
    despre experienta ta cu cea desemnata sa va fie ghid...stiu exact ce spui...in aceeasi situatie am fost pusi si noi cand am vizitat Grecia...o mica "atentie" in euro pentru soferi si ghid...
    tipic balcanic...

    RăspundețiȘtergere
  16. mi se mare corect! cumva trebuia sa te trezesti din vis la realitate si cum altfel decat cu .... frig! :D) glumeam, important e ca esti din nou acasa.

    RăspundețiȘtergere
  17. Aurora,
    :)) dragute remarcile tale, ai dreptate. Excursia mea a fost extraoordinara, am fotografiat si filmat mult, am cumparat pliante si ceea ce am vazut, ramâne în suflet! sunt deosebit de impresionata! Am avut un concediu reusit! (stiu sa ignor tot ceea ce nu se potriveste firii mele)

    RăspundețiȘtergere
  18. Pandora,
    cultura turcilor este cam saraca, dar au noroc sa mosteneasca orasele fondate de imperiul hitit, de grecii eolieni și ionien, de romani... În Turcia se gasesc dovezile celor mai vechi orase din lume!
    (Nu am fost în Grecia, dar am calatorit mult în lume, însa asa ceva înca nu mi s-a întâmplat sa traiesc!) :)

    RăspundețiȘtergere
  19. Inseamna ca maine ne asteapta niste poze frumoase! :)

    RăspundețiȘtergere
  20. Fly,
    :)) am trait periculos, e drept!
    - am zburat cu avionul peste mari si tari, si am decolat/aterizat perfect!
    - am calatorit cu autocarul, 8 ore pe zi, la margini de hauri, între stânci si ape, si nu ni s-a întâmplat nici macar sa zgâriem o oglinda-retrovizoare :)
    - am vizitat tara în care "blondinele" atrag atentia, tara în care barbatii viseaza înca la poligamie si harem si nu am fost rapita :))
    - am înotat în larg si nu m-a mâncat rechinul :)
    - ne-am plimbat printre ruinele antice, în zone marcate ca epicentre seismice!
    Ce mai încolo si încoace, am avut NOROC! :))
    Mâine sunt din nou la birou, 9 ore pe scaun, cu ochii lipiti de monitor! :(

    RăspundețiȘtergere
  21. Tetris,
    multumesc! ma bucur sa fiu din nou cu voi! :)

    RăspundețiȘtergere
  22. Se pare ca ai avut un concediu placut. :)

    RăspundețiȘtergere
  23. Dan,
    asa este :) Am sa o dovedesc... urmeaza rezumat cu fotografii ;)

    RăspundețiȘtergere
  24. carmen, bine ai revenit printre noi. am avut si eu o vacanta scurta anul trecut, dar mi-au lasat o impresie buna turcii,atat de serviabili si profesionisti. nimeni n-a cerut ciubuc, am oferit noi cate ceva simbolic pt ca ne-am simtit chiar bine!
    urat gestul ghidei si de prost gust. astept detalii ale excursiei cu nerabdare :)

    RăspundețiȘtergere
  25. aA,
    vezi ce înseamna o impresie proasta?! ai avut noroc! eu nu mai am chef sa mai petrec concedii în Turcia, din pacate. Pastrez însa amintirile frumoase ale calatoriei :)

    RăspundețiȘtergere
  26. bine ai revenit Carmen. Ia-ti sejur separat, inchirizata-ti o masina si plimba-te.. nu merita sa te duci in excursii organizate de altii.

    RăspundețiȘtergere
  27. Escu,
    dupa experienta asta nu mai am curaj! nu, nu! Turcia este un capitol încheiat pentru mine. Localnicii ma sperie!

    RăspundețiȘtergere
  28. Bine ai revenit. Eu pot sa ma mandresc cu " eu stiaaam"? Pot, pot? :)) Sper ca te-ai simtit minunat.
    Carmen, ai ceva vesti despre carte? A ajuns in Bucuresti?

    RăspundețiȘtergere
  29. o, da, ciubucul...şi ghizii şi şoferii...deci , toti la fel!
    Am văzut Efesul în asfinţit şi alte îmagini de acest fel estompează tot.
    Cu micii negustori...eu m-am descurcat bine, nesimţirea mea la cererile lor...i-o fi şocat mai mult pe ei decât pe mine. Eu am fost in circuit cu 12 zile, din care 6 zile în Marmaris. Am făcut unele obiective identice cu ale tale, dar am fost şi in Istanbul.
    Si, mândria mea, scuba diving-ul făcut acolo. :)) Te pup, şi aştept tolba cu poveşti.

    RăspundețiȘtergere
  30. Bine ai revenit!
    Nu am fost încă în Turcia şi mă cam îngrijorează ce povesteşti...intenţionez să ajung şi eu câteva zile în Istanbul, să vizitez că am auzit că e fain de văzut, şi probabil într-un sejurprin Antalya.
    Nici una din intenţii nu este pentru anul ăsta, dar mă tenta pentru viitorul apropiat...

    RăspundețiȘtergere
  31. Ai spus ca sunt 6 grade la tine?

    RăspundețiȘtergere
  32. bine ai revenit! astept povestile si mai ales pozele; am taiat turcia de pe lista mea de vacante :)

    RăspundețiȘtergere
  33. Pentru un timp ti-ai incarcat bateriile!
    Sa va fie de bine aceasta frumoasa si"periculoasa":) vacanta!

    RăspundețiȘtergere
  34. Bine ai venit! Deja mi-ai făcut poftă de vacanţă! Frumoase locuri, destinaţii, ai avut tot ce trebuie ca să te simţi minunat! Mă bucur pentru istorioarele documentate ca de obicei şi monumentele menţionate. Eşti o comoară! :)

    RăspundețiȘtergere
  35. Cat de tare. Nici nu vroia mult, mai bine va punea pistolul la cap siva obliga. Nici eu nu as fi dat nimic. Te salut

    RăspundețiȘtergere
  36. Lillee,
    hm! stiai deci?! :))
    Prietena mea, bucuresteanca (Alina - Pauza de ceai)) nu mi-a scris înca nimic, se prea poate ca sunt plecati si ei câteva zile. Te anunt cum am vesti. Pupici

    RăspundețiȘtergere
  37. Sophie,
    :) esti grozava de doua ori: ca le-ai tinut piept negustorilor si ciubucarilor, si ca ai brevet! Wow! Eu m-am oprit la testare underwater diving, pacat, ca de placut, mi-a placut enorm!

    RăspundețiȘtergere
  38. Rontziki,
    îmi pare rau, nu vreu sa te sperii! poate ca am avut eu ghinion - cu toate ca nu cred, în ultima vreme chiar si turcii care locuiesc în Germania spun acelasi lucru. Cum simt ca au accent strain, încearca sa îi fenteze si pe ei la fel, fara scrupul!

    RăspundețiȘtergere
  39. Lukluk,
    astazi nu a plouat, dar a fost înnourat si zau ca am avut 6°C la ora amiezii! în oras (unde temperatura este vreo 2 grade mai ridicata ca la tara, pe câmp!) Fiicele mele spun ca ieri a plouat zdravan, cu grindina... Hm! ia-ti haine si de soare si de ploaie. Sper ca se face frumos dar nu se stie niciodata... batrânii numesc perioada care urmeaza "Sfintii de gheata"

    RăspundețiȘtergere
  40. Sophie,
    nu, nu! nici chiar asa! daca ai putere sa-i ignori si sa nu te abati de la ceea ce ai paltit în avans (biletul de concediu) pe cuvânt de onoare ca tara are un relief fantastic si întreaga regiune de coasta a Mediteranei are orase antice unice! Curaj, o data în viata merita!

    RăspundețiȘtergere
  41. Angi,
    da... încarcate sau nu, mâine începe serviciul! pana în iulie nu mai am concediu, doar câteva sarbatori nationale si religioase, care pica excelent! joi sau marti, asa încât se ia zi libera intermediara :)) si lipite la weekend, iaca mai sunt de doua ori câte 4 zile ;)

    RăspundețiȘtergere
  42. Mirela,
    da, traseul a fost gândit super! pe cont propriu nu am fi reusit sa vizitam nici macar jumatate! A fost superb!

    RăspundețiȘtergere
  43. Costin,
    :) ca cam asa! :))
    Concediul vostru decurge sorgenlos? Vremea? si în Austria s-a cam racorit zilele astea, nu? dar, ce conteaza? distrati-va la maxim!

    RăspundețiȘtergere
  44. Draga Carmen, ghida ta nu e o exceptie si turcii nu sunt singurii care cer de la obraz ciubuc. Am trait acelasi lucru cu o ghida romanca, aflata la munca la un institut de nu stiu ce stiinte , la Paris, de 18 ani. De cum ne-a preluat de la aeroport, in autocar, ne-a tinut o cuvantare despre ciubucul respectiv si despre "obligativitatea"lui...

    RăspundețiȘtergere
  45. E cam devreme pentru scris! Traia de 18 ani la Paris, nu avea ea nici pe departe 18 ani ! :D

    RăspundețiȘtergere
  46. Povestea cu ciubucul am trait-o si eu intr-un circuit cu autocarul prin Grecia. Ghidul nu a cerut nimic, dar cei din autocar s-au organizat pretinzand sume asemanatoare (10-15 euro) ca sa multumim ghidului si soferilor. Cum in autocar erau si persoane mai in varsta, carora le platisera copiii excursia si care nu prea aveau bani, grupul s-a impartit in 'nebuni' si in 'misei' si n-am mai avut liniste in restul zilelor de vacanta :)
    Pana la urma tot cel care da ii invata si sa ceara.

    RăspundețiȘtergere
  47. Si-uite-asa ne-am invatat si noi romanii cu ciubucele - la doctor, la dom' profesor, la dom' director s.a.m.d. Obiceiurile rele se deprind cel mai usor si ne dezvatam cel mai greu de ele :((( Iata, au trecut mai bine de 100 de ani si la noi inca se mai practica ciubuceala :( desi toata lumea o condamna in gura mare. Ma bucur ca nu ai cedat, Carmen! Nici nu m-as fi asteptat altfel. Pacat ca ei nu realizeaza ce impresie proasta lasa turistilor, dar 700 euro neimpozabili in buzunar pe grup de turisti te ajuta sa devii nesimtitor la acest aspect.

    RăspundețiȘtergere
  48. I remember visiting Istanbul now !

    RăspundețiȘtergere
  49. Bine ai revenit Carmen! Deabia astept sa vad poze si impresii! Eu nu as fi crezut ca exista pe lume oameni asa nesimtiti, adica pe langa ca primesc salar sa pretinda o asemenea suma, imensa dupa parerea mea, si sa mai si zica in gura mare! :((( trist!

    RăspundețiȘtergere
  50. Zina,
    nu-mi vine sa cred! asa deci?! si eu care credeam ca doar turcii sunt lipsiti de maniere! Trist!

    RăspundețiȘtergere
  51. OFZ,
    ai perfecta dreptate! cine da e prost, asa vad si eu!
    Eu sunt darnica si ajut din inima, când stiu ca cineva are nevoie de ajutor, dar ceea ce am trait în excursia aceasta seamana cu intentie de jaf!

    RăspundețiȘtergere
  52. Alicee,
    de mâine începe seria despre Turcia - bineînteles despre frumusetile peisajelor si atractiile turistice :))

    RăspundețiȘtergere
  53. Alinus,
    daca trag linie si adun, excursia a fost excelenta! locurile vizitate sunt absolut unice si de un farmec absolut! Voi scrie :))
    Pupici, sa aveti o zi faina!
    Ah! am uitat sa spun ca azi dimineata când am plecat la servici, au fost -3°C!!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  54. Lots of post cards and pictures of you both. I just saw them enlarged. You guys had lots of fun!

    RăspundețiȘtergere
  55. Sailor,
    thanks for visiting my blog and for dropping a comment! :) followed you too.

    RăspundețiȘtergere