duminică, 27 martie 2011

Castelul Nympfenburg

Foto: Bernd Spittel
Când sotia principelui Ferdinand Maria, l-a adus pe lume pe Maximilian II Emanuel - mostenitorul tronului Bavariei, acesta i-a facut cadou Castelul Nympfenburg (anul 1664). Este unul din cele mai mari castele în Europa şi reprezinta astăzi o deosebita atracţie turistică.
Timp de 250 de ani, în castel s-au perindat generatii de printi si printese, s-au nascut regi (Ludwig II), s-au scris file de istorie si arta si s-a pus baza manufacturii de portelan, devenita la scurt timp renumita în întreaga Europa. Castelul s-a extins treptat, a fost redecorat şi reproiectat, unele camere si-au pastrat stilul original baroc, altele au fost modificate, în stilul rococo si clasic. Combinatiile de lemn nobil si metal pretios, picturile tavanelor, brocardul tapetelor, mobilierul elegant, candelabrele de cristal, totul impresioneaza si face ca plimbarea de-a lungul galeriilor sa fie o pura încântare. Exceptionale sunt: Cabinetul Chinezesc, unde peretii sunt îmbracati în tablouri mari în intarsie lacuita si Galeria frumusetilor, unde sunt expuse tablouri pictate în ulei, reprezentând 36 din cele mai frumoase domnisoare din Münchenul secolului XVII, cu sau fara sânge nobil.
Pavilionul central, ofera de la fereastra fiecarei sali, o panorama magnifica asupra parcului castelului, ce s-a dorit a fi o copie a celui de la Versailles. Chiar si la început de primavara, fara flori spectaculoase, fara fântâni arteziene si cascade (acestea vor fi puse în functiune la sfârsitul lunii aprilie), parcul ofera doritorilor, o minunata plimbare printre statuile înfatisând figuri mitologice greco-romane, pe alei, de-a lungul sistemului de canale, devenit un mic paradis pentru lebede, rate salbatice, acvile si bibilici. Este unul dintre cele mai mari parcuri (având o suprafata de 230 hectare) si constituie o dovada a importantei data artei grădinăritului în Germania. Orice abatere de la aleile principle, în spatele boschetilor, îti dezvaluie mici surprize: Schitul Magdalenei, o constructie fascinanta, conceputa sa arate ca o ruina, Templul lui Apollo, citadela Amalia, Pagoda, Casa pasarilor si Pavilionul palmierilor.

Masa de prânz am servit-o pe terasa din parcul palatului si a fost pentru fiecare, un meniu de lux (pentru o zi de Buna Vestire): șalau cu cartofi noi si scoici Jacobs cu salata de verdeturi: ruccola, salata verde, loboda, salatica, ceapa verde, ridichi )

-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ping: Vania, Se-cret, Caius, Teo, Flavius, Sophie, Daniela, Belle de Jour, Iulia, Angi, CarmenNegoita, Mosu, Mirela, Zamfir, Alina, Irina.

12 comentarii:

  1. Beautiful pictures. Again can I go for the Salad?
    Cruise Picture

    RăspundețiȘtergere
  2. Sailor,
    thanks! :) choose what you want, you're welcome.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ah, ce frumos! O zi superba! Sa va fie de bine! Ati vazut si papagalii in pavilionul pasarilor? Va pupam cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  4. Alinus,
    Vogelhaus - construita în 1800, astazi este doar un acaret nefunctional al curtii regale. As vi vrut sa vizitez Badenburg si Magdalenenklause dar erau închise pe sezon rece; am admirat cladirile din afara. Oricum, dupa ce am vizitat palatul si am facut plimbarea în parc, am hotarât sa vizitam gradina botanica, pentru ca sunt practic, gard în gard :) Am plecat dimineata la 8 si ne-am întors seara la 7, cu picioarele umfate de atâta drum! :)
    Va pupam si noi.

    RăspundețiȘtergere
  5. uauu... teribila constructie, iar fotografia panoramica e extraordinara!

    RăspundețiȘtergere
  6. Mihaela,
    este într-adevar foarte frumos! un punct de vizita de recomandat!

    RăspundețiȘtergere
  7. Mosu,
    :) asa este! Fotograful spune ca panoramica este obtinuta prin alipirea a trei fotografii...asta da tehnica!

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu mai zic ca invidiez cum va petreceti timpul liber ci doar ca va admir, ok? ;-)

    RăspundețiȘtergere
  9. Ceska,
    pâna face si Gâza 20 de ani, mai sunt doar 16...
    Pupici :)

    RăspundețiȘtergere
  10. VertAnge,
    :) zona Münchenului este la doar 55-60 km de noi, ar fi fost si pacat, daca tot este la "o aruncatura de bat" :)

    RăspundețiȘtergere