vineri, 4 februarie 2011

Incursiune în istoria ingineriei

Acum câteva saptamâni, povesteam la serviciu despre Terra X - un serial tv pe care-l urmaresc cu multa placere. Tocmai fusese prezentat un documentar interesant despre Rudolf Diesel si motorul lui ce a revolutionat lumea, inventat în anul 1892 în Augsburg. Cu aceasta ocazie am aflat mai multe amanunte despre experimentele si ambitiile inginerului, despre viata lui agitata, despre conjunctura sociala si politica la vremea respectiva, despre disparitia lui misterioasa - caz ramas neelucidat, pâna în zilele noastre. Si am mai aflat ca exista un muzeu în Augsburg, care ofera nu doar o colectie a primelor motoare produse dupa schitele lui Diesel, dar si multe alte dovezi ale evolutiei tehnicii, precum si o istori ilustrata a Concernului MAN.
Locuiesc în Augsburg de peste zece ani, sunt inginera (Tehnologia constructiilor de masini) si nu am fost înca niciodata la Muzeul MAN! Dar nici cu colegii de birou nu mi-e rusine! Cu toate ca multi sunt nascuti în Augsburg, nu au avut înca ocazia - sau curiozitatea, de a vedea "dovezile vii" din perioada pionieratului în domeniul motoarelor (MAN Diesel) si a tiparnitelor (MAN Roland)
Asa ca am hoarât sa vizitam împreuna muzeul, astazi, dupa terminarea orelor de program :)
R.Diesel, H.von Buz, M.Schröter

Ping: Vania, Teo, Mirela, Cristian, Nabadaiosul, Caius, Se-cret, Sophie, VertAnge, Ninu, Lukluk, Alina, Gabriela I, Florina, Link-ping.

14 comentarii:

  1. Situatia mea este oarecum asemanatoare. Sunt petrolist (foraj), dar nu am fost inca la Muzeul Petrolului situat la o aruncatura de bat de casa mea. Mi-ai dat o idee...
    Am uitat sa precizez faptul ca Muzeul Petrolului se afla in Ploiesti, Judetul Prahova...

    RăspundețiȘtergere
  2. Lukluk,
    de cele mai multe ori lucrurile simple si la îndemâna... nu tenteaza! ne pierdem cu marile nimicurile cotodiene si nu observam maruntisurile cu adevarata valoare.
    Abia astept sa vin în vizita pe blogul tau, sa vad Muzeul Petrolului! ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. Interesant.Cu siguranță că vizita la muzeu a fost interesantă.

    RăspundețiȘtergere
  4. Chiar la rotativele din tipografii nu ma gandeam. Dar ii multumim domnului Diesel pentru minunata inventie care ne permite un consum redus la suta de km :)) si tie ca ne-ai amintit de dansul.

    RăspundețiȘtergere
  5. Se-cret,
    foarte interesanta! am avut parte si de o ghida deosebit de bine instruita, care auzind ca suntem grup de ingineri, ne-a "bombardat" cu o multime de date tehnice :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu stiu cum s-a intamplat ca in laboratorul de termotehnica de la Politehnica clujeana n-am inteles nimic; totul despre motorul diesel mi s-a lamurit in laboratorul unitatii unde am facut cele 6 luni de armata...
    Oricum, nemtii au inventat cam totul in mecanica; ceilalti au reprodus cat s-au priceput...

    Daurel

    RăspundețiȘtergere
  7. Alina,
    moment! sper ca nu am provocat o confuzie, prin felul în care m-am exprimat*!
    Diesel a inventat primul motor cu ardere internă în care combustibilul se aprinde datorită temperaturii ridicate create de comprimarea aerului necesar arderii. Muzeul are unul din motoarele - înca în functiune - pe care firma MAN Augsburg/ numita pe atunci Maschinenfabrik Augsburg, le-a produs în serie, deoarece tânarul Diesel era angajatul fabricii.
    Muzeul în sine prezinta istoria concernului MAN, care are în subordine MAN Diesel, RENK-ul meu si pâna acum doi ani chiar si MAN Roland- specializata în masini de tiparit.
    Hai ca la urmatoarea noastra vizitam muzeul împreuna, ca doar si tu esti de specialitate! (oare esti inginer TCM?)

    *cunosti asemanarea între un inginer si un câine, nu? amândoi au privire inteligenta, dar dificultati în exprimare! :D

    RăspundețiȘtergere
  8. Aurel,
    uite ca încet încet, se aduna specialistii pe aceasta pagina :))
    Da, asa este! Nemtii au inventat asa cum spui cam totul în mecanica (si nu numai!) si sunt înca astazi cei mai buni specialisti în domeniul tehnicii! Muzeul este într-adevar o adresa interesanta pentru toti cei interesati în tehnica, dar si pentru fotografi... am vazut o domnisorica, cu o camera extraprofesionala, fotografiind detalii, suruburi, roti dintate... :)

    RăspundețiȘtergere
  9. inginerie chimica :) deci dificultatea in exprimare este a mea si este scuzabila :) cam asta e tot ce stie un chimist despre Diesel :)))

    RăspundețiȘtergere
  10. Alina,
    :) nici eu nu am habar despre catalizarea polimerizarilor :)))
    Dar daca ai interes sa afli ceva despre Diesel sau MAN... ceva informatii poti citi daca deschizi linkurile din articolului meu :)
    Te pup :-*

    RăspundețiȘtergere
  11. MAN SE (Maschinenfabrik Augsburg-Nürnberg SE) este o companie germană care produce autobuze şi camioane, precum şi componente pentru diverse industrii din Europa, cu sediul în München. Firma are circa 51.000 angajaţi în întreaga lume (circa 31.000 angajaţi în Germania, circa 20.000 în străinătate) cu un venit anual de 15 miliarde de euro (2008), din care 75% în străinătate. Firma MAN este înregistrată în DAX la Bursa din Frankfurt.

    RăspundețiȘtergere
  12. ....asta am gasit scris pe Wikipedia.
    Am urmarit mai demult o emisiune pe Discovery (emisiune facuta de englezi) despre motoare cu combustie interna si comparau descoperirile facute in acest domeniu la MAN cu un fel de Silicon Valley al acelor timpuri.
    Eu sunt din Resita si la noi exista industrie din 1771 adica de 240 de ani si s-au facut motoare Diesel navale dar acuma cred ca industria de pe la noi e pe gatate :-(
    http://www.mandiesel.com/files/news/filesof395/7157_MAN_Museum_e_12.pdf

    RăspundețiȘtergere
  13. Mario,
    heiiii! exact ce ziceam: se aduna inginerii! :) cine stie-cunoaste!
    Ja,ja korrekt! asta sta scris daca dai clic pe cuvântul MAN din textul "precum si o istori ilustrata a Concernului MAN." - Eu pun tot timpul linkuri interesante pentru cei ce doresc informatii suplimentare :)
    Ma bucur ca esti aici! I-ai recunoscut pe colegii mei? :) am fost doar 10.
    Ma gândesc sa-mi scot si familionul într-o zi la acest muzeu. Este foarte interesant! Tu când mai ai drumuri încoa? vin si cu tine sa-l vizitam :)
    Îti doresc o seara frumoasa de duminica! :)

    RăspundețiȘtergere