duminică, 16 ianuarie 2011

O stea care straluceste chiar si atunci când a cazut

Un nume greu de pronuntat: Israel Kamakawiwoʻole , un nume ce este imediat asociat - de cunoscatori, cu instrumentul muzical Ukulele. Numele apartine celui mai iubit cântaret hawaiian, cel care a reusit sa ajunga No.1 în topurile internationale, combinând doua melodii celebre: "Over the Rainbow" (1939) si "What A Wonderful World" (1967). Dar aceasta nu în anul 1993 când melodia a fost lansata, ci 17 ani mai târziu.
Israel s-a nascut la 20 mai 1959, în Honolulu si la doar 11 ani si-a început cariera artistica, întrun grup format din frate si verisor, ce promova muzica tipic hawaiiana. Mai târziu, paralel cu studiile la Universitatea din Hawaii, a devenit liederul grupului Makaha Sons of Niʻihau - cea mai populara formatie din Hawaii, între anii 1976-1980.
S-a casatorit în anul 1982 cu iubita lui din copilarie - Marlene si la scurt timp, au devenit fericitii parinti ai Cesliei-Ann (Wehi).
Cariera artistica i-a adus succes în timpul vietii - din pacate, doar pe plan local. "Bruddah Iz" - asa cum a fost alintat, se stinge din viata la 26 iunie 1997, în urma numeroaselor insuficiente organice datorate supraponderalitatii exagerate a acestuia ( a cântarit 345 kg la o înaltime de 1,88 m). Marele debut international va avea loc abia în anul 2005/10, când revista de specialitate Billboard Magazine, îl situeaza pe Israel direct pe pozitia 25. În vara anului urmator, singelul "Somewhere Over the Rainbow/What a Wonderful World (True Dreams)"ajunge pe primul loc în BBC Radio1. Surpriza o constituie însa anul 2010 când Iz devine No.1 în principalele topuri europene si vocea lui este aleasa în topul 50Great Voices, în topul NPR

6 comentarii:

  1. Mie imi place mult "Aloha Oe" cintata de el...dar ciudat ca nu o gasesc pe You Tube :(

    RăspundețiȘtergere
  2. Ninu,
    încearca sa-l cauti ca "Bruddah Iz"
    http://www.youtube.com/watch?v=C_17vGYa81s&translated=1
    Este ceea ce cautai :)

    RăspundețiȘtergere
  3. ma bucur Ninu! ce fain ca ti-am putut face macar tie o bucurie , ca vad ca restul bloggerilor nu au timp sa savureze minunata muzica ;)

    RăspundețiȘtergere
  4. Ciao !
    Chiar l-am vazut pe un program de muzica zilele trecute si nu stiam nimic despre el! Mi-a placut dar ma gandeam cat va trai , nu stiam ca nu mai e, oricum canta din rai (si la propriu si la figurat)!

    RăspundețiȘtergere
  5. Heeeei! asta da surpriza!
    Ciao Mario! come stai? :)
    Excelenta expresie ai gasit!"cânta din rai!" perfecta exprimare!

    RăspundețiȘtergere