miercuri, 15 decembrie 2010

Pomul de Craciun - curiozitati

categoria Pomi de Craciun -naturali (împodobiti pe locul unde au crescut):

* Cel mai înalt conifer
decorat pentru Crăciun, a fost în Douglas Seattle (1950) - 67,4 metri
* În Pădurea Styx în Tasmania, la 20 Decembrie 1999 a fost împodobit un Eucalyptus regnans cu înaltimea de 80 metri devenind cel mai înalt Pom de Craciun din toate timpurile. Acţiune a servit ca o reclamă pentru protecţia pădurilor pe cale de dispariţie.
* Cel mai înalt pom de Crăciun din Germania, a fost în localitatea Kommern/ Eifelsianul, în anul 2005 si a avut înaltimea de 36 metri.

categoria Pomi de Craciun -artificiali

* Cel mai înalt Pom de Craciun a existat în anul 2007 în Bucureşti, având o înaltime de 76 metri (foto 2).
* În Lisabona şi Varşovia- anul 2005, au fost împodobiti Pomi de Craciun cu înaltimea de 72 metri.

* În Târgul de Crăciun din Dortmund în fiecare an, începând cu anul 1996 se construieste un Pom de Craciun de 45 metri (foto 3). Pe un cadru de oţel conic, sunt legati brazi, în final rezultând unul singur.
* În oraşul brazilian Itu este un Pom de Craciun din otel, având o înaltime de 84 metri.
* Bradul din Ciudad de Mexico (foto 4)2009 a intrat în Guinness Book, la categoria "cel mai mare Pom de Craciun din lume" având înaltime de 110,35 metri, un diametru de 35 metri si o greutate de 330 tone.
* În Gubbio/regiunea italiană Umbria, înca din anul 1980, începând de la baza Monte Ingono (foto 1) se "deseneaza"un Pom de Craciun din 450 becuri colorate, având o înaltime de 800 m şi o lăţime de 400 m, ce poate fi văzut de la 50 de mile departare. Acest record a fost înscris în "Guinness Book of World Records"- 1991, la categoria "cel mai nefiresc Pom de Crăciun din lume" :))
Sursa: Wikipedia
+ foto+foto 

17 comentarii:

  1. Ai facut documentare ca la carte pt noi,iubita!Bravo! Ai vazut ce tari in fitze suntem noi,romanii?! Pai exact de cel mai inalt brad suferem,macar sa intram in istorie,nu?! Chestia e ca cica...de fapt nu noi am inregistrat recordul,ci alt stat de fapt dar nu s-ar fi consemnat la timp...Au fost controverse...
    Important e ca bradul,ca semn de mare sarbatoare,neaparat sa poarte in varf...steluta calauzitoare care i-a purtat pe magi pana la locul miracolului divin!!

    Pupici cu inserari de iarna geroasa dar...asa de frumoaaaasa!
    L'Automne

    RăspundețiȘtergere
  2. Erata: exact de cel mai inalt brad sufeream!!
    Scuze de graba!!
    Tot eu,
    L'Automne

    RăspundețiȘtergere
  3. L'Automne,
    amanuntul acesta nu l-am stiut :) multumesc.
    Asta e frumos pe blog! unul spune ceva, altul ceva mai mult sau cu totul altceva, si asa, subiectul se dezvolta si undeva iese la suprafata doar ce este mai important din tema respectiva :D
    Colaborare blogosferica :))

    RăspundețiȘtergere
  4. Interesant.
    Imi aduc aminte ca am petrecut o vreme cand aveam un brad de Craciun artificial, de plastic, pe care il impododeam mereu cu aceleasi globulete, intr-o vreme pastram pana si ambalajul bomboanelor de pom si puneam ceva in ele sa para pline ...
    Odata am primit o instalatie de beculete, sub forma de lumanari. A fost o bucurie de nedescris!! Adormeam uitandu-ma la brad
    Dar asta era demult, demult ... acum totul e altfel

    RăspundețiȘtergere
  5. Fly,
    suna frumos si totusi trist... Daca am avea totul, nu am mai stii ce ne lipseste, si nici nu am putea observa când ne este bine...
    Da... totul e altfel. Întreaga Lume este în permanenta schimbare...Suntem ceea ce suntem pentru ca am trecut prin ceea ce am trecut.
    O seara faina va transmit, de aici, dintre munti de omat :)

    RăspundețiȘtergere
  6. 2007 a fost anul cu bradul minune de la Unirea? Nu-mi vine sa cred ca au trecut 3 ani!

    RăspundețiȘtergere
  7. Las' sa fie brazi si la noi, sa se bucure si ochiul nostru! Apropo de ce zicea Fly si eu imi amintesc cu drag de instalatia de pom in forma de lumanari de Craciun; pe vremea aia mi se parea ceva extraordinar. Si de bomboanele de pom al caror ambalaj il pastram si-l umpleam cu vata ca sa dea bine si la Craciunul urmator, ca bomboane nu stiam daca mai gasim :) I-am povestit asta unui elvetian si a ramas fara cuvinte; nu-i venea sa creada ca faceam asa ceva... Bine ca ne-am lecuit :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Să împodobeşti un eucalipt. Hmm... cam ciudat. :D La cât de scumpi au ajuns brazii la noi, cred că o să împodobim trandafirul japonez din casă sau ce altă floare mai înaltă are fiecare prin locuinţă. :D

    RăspundețiȘtergere
  9. Tetris,
    dupa ce proprii copii trec de 16 ani... atunci sa vezi cum trece vremea! :)
    3 ani de la "recordul unirea", 21 ani de la "revolutie"...

    RăspundețiȘtergere
  10. Carmen,
    peste tot sunt brazii scumpi, noi am platit pentru al nostru 55€! un lux pe care nu ni-l permitem decât o data pe an, de Craciun ;)

    RăspundețiȘtergere
  11. Alina,
    au fost vremuri când colectionam ambalaj de guma de mestecat (al carui gust nu-l cunosteam). Au fost vremuri când a face budinca din praf de budinca mi se parea o adevarata vrajitorie! au fost vremuri când stateam doua trei ore la coada, în ger, ca sa cumpar o plasuca de mandarine... Brad am avut întotdeauna si fiecare glob pe care-l agatam în Ajun de Craciun, avea o poveste...Si eu si Mircea, copii, mâncam bomboanele din pom si lasam ambalajul gol atârnând... cred ca toti copiii generatiilor ceausiste au asemenea amintiri.
    Copiii nostri traiesc altfel, vad totul altfel... Dar Craciunul este magic, indiferent carei generatii apartinem. Trebuie doar sa ne pretuim sanatatea si sa vrem sa ne bucuram de fiecare clipa! Pupici

    RăspundețiȘtergere
  12. Mai lipsea de aci....
    Cel mai scump brad...
    15 Decembrie 2010 in piata Simeria Jud. Hunedoara. Romania un brad de 2,5 - 3 metri costa 100 de euro. iar o creanga 10 lei...
    un molid micut cam de un metru cu 3-4 crengi in el rupte si vai de capul lor costa 50 lei noi.

    RăspundețiȘtergere
  13. Ninu,
    noi cumparam bradul în fiecare an la începutul lunii decembreie, pentru ca atunci ai de unde alege si oricum, "marfa" mai proaspata nu mai soseste pâna în Ajunul Craciunului. Si mergem la un magazin de specialitate unde preturile sunt controlat de stat. Dureaza cel putin o ora pâna hotarâm care brad va fi al nostru.
    De scumpi, sunt scumpi peste tot în lumea asta - al nostru are 1,80m si a costat 55€, acum asteapta într-o galeata cu apa, în pivnita.
    Dar la noi, facând raport la venitul mediu, poate teoretic oricine sa-si permita sa cumpere un brad.
    Sper sa gasesti si tu unul frumos si

    RăspundețiȘtergere
  14. Am fost in Gubio, oraselul celebru pentru pomul de Craciun, se vede de foarte departe. Gubio e cel mai vechi si mai auster orasel din Umbria. Fascinant pentru cei ce iubesc stradutele inguste, piatra si arhitectura gotica.
    Cand am fost era vara, am vazut doar stalpii pe care se construieste bradutul.

    RăspundețiȘtergere
  15. Iti multumim pentru generiozitatea cu care
    ne prezinti zilnic cate o particica din
    lumea minunata a Craciunului spre bucuria
    sufletului nostru.
    Pupici magici.

    RăspundețiȘtergere
  16. Roxana,
    deci este o "adresa" de concediu recomandata! Multumim :) Pupici Lizucai

    RăspundețiȘtergere
  17. Oltencuta mea draga,
    multumesc ca-mi esti alaturi :)

    RăspundețiȘtergere