marți, 14 decembrie 2010

Istoria Pomului de Craciun

Din cele mai vechi timpuri oamenii si-au împodobit locuintele cu flori si plante ornamentale si aceasta nu doar din dragoste pentru frumos, ci si din credinta ca în plante sta puterea vietii.
Exista numeroase dovezi cum ca, la trecerea dintr-un an în altul, romanii organizau festivitati, decorându-si casele cu ramuri de dafin.
În cultul persan Mithras (sec. 14 î.Hr.) cu ocazia solstitiului de iarna, era obiceiul împodobirii caselor cu flori si plante verzi, spre a aduce în casa sanatate si noroc. Acest cult s-a raspândit în Iran si Imperiul Roman -patrunzând si în Dacia, dupa cucerirea traiana din 106 d. Hr.
În tarile nordice era deasemenea obiceiul ca în timpul iernii sa fie aduse în casa ramuri de brad, verdele reprezentând speranta în revenirea primaverii.
Când si unde exact s-a împodobit primul Pom de Craciun, nu stie nimeni, dar se spune ca în anul 1419 în Freiburg/Germania, breasla brutarilor a împodobit un brad cu produse de panificatie, cu mere si nuci, pe care, de Anul Nou, copiii au avut voie sa-l scuture si sa manânc bunatatile atârnate. Primul document care atesa faptul ca a existat un punct de vânzare a brazilor catre populatie, este o chitanta cu data 21 decembrie 1521/ Schlettstadt/Germania.
Pomul de Craciun a existat mai întâi în biserici si în salile de breasla, mai târziu si l-au permis în saloane, familiile înstarite. Saracii şi-au construit o piramida din şipci de lemn, acoperita cu crengi de brad si împodobita cu lumânari, mere si nuci.
În 1830 au fost puse în vânzare primele globuri de sticla, iar în 1878, ca noutate pentru împodobirea Pomului de Craciun, în Nürnberg/Germania a fost creata beteala argintie.
La începutul secolului XX a fost inventat stativul pentru Pomul de Craciun si obiceiul serbarii Craciunului sub Bradul Sfânt s-a raspândit în întreaga Europa si în America de Nord.
S-au inventat variante de brad din metal, din fibra de sticla, din plastic, dar caldura si parfumul celor naturali nu pot fi înlocuite niciodata.
Ce poate fi mai frumos ca în seara de Ajun, decât sa aduci bradul în casa, mirosul cetinei sa-ti înmiresmeze odaile si alaturi de familie sa-l împodobesti, ascultând colinzi?!
PS: *Pentru ca un brad sa atinga aproximativ înaltimea de 2 metri, are nevoie de 8-10 ani. Cu banii pe care-i platim pentru un brad (eu am platit 55€ anul acesta!), calculati singuri câti alti puieti se pot planta si îngriji?!
** Dupa ce sarbatorile au trecut, brazii se aduna si se predau gradinilor zoologice si circurilor, pentru ca bradul reprezinta o bogata sursa de vitamine si minerale pentru: elefanti, antilope, lame si cerbi.
Principiul, nimic nu se pierde, nimic nu se câstiga, ci totul se transforma este si aici valabil :)

( O, brad frumos - cântec german, tradus în toate limbile lumii)

9 comentarii:

  1. wow! interesant!
    Dar la mine brazii se arunca...la gunoi.
    Asa ca, incepand din acest an avem si noi un brad artificial. Copilu' zice ca asa protejam natura. Si il cred. La noi asa e.
    Pentru miros...am auzit ca exista un spray, dar mie nu-mi vine sa dau cu asa ceva.
    Ramanem cu mirosul de sarmale si prajituri :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Sophie,
    un brad de plastic aduce avantaje si dezavantaje, ca orice pe lumea asta :)
    Cât despre a arunca la gunoi...pacat! dar daca asa a hotarât municipalitatea... :(
    Sa-ti spun o poanta: la noi la servici, ca si acasa de altfel, avem 5 galeti separate pentru gunoi:biologic, plastic, sticla, hârtie si "general".
    Cândva, întâmplator, am constatat ca femeia de serviciu (o turcoaica) deserta toate galetile într-un sac pe care-l depunea la conteinerul de "general" Asa a învatat acasa, asa a facut si aici. Noi separam constiinciosi, dar pentru ea nu avea nicio importanta! :(

    RăspundețiȘtergere
  3. Frumoasa poveste de Craciun. Imi plac braduletii si sunt sigura ca fiecare are o poveste aparte pastrata atent in albumul de familie. :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Gabriela,
    ;) ai ghicit!
    Abia astept seara de Ajun. Atunci dispare agitatia din Advent - nu ma plâng, ca si aceasta are farmecul ei, cu goana dupa cadouri, cu curatenia generala, cu copt fursecuri, cu aprovizionarea... Odata cu împodobirea bradului însa, totul se linisteste si parca începi sa simti mai profund sarbatorile :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Draguta mea,Sophie are dreptate,la Romania...toti brazii se arunca la gunoi,plus ca se taie aiurea si muuult,raman nevanduti si astfel pierderile sunt imense. Vazand asta si vrand sa descurajam taierile nesabuite...am inceput sa renuntam la brazii vii,sa cumparam doar la ghiveci sau brazi artificiali care imita perfect pe cel adevarat. Speram sa limitam in felul asta atatea pierderi,sa importam mai putin si sa taiem de la noi si mai putin! Speram! Ma bucur ca si Sophie procedeaza asa, a prins mesajul care ne-a deschis ochii de cativa ani incoace.
    Sa vezi atatia mii de brazi jumuliti,batjocoriti si aruncati la gunoi...chiar e jalnic,umilitor,sfasietor.
    Nu mai indoiesc ca in Germania totul este extrem de organizat,taierile sunt atent controlate si totul e in cea mai perfecta randuiala. Germania ramane Germania!!!

    Ai dreptate,iubita,dupa imbodobirea bradului parca toate se aseaza,asa-i? Se instaleaza armonia aia care ne lipseste peste an si abia atunci simtim miracolul Nasterii Mantuitorului Isus!

    Multumim mult pt toata detalierea povestii pomului de Craciun....din care rezulta ca tot nemtilor le suntem datori pt bucuria impodobirii bradului!! Sotu' e fan Germania,nu-l poti indupleca in niciun fel sa creada altceva si crede ca a fost o greseala ca s-a nascut pe-aici,hihi,iar cand ii voi spune ca pana si bradul a fost impodobit prima oara tot la nemti....iti imaginezi ce-o sa zica,haha!! Ca sunt desavarsiti,again!!!!!!

    Pup draga mea draga si...iertare pt mesajele mele luuuungi si plictisitoare!!!!
    Dar cu mare drag!
    L'Automne

    RăspundețiȘtergere
  6. Draga mea L'Automne,
    sa nu mai spui niciodata asa ceva! nu ma plictisesc nicicând citind comentariile celor care depun acest efort. Pentru asta exista blogul, nu? Chiar e pacat ca multi nici nu îndraznesc sa scrie vreun cuvânt... Ma bucur ori de câte ori gasesc mesaje de la tine L'Automne! Te pup si eu, tot cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  7. Multumesc pentru articolele dedicate Craciunului si pentru modul in care simti si scrii despre asta!

    RăspundețiȘtergere
  8. Heeeeeeeeeei! Calatorul s-a reîntoooooors! Juhuuuuu! Ma bucur tare tare de tot!

    RăspundețiȘtergere
  9. eu zic ca se consuma energie suficient de multa si pentru fabricarea unui brad de plastic.sa cantarim atunci,ce e mai bine?nu mai bine plantam brazi cu scopul sa ii si taiem la Craciun?ei aduc sanatate in casa.nu uitati asta si nu va educati dupa slogane ca salvam planeta asa...ca la urma urmei,daca plantam cu scopul de a avea bdrad de craciun , nu suntem criminali !doar, ne bucuram de natura.

    RăspundețiȘtergere