joi, 14 octombrie 2010

Toamna...

Nu pot sa nu zâmbesc când ies din casa-n diminetile cu ceata, imaginându-mi-o pe somnoroasa doamna Toamna, care dorind sa-si fac-un ceai de frunze si castane, a uitat samovarul pe foc... Inspir aroma puternica si-i multumesc în gând.
Dar cel mai mult îmi plac amiezile, când soarele ma striga la plimbare. Caut cel mai scurt drum spre parc si zau ca pacat ar fi sa nu o fac!
Salut trandafirii la intrare si-mi afund nasul în petalele catifelate, fara sa ma satur de parfumul lor.
Calc cu mila frunzele de pe alei si ma asez sub un copac batrân, asteptând în tacere sa-mi spuna povestea lui. Numar norii de pe cer si compar nuantele de albastru.
La bazinul cu fântâna încerc sa descifrez mesajul pe care-l mimeaza carasii aurii.
Câtiva pasi mai departe are loc parada florilor de sezon. Fandosite, crizantemele ciufulite râd de coafura mea demodata. Daliile uriase ma trag în grupul lor si-mi spun sa nu îmi pese, sa râd si eu mai departe, spre exemplu de motul curcanului sau de cârciumaresele pistruiate.
Un merisor salbatic ma felicita ca am îmbracat aceeasi culoare. Fac o piruieta si-i multumesc.
Papura gratioasa îmi face cu ochiul si macesului de vizavi, roseste parca mai puternic când observa ca-l privesc.
Doar doi pasi în gradina japoneza si trebuie sa recunosc cu voce tare: câta armonie si pace! Admir tinuta elegantului bonzai apoi privesc un timp, fascinata, dansul frunzelor dublat în oglinda apei. Ascult clipocitul cascadelor pitice si ma întreb: se poate oare mai multa frumusete?!
Intru în sera, curioasa daca bambusul a mai dat lastari, daca papirusul a înflorit, daca bananul sau papaia au fost culesi... O planta uriasa îmi arunca la picioare o floare catifelata, ca o blanita de pantera. O mângai impresionata.
În drum spre casa, culeg un ciorchine de strugure tamâios si câteva castane. Încercând sa nu deranjez, trec tiptil pe lânga doi copaci care se saruta. Toamna este un anotimp fermecator!

12 comentarii:

  1. Intr-adevar e minunata Toamna.Pacat ca tot acest farmec se duce atunci cand mai este cate o zi care aminteste de iarna sau cand cei de la meteo anunta o iarna groaznica.Dar asta doar din cand in cand.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mi-am inceput ziua in aceste acorduri frumoase de chitara, privind pozele tale... Asemenea locuri si momente de gratie au menirea de a netezi asperitatile sufletului, de a-l imblanzi cand se zbate intre indoieli si tristeti...
    Superb, si multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  3. foarte frumoasa povestea ta de toamna, te-as fi insotit si eu prin parc, printre minunatiile de acolo, dar sint departe ... trimit in schimb o raza de soare, din Apuseni

    RăspundețiȘtergere
  4. Fara modestie ,ar trebui sa scrii si sa publici. Pentru ca ai talent.

    RăspundețiȘtergere
  5. Victoria draga,
    dupa toamna, iarna ne ofera alte bucurii. Când natura doarme sub paturica de nea, toata lumea împodobeste strazile, geamurile, portile, cu beculete luminoase multicolore; si serbarile culmineaza cu împodobirea Pomului de Craciun. Apoi la trecerea in Noul An, alte luminite! si daca vedem totul multiplicat prin ochii copiilor, atunci fericirea e mult mai mare! Si...uite asa, aproape pe ne-simtite, ajungem în primavara, cand natura reînvie! :) Va pup pe toti trei!

    RăspundețiȘtergere
  6. draga Acuarele,
    tare ma bucur daca postarea mea ti-a facut placere! Multumesc mult pentru complimente!

    RăspundețiȘtergere
  7. draga Fly,
    da...totul este relativ! Multumesc pentru raza de soare :)
    De data aceasta nu s-a nimerit... dar la iarna, parcul e la fel de frumos! Ne vom plimba neaparat!

    RăspundețiȘtergere
  8. Joco draga,
    esti tare amabil! multumesc mult ;)

    RăspundețiȘtergere
  9. Ce frumoasa e la voi toamna! La noi pare trista si infrigurata :(

    RăspundețiȘtergere
  10. Oh Alina draga,
    tocmai am vazut prognoza meteo la tv, pentru saptamana urmatoare: -1°C/3°C si ploi...Deci s-a dus si aici cu "toamna de aur"; dar...gasim noi o solutie si pentru frig si ploaie...Tu, vad ca ai devenit poeta! Pupicuri Fârtatilor!

    RăspundețiȘtergere
  11. Cu deosebit talent si gratie ai creat tuturor prietenilor tai o splendida atmosfera autumnala.
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
  12. draga Steliana,
    daca am reusit - macar asa virtual - ma bucur din suflet! (multumesc pentru compliment!) te pup si eu

    RăspundețiȘtergere