sâmbătă, 3 iulie 2010

Paris IV

Ziua de joi a fost rezervata pentru Château de Versailles.
Înca de la primele ore ale diminetii, soarele s-a aratat exagerat de generos, încingând tot ce au atins razele-i lungi si ascutite, asa ca am ales sa colindam mai întâi palatul (supra-aglomerat) iar plimbarea prin gradini am lasat-o pe ...mai târziu :)
Palatul a devenit resedinta regelui Ludovic al XIV-lea începând cu 1661. Au preluat Ludovic al XV-lea şi Ludovic al XVI-lea iar din 1837, aceasta capodopera monumentala a devenit muzeu - primul muzeu de istorie al Frantei. Totul este de-a dreptul coplesitor, impozant, maret!... Ore în sir am admirat salile, arhitectura si dantelariile murale, tapiteriile, tablourile, oglinzile, statuile, încrucisându-ne pasii cu miile de vizitatori aflati concomitent aici (trei milioane pe an -viziteaza palatul si peste sapte milioane gradinile; 70% sunt turisti straini!) Se spune peste opt sute de persoane sunt angajate în servicii administrative la palatul-muzeu!
La orele dupa-amiezii soarele înca ardea necrutator iar superbul parc, conceput în stil baroc, cu arbusti tunsi, cu rondouri de flori de sezon dispuse în forme geometrice perfecte, nu ofera nici pic de umbra! Cu viteza melcului ne-am deplasat pe aleea regala, printre statuile de marmura alba, spre cel mai îndepartat lac, unde visam ca umiditatea aerului sa ne confere puteri noi. N-am reusit sa ajungem decât pâna la lacul din care iese Apollo calare pe cai, pentru ca... din senin, s-a iscat o furtuna. Ca vara :) A început cu vânt care ridica praful de pe alei în vârtejuri, au urmat fulgere si traznete artistice, apoi picuri mari de ploaie au murat totul, mai bine de o ora. Bineînteles ca nu am avut umbrela cu noi, si oricum nu ne-ar fi ajutat prea mult. Ne-am descaltat de sandale si am pornit desculti pe asfaltul fiebinte, spre gara Versailles, luata cu asalt de grupurile de turisti.
Pâna când am ajuns acasa, ploaia s-a oprit, hainele s-au uscat pe noi si urmele furtunii aproape ca au disparut. Amintirile acestei zile însa vor ramâne cu siguranta de neuitat!

PS: În "regim de economie", pentru 28€/ persoana, doar duminica seara se pot admira fântânile arteziene, tâsnind pe ritm de muzica baroc.
(Nimic nu este ieftin la Paris! Fiecare intrare la muzee costa între 8 si 15 €)

2 comentarii:

  1. Într-adevar Alina!
    acum sapte ani am fost cu fetele pentru 5 zile la Paris si dupa ce am vizitat marile si importantele monumente ne-a mai ramas o zi pentru Versailles sau Disney Land si... fetele au fost în majoritate de vot :)) Dar nu-mi pare rau! Disney a fost deasemenea o experienta fantastica!
    Te pup

    RăspundețiȘtergere