miercuri, 30 iunie 2010

Bonjour a tous!


Oui, va scriu din Paris. Ieri am aterizat :)
Prietena mea locuieste în cartier rezidential, între Paris si Castelul Versailles, în jurul casei avem un parc cu copaci batrâni iar strada care duce spre casa este umbrita de tei...Nu pot sa va explic ce parfum emana! Totul este minunat! Avem de mers doar zece minute pâna la statia RAR si în înca douazeci de minute suntem în centrul Parisului. Mai mult ca perfect! (Plus-que-parfait ... ha-ha, la orele de franceza, am urât conjugarile la acest timp! )
Simona este doctorita si a fost colega mea de banca în scoala generala, iar la liceu am fost colege în clase paralele. "Ochii care nu se vad se uita" nu este adevarat, prietenia noastra este la fel de frumoasa în ciuda anilor care-au trecut, noi ne vedem tot cu ochii copilariei / adolescentei. Este adevarat ca da...copiii nostri cresc, dar cu ce suntem noi de vina?! :))) Noi am ramas tinere, parca totul a fost ieri!
Deci...suntem în Paris. Ieri, nu ne-am aventurat prea departe, am facut doar o plimbare cu vaporasul pe Sena. M-am bucurat sa regasesc Paris aproape neschimbat, în afara de faptul ca Samaritaine - superba casa comerciala, s-a desfintat si este în renovare, urmând sa devina hotel de lux. Prin ochiul de turist n-am oservat sa fie ceva altfel! Circulatia rutiera este la fel de haotica, pietonii sunt la fel de curajosi si trec mai tot timpul când culoarea semaforului e rosie si în ansamblu totul are un sarm aparte! Aer de Paris!!!
Astazi am pornit într-un tur de forta, pe jos: Place de la Concorde, Jardin de Tuileries, Catedrala Notre-Dame, Universitatea Sorbona, Jardin de Luxembourg, cu palatul si Fântâna de Medici si Panthéonul, deci, am batut Parisul pe jos, din cartierul Saint-Germain, pâna în Quartier Latin.
Asa ca si acum sase ani, parisienii m-au impresionat în mod deosebit prin felul în care se implica în situatia în care un turist le cere ajutorul! Daca explicatiile se prea complica, atunci vin pur si simplu cu tine, indiferent ca tocmai aveau altceva de facut! Dar...daca nu vorbesti franceza, nu ai nici o sansa! O mai rup ei putin pe engleza si ... gata!
Apoi , ce am mai observat este ca, pe lânga cele doua milioane doua sute locuitori, ma exista doua milioane cinci sute de turisti! Fantastic! Toti umbla ca noi, cu harta si ghidul turistic într-o mâna si camera foto în cealalta.
Ceea ce m-a dezgustat în mod deosebit, este ca nu exista statie de metro în care sa nu urce tiganii la cersit, cu câte un puradel, cu acordeonul si muzica lautareasca româneasca. Pe strazi umbla tigancile, cu plodul la gât cersind ale naibi, pe franceza, pe engleza, pe germana sau italiana! Si toata lumea stie ca sunt "români"!!!! Înfiorator!
Acum trebuie sa merg la culcare, mânie revin cu noi fotografii. Je vous embrasse! Au revoir et a bientôt!
PS: Trebuie sa va mai spun ca doresc sa o înscriu pe Fraise - pisica birmaneza a Simonei, la "Concursul de cozi"! e o minune de pisica, frumoasa foc! Mâine am sa-i depun candidatura :)

12 comentarii:

  1. Ma roade o invidie... nesanatoasa este adevarat... dar ma roade. Vizteaza Parisul si cu ochii mei... asa am sa simt ceva din atmosfera seducatoare. Sa aveti parte de zile frumoase , romantice nu mai e cazul sa spun.

    RăspundețiȘtergere
  2. Călătoresc în minunatul Paris,datorita ție Carmen!Te însoțesc peste tot!
    Abia aștept sa mai scrii și poze!
    Vacanta minunata!

    RăspundețiȘtergere
  3. Intamplator sau nu am dat dr acest blogg ,dar eu chiar traiesc intre vis si realitate de sapte ani.
    Florin atunci cand era printre noi isi dorea din toata inima sa ajunga la Paris, asa ca profit de
    prezenta ta acolo si te rog acceseaza Soarele vietii noastre Pusi, ca prin bunavointa ta sa ajunga macar acum acolo.
    Iti multumesc mult pentru intelegere.

    RăspundețiȘtergere
  4. draga Giulia,
    te pup si ma gândesc la tine :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Mariana draga,
    ma bucur ca "o ti aproape" :) te pup

    RăspundețiȘtergere
  6. Draga Steliana,
    îti promit ca am sa pomenesc numele lui Florin si atunci când voi aprinde lumanari în catedrale, în pelerinajul nostru prin Paris, am sa ma gândesc la voi.

    RăspundețiȘtergere
  7. Oamenii au evoluat in grup si au avut si vor avea nevoie de cineva pentru a supravietui.
    Iubirea de aproapele tau este mai presus de orice dragoste, o facere de bine fie ea cat de mica ti-o intoarce vremea.
    Dumnezeu sa te rasplateasca pentru bunavointa ta.

    RăspundețiȘtergere
  8. Steliana draga,
    astazi am fost la Catedrala Petru si Pavel aici în Paris si sa stii ca m-am rugat pentru ai mei si si pentru Florin.
    Nu astept de la nimeni nimic, asa e felul meu. Dar daca pot face cuiva un mic serviciu, nu stau pe gânduri.
    În cazul tau...nu sunt sigura ca am înteles care este situatia, dar daca e asa cum cred eu, atunci...am trecut si eu printr-o situatie similara.

    RăspundețiȘtergere
  9. Te-am rugat sa accesezi cartea despre operele si viata lui, asa ca arunca un ochisor cand poti ca sa ne cunosti mai bine.
    Oricum, asa cum am mai scris ,nimic nu este intamplator in viata.
    O zi minunata iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  10. Steliana draga,
    acum am descoperit pagina. Dun primul mesaj nu întelesesem mare lucru. Am sa citesc cartea cum ajung acasa (acum sunt în concediu la prieteni, si nu am linistea si timpul aprofundarii)
    O zi minunata si tie!

    RăspundețiȘtergere
  11. tres jolie :) je vous embrasse tout les deux oXoX

    RăspundețiȘtergere
  12. Bonjour Alina! et un beau jour! ;))

    RăspundețiȘtergere